Prvi je dan započeo uvodnim predstavljanjem izvršne direktorice Gong-a Jelene Berković i Miroslava Schlossberga iz udruge Code for Croatia pozdravljanjem i predstavljanjem programa gostima. Na okruglom stolu su sudjelovali Dubravka Bevandić, Božo Zeba, Josip Salapić i Sanja Šimić u raspravama i diskusiji gdje su obrađena pitanja: zbog čega je teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima. U panelima nakon pauze u diskusiji između Marka Boka, Gordane Turković i Janje Horvat Drobnjak stavio se fokus na temu Političkog marketinga na društvenim mrežama, iznosima i regulacijama te učinkovitom monitoringu financijskih sredstava takvih kampanja. Sa Žigom Vrtačičem iz Slovenije i Video Call Sarajevo obrađeno je pitanje usporedbe hrvatskih, slovenskih, bosanskohercegovačkih i poljskih parlamenata i aktivnosti njihovih zastupnika iz informacija Parlametra. Jelena Tešija predstavila je widget „Who Targets Me?“ koji služi praćenju političkog oglašavanja putem društvenih mreža i predstavljanje njegovog korištenja tijekom nadolazeće kampanje za EP izbore, a Andrea Kovač je objasnila izlazak projekta Mozaik veza iz beta faze. Funkcija weba je predstavljanje i poboljšane vizualizacije, predstavljanje čišćih podataka, brže filtriranje i mogućnost eksporta podataka. Konferencijski dan završio je projekcijom filma „The Cleaners“ koji nam je prikazao svijet skrivenih radnika i radnica u zemljama trećeg svijeta preko kojih otkrivamo temeljne probleme digitalnog doba. Iz opisa poslova se otvaraju pitanja demokracije u dobu društvenih mreža, pojave lažnih vijesti, govora mržnje, nasilja , pornografije te kršenja moralnih i radničkih prava radnika koji obavljaju posao čišćenja takvih objava korisnika.

Panel rasprava
Panel rasprava

Subota, prvi dan Datathona, okupila je ponovno sve volontere koji su odlučili znanje i prikupljene informacije primijeniti u praksi. Timovi programera i dizajnera, među kojima su bili i sudionici iz Slovenije, započeli su rad na, za korisnike, besplatnim aplikacijama i alatima koje će zasigurno olakšati pristup određenim setovima informacija, potaknuti ljude da i samostalno doprinesu razvoju i boljem uređenju lokalne zajednice te da možda steknu veće povjerenje u javna tijela s kojima javnost komunicira minimalno ili nedovoljno kvalitetno. Ideja je prikupiti, pročistiti i analizirati setove podataka koje su objavila javna tijela te zaključke na vizualno najrazumljiviji način prezentirati korisnicima, po mogućnosti i uz dodatak interaktivnih opcija. Podaci se uspoređuju i stavljaju u jedan kontekst koji dosad nije bio dostupan kako korisnici ne bi morali raditi vlastite pojedinačne analize (npr. Izrada karte s prikazom bolnica koje vrše određenu uslugu).

Međunarodna iskustva su pokazala da je dostupnost podataka, koje su kasnije obradili novinari ili drugi korisnici te objavili svoje rezultate, uvijek utjecala ili na poboljšanje u pružanju neke usluge ili na povećanje povjerenja zajednice u lokalne političare. Npr. Kad su u određenim državama objavljeni jasno izvori financiranja predsjedničkih kandidata, ankete su pokazale da je poraslo povjerenje u političare. U jednoj zapadnoj državi objavljene su statistike uspješnosti operacija i nakon toga rezultati su poboljšani.

Ovogodišnje teme za radionice bile su tužbe protiv novinara i medija, povezivanje političara iz baze Mozaika (Web stranica za prikaz fizičkih i pravnih osoba te javnih tijela s kojima su povezani hrvatski političari) s drugim otvorenim izvorima (WikiData), izrada karte za prikaz lokacija na kojima je u praksi dostupna usluga prekida trudnoće, izrada skrejpera (alata koji odjednom s Weba može preuzeti set podataka) za preuzimanje dokumenata svih saborskih tijela od 2000. do danas. Na Internetu je već dostupan ranije spomenuti alat Parlametar. To je alat koji olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora kroz analizu glasanja i transkripte nastupa saborskih zastupnika. Razvili su ga kolege iz Slovenije, a implementiran je u Sloveniji i BiH te su volonteri u subotu radili na poboljšanju i ažuriranju verzije za RH.

Kako se nikad ne zna kakva će biti struktura posjetitelja pojedinačnog eventa, volonteri uvijek imaju spremnu i radionicu odnosno edukaciju za one koji se prvi put susreću s navedenom problematikom (ne)dostupnosti informacija.

Predstavljanje setova podataka za Datathon
Predstavljanje setova podataka za Datathon

Nedjelja, drugi dan Datathona i posljednji dan eventa, ponovno je okupio velik dio subotnje ekipe sa svrhom nastavka subotnjeg rada i završavanja projekata. Event je posjetio otprilike jednak broj žena i muškaraca, ali je zanimljivo da se u nedjelju oformio i jedan isključivo ženski tim što i nije baš uobičajeno u informatičkoj branši. Dan je završio prezentacijom projekata te dogovorom oko daljnjih koraka koje je još potrebno odraditi za nezavršene projekte.

Iako se na eventu ukazuje i na propuste i sporost u djelovanju javnih tijela po pitanju objave podataka, svake je godine očito da stanje postaje sve bolje što definitivno može potaknuti razvoj optimizma i želju prisutnih da se na neki način uključe u rad na boljitku zajednice. To se može napraviti sudjelovanjem u projektima ili kasnije aktivno koristeći beneficije i alate koji se izrade zahvaljujući eventu. Nadamo se da će evenata i sličnih inicijativa biti sve više te da će se vidjeti poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama.

Ženski tim na Datathonu
Ženski tim na Datathonu

Autori: Nina i Tomislav

Fotografi: Kristina, Hrvoje, Lana