Uslijed humanitarne krize uzrokovane dolaskom izbjeglica i ekonomskih migranata na svima nama je osmislimo kako možemo doprinijeti. U tom smislu, u organizaciji ekspertne skupine Code for Croatia, na FER-u će se u ponedjeljak u 18 sati osmišljavati i izgrađivati sustav za komuniciranje informacija o pomoći izbjeglicama. S obzirom na veliku količinu informacija, te brzinu njihove izmjene potrebno je uspostaviti centralno mjesto za sakupljanje informacija kao I za njihovo strukturirano I čitljivo predstavljanje javnosti. Iako su društvene mreže odigrale važnu ulogu u motivaciji ljudi i ad hoc inicijativama veliki broj pojedinaca i udruga koja direktno rade s izbjeglicama preopterećeni su (vrlo često identičnim) upitima a samim time i usporeni u svom radu. Kako bi se njima olakšalo i građanima pomoglo u usmjeravanju donacija i pomoći koju žele pružiti, u ponedjeljak će se na FER-u okupiti s jedne strane volonteri koji imaju tehnička znanja I vještine da osmisle nove i pomognu u doradi postojećih ideja za alate za komuniciranje, a s druge strane grupa volontera koja će pomoći u administriranju stranice, okupljanju i prilagodbi informacija za objavljivanje te prevođenju. Tijekom idućeg tjedna planira se pokrenula tri alata za bolju komunikaciju informacija o izbjegličkoj krizi:

  • A. Centralni info portal za javnost

  • B. Portal za koordinaciju humanitarnih aktivnosti i dionika

  • C. Karta za dojavu novih informacija

  • D. Aplikacija za pronalazak izgubljenih članova obitelji

Neke od ovih aplikacija vec su pripremljene pa radi bolje koordinacije (da izbjegnemo vise istih portala), mogu se nama javiti pojedinci, udruge i grupe pa cemo ih spojiti s ostalim relevantnim dionicima.

Za više informacija pogledajte ovu prezentaciju.

U slučaju da želite pomoći ovom projektu molimo Vas da se javite, a kasnije i preko info portala koji je u pripremi.

Za one koji su izvan Zagreba ili ne mogu doci osobno, a žele sudjelovati na Open Zagreb Hack Night u ponedjeljak u 18h, mogu nam se pridružiti online, putem ovog linka.