U ponedjeljak, 21.11.2016. na FER-u održali smo 14. po redu Open Zagreb meetup. Pričali smo o novim idejama, razvoju postojećih projekata i planovima za nadolazeće aktivnosti. U goste nam je došla Jelena iz GONG-a koja nam je predstavila Ministry of Data Challenge kojeg je osmislio UNDP, a provode ga TechSoup, GONG i ProPuh.

Challenge “Ministry of Data” podupire i nagrađuje projekt koji se temelji na korištenju baza podataka tijela javne vlasti. Natječaj / izazov je regionalan, otvoren za sudionike s Balkana i s težnjom da ponudi rješenja korisna građanima.

Prikaz prošlogodišnjih rezultata:

  • www.relatewith.it -> Open Data Kosovo prikazali na što idu troškovi pojedinih velikih projekata financiranih iz javnog proračuna.

  • www.warszavski.ninja -> Primjer iz Varšave, postojao je problem neadekvatnih podataka o kašnjenju vlakova. Izrađena je aplikacija koja od građana uzima podatke koliko neki javni prijevoz kasni. Građani sami dojavljuju putem appa, pa se preko push notifikacija pojavljuje kod korisnika koje to zanima.

Gost okupljanja: Grupa GDI

Grupa GDI je sponzor posebne nagrade za korištenje prostornih podataka.

Boran Lončarić, jedan od članova žirija ističe da dobra javna uprava i dobri developeri imaju zajednički cilj. Uprava i javnost ne bi smjeli biti antagonisti. Dobre javne uprave treba prepoznati i iskoristiti ono što dobro rade. Vojko Gavrilović ističe grad Bjelovar. kao prvi grad koji je dobio certifikat transparentnosti uvođenjem “geoforuma” kroz koji građani unose primjedbe o prostoru.

“Ideja je onoliko dobra koliko je snažan njezin društveni impact.”

Pridružite nam se na sljedećem Meetupu 19.12.2016.! https://www.meetup.com/HrOpen/events/236007240/