Skupina mladih okupila se na trećem po redu CodeAcross & OpenDataDayu koji se održao od 4. do 6. marta u Zagrebu.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske tri dana su radili na rešenjima za open source projekte oslanjajući se na podatke iz otvorenih izvora.

Uspešno je završeno godišnje okupljanje u toku kojeg su mladi imali priliku da daju svoj doprinos, usmeravanjem tehnologije u službu svih građana. Pretragom podataka i sakupljanjem svih korisnih informacija dostupnih građanima, oni su uzeli učešća u istrazi i proveri svih resora za čija pitanja su se odlučili. Prvi dan je započeo tribinom i panel raspravom uz podršku mnogobrojnih partnera i institucija.

Uz takmičarski deo Hackathon, paralelno su se odvijale i radionice na kojima su svi mladi nakon podrobnih istraživanja podnosili predstavku Poverenici za informacije od javnog značaja Republike Hrvatske.

Drugog dana imali su prilike susresti se i sa profesionalnijim izazovima samih informacionih veština pretrage, putem specijalizovanih programa i aplikacija.

Uz svo korisno stečeno znanje, učesnici su svojim angažovanjem doprineli otvaranju određenih podataka koji su do sada građanima bili nedostupni ili teže dostupni za pretragu. Međutim, najveći doprinos jeste podizanje svesti o potrebi i važnosti otvaranja svih podataka široj javnosti i transparentnom korišćenju istih, što će svakog korisnika staviti u ulogu društveno odgovornog građanina. Njegova uloga ovim putem dobija na značaju samim podsticajem pojedinaca za interaktivno učešće u svemu što im se do sada činilo manje dostupnim.

Ovim putem pozivamo i vas da nam se pridružite u društveno korisnom radu i uvek ostanete inspirisani jer: ” Informacija je valuta demokratije ” Thomas Jefferson

Autorka: Katarina Diklić

Foto: Marija Havaic / Fotosekcija Kset / licenca CC1
Foto: Marija Havaic / Fotosekcija Kset / licenca CC1

Jasmina, učesnica radionice:

Totalno vas podržavam! Smatram da je organizacija odlična i osobito mi se sviđa način pristupa prema otvorenim podacima. Vi ste promjena koju svi želimo vidjeti i podsjeća me na oblik direktne demokracije gdje stvari polaze od malog čovjeka prema gore.

Antonija, učesnica radionice:

Zabavno i poučno iskustvo. Dobar je osjećaj sudjelovati u nečemu gdje možeš nešto novo naučiti, a opet mijenjati svoju okolinu na bolje.

Ivan, učesnik radionice:

Interesantno je, svidio mi se GIS, nisam znao da toliko javnih podataka nije dostupno, a trebalo bi biti. Smatram da su otvoreni podaci izuzetno zanimljivo područje.

Lucija, učesnica radionice:

Fakat mi je bilo zanimljivo, zainteresirala sam se i planiram sljedeće godine doći na hackathon natjecati se.

Andrija, učesnik radionice:

Radionica o dostupnosti podataka je bila izrazito zanimljiva te korisna. Pošto je količina dostupnih podataka o gradovima jako mala i nepotpuna dobro je znati kako se do tih podataka može doći i da mi imamo pravo tražiti te podatke.

Biljana, učesnica radionice:

Koliko smo praktičnih stvari naučili za ova 3 dana…neprocenjivo. Srećan OpenDataDay i hvala prijateljima iz Hrvatske na divnom iskustvu.

Lana, učesnica radionice:

Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati na ovom eventu, malim koracima mijenjamo sebe i okolinu na bolje!

Katarina, učesnica radionice:

Zaista izuzetno vredno iskustvo i druženje. Rado se odazivam Open Data call-u! Neverovatno puno korisnih stvari smo imali prilike da naučimo i preduzmemo, kao što i svaki društveno odgovoran građanin treba da pokuša. Sve pohvale organizaciji i hvala našoj Open data family, your open data kids are happy :)