Miroslav Javni prijevoz u realnom vremenu Update #2

Pisali smo u ZET da nam se ocituju u vezi ZET-ovih planova u objavljivanju podataka o trenutnoj poziciji (lokaciji) vozila javnog prijevoza. Evo odgovor koji smo dobili:

On 07.05.2014 12:43, Goran K. wrote:

Poštovani!

Željeli bismo naglasiti da se slažemo s Vašim razmišljanjima, u dijelu koji se odnosi na atraktivnost ove vrste informacija za građane.

Postoje razmišljanja i prijedlozi da ZET, uz pomoć tvrtke vlasnika sučelja (interface-a) prema web-u, razvije mobilnu aplikaciju putem koje bi građani mogli na raznovrsnim mobilnim uređajima primati informacije o odlascima vozila s pojedinih stajališta ZET-ove prometne mreže, svojevrsni mobilni pandan displaya na našim stajalištima, ali s neusporedivo većim mogućnostima.

Prema informacijama kojima raspolažemo, autori aplikacije koja se nedavno pojavila, neovlašteno su koristili izvor informacija od drugog pravnog subjekta s kojim je ZET surađivao na implementaciji sustava nadzora, odnosno uz čiju asistenciju sustav i radi. Taj izvor informacija nije u nadležnosti ZET-a.

Ubrzo nakon što je aplikacija postala dostupna široj javnosti, zabilježeno je opterećenje poslužitelja koji sustav koristi, a u postojećoj konfiguraciji nije predviđen za takvu namjenu, što je narušavalo njegov rad.

Naime, tehnički resursi kojima raspolažemo ne dozvoljavaju distribuciju podataka prema vanjskim korisnicima, odnosno veći broj "ulazaka" na poslužitelj od onog predviđenog ugrožava funkcioniranje sustava te ga izlaže sigurnosnim rizicima.

Iz tog je razloga tvrtka koja održava sustav povećala razinu sigurnosti i onemogućila pristup neovlaštenim aplikacijama.

Nadalje, ZET je vlasnik informacija, ali ne i protokola kojim su se informacije distribuirale vanjskim korisnicima.

Kada za to budu ispunjeni preduvjeti, ZET će svojim putnicima zasigurno ponuditi korisne i praktične informacijske alate kojima će prijevoznu uslugu učiniti još kvalitetnijom u smislu planiranja putovanja, na čemu intenzivno radimo. Međutim, učinit ćemo to na legalan način i u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske, odvajajući informacije od javnog značaja od osobnih podataka do kojih se, bez našeg ranijeg saznanja dopiralo.

S poštovanjem!

Za Ured za odnose s javnošću

Goran K.,

Zagrebački holding d.o.o.

Podružnica ZET

Ozaljska 105, 10 000 Zagreb

@Filip,

Hvala na info!

Posalji mi mail da te ukljucim u email prepisku na ovu temu. Moj mail ces pronaci u profilu nakon sto se ulogiras.

Takodjer i svi ostali zainteresirani na ovu temu.