Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, u organizaciji Povjerenice za informiranje dr. sc. Anamarije Musa, u hotelu Dubrovnik održana je tribina pod nazivom „Što smo ostvarili i što nas dijeli od transparentne vlasti?“, sa svrhom raspravljanja o postignutom napretku u provedbi pravnog okvira za ostvarivanje pristupa informacijama u gotovo tri godine postojanja neovisne institucije Povjerenika za informiranje te ocjene izazova koji nas dijele od pune realizacije cilja: transparentne i otvorene vlasti i uprave.

Tom prigodom predstavljeni su i rezultati projekata provedenih uz podršku Britanskog veleposlanstva, koji se u jednom dijelu poklapaju s ispunjavanjem aktivnosti iz Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije 2015.-2016. te Akcijskog plana za provedbu Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014-2016, stoga su događanje svojim obraćanjem otvorili veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u RH, NJ. E. g. Andrew Stuart Dalgleish, dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave i predsjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te sutkinja Lidija Rostaš-Beroš ispred Visokog upravnog suda, kao predstavnici institucija čija je podrška bila važna prilikom izrade novih alata za unaprjeđenje primjene Zakona o pravu na pristup informacijama.

Prisutnima su predstavljene aplikacije Popis tijela javne vlasti i TOM – Tražilica odluka i mišljenja Povjerenika za informiranje i Visokog upravnog suda te mogućnosti pretraživanja istih, edukativno-promotivni materijali – Priručnik za službenike za informiranje i Vodič za građane, kao i engleska inačica internetske stranice Povjerenica za informiranje, kojom se željelo približiti i pojasniti pravni okvir mogućim korisnicima izvan hrvatskog govornog područja.

Slika: Pozdravne riječi gostiju (dijeljeno pod (CC), Povjerenik za informiranje)
Slika: Pozdravne riječi gostiju (dijeljeno pod (CC), Povjerenik za informiranje)

Povjerenica za informiranje okupljenima je zahvalila na odazivu, a posebno Britanskoj ambasadi na potpori koju pružaju od osnutka institucije Povjerenika. Ujedno je naglasila kako su transparentnost i otvorenost integralni dio javne uprave te kako se rješavanju problema vezanih za ostvarivanje pristupa informacija može pristupiti samo kroz zajedničku suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, akademske zajednice, medija, zainteresiranih građana i svih ostalih aktera, stoga je pozvala na korištenje predstavljenih alata koji svakako mogu doprinijeti višoj razini proaktivne objave, uklanjanju šutnje uprave, standardizaciji primjene Zakona i podizanju razine svijesti o postojanju prava na pristup i ponovnu uporabu informacija.

Uslijedila je zanimljiva panel diskusija tijekom koje su doprinos dali prof. dr. sc. Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Polonca Kovač s ljubljanskog Fakulteta za upravu, Jelena Berković iz Gonga, Toni Gabrić ispred H-altera, novinar 24 sata Tomislav Klauški, Miroslav Schlossberg ispred udruge Code for Croatia te mnogi drugi sudionici. Glavni naglasci stavljeni su na pitanje anonimizacije sudskih odluka o čemu se povela zanimljiva rasprava, a kao mogući iskoraci prema transparentnijoj i otvorenijoj vlasti te kvalitetnijem zakonskom i provedbenom okviru u raspravi su se iskristalizirali potreba uređenja lobiranja i poslovne tajne, kao i pitanje javne objave sastava radnih skupina za izradu zakona.

Predstavljen je i Vodič o pravu na pristup informacijama za mala i srednja poduzeća, kojeg su preveli i prilagodili članovi udruge Code for Croatia, koji administriraju i platformu imamopravoznati.org, putem koje je u posljednjih 16 mjeseci prema tijelima javne vlasti upućeno preko 3000 zahtjeva za pristup informacijama.

Niže možete pogledati kartu svijeta na kojoj je označeno kako su druge zemlje i organizacije obilježile Međunarodni dan prava na pristup informacijama.