Slika: Dan Thompson (CC)
Slika: Dan Thompson (CC)

Gavin Chait ne voli prolaziti kraj praznih trgovina.

Ovdje pričamo o onim trgovinama u kojima je jedina osoba prodavač-ica koja čeka kupce. Gavin je ovo prepoznao kao znak da ovaj posao ne bi smio biti na toj lokaciji, štoviše takve situacije trebalo bi izbjegavati.

Sa svojom tvrtkom Whythawk krenuo je u misiju da to promjeni - i za to koristi pravo na informacije. To je vrlo zanimljiva studija koja pokazuje kako portal za pravo na pristup informacijama može biti korišten za društvenu korist.

Ako imate nekoliko minuta vremena, sjednite i pogledajte kako Gavin objašnjava što ga je potaknulo da napravi 350 zahtjeva za pristup informacijama, po jedan na svaku lokalnu samoupravu u Engleskoj i Walesu - i što je učinio kada su neki njegovi zahtjevi bili odbijeni.

Hvala Gavinu i MySocietiju što su nam ustupili materijal.

Više o ovom projektu možete pročitati na Pikhaya.com.

Povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, kreirali smo vodič za pomoć malim i srednjim tvrtkama u procesu pristupa informacija od tijela javne vlasti:

Imate li vi priču koju nam želite ispričati kako koristite neki od Code for Croatia projekta? Željeli bismo vas čuti: samo nam pošaljite email.