Stage

Maintaining

README

Vikend građanskih inovacija koje se od 3. do 5. ožujka 2016. događa istovremeno u mnogo gradova diljem svijeta.

U subotu, 4. ožujka ove godine, obilježava se Open Data Day. Za Open Knowledge ljude, Dan otvorenih podataka je jedna od najdražih inicijativa. Radi se o građanskom događaju iza kojeg ne stoji nijedna određena organizacija, a u mogućnosti je za isti stol dovesti ljude iz cijelog svijeta da raspravljaju, hakiraju, programiraju i promoviraju otvorenost podataka. Od Japana do Vancouvera, Cape Towna do Osla, Brazila i Nepala, Londona i Grčke, Dan otvorenih podataka je globalna proslava otvorenosti i pomaže nam da povećamo svijest o otvorenosti podataka u raznim područjima duž cijelog svijeta, te nas jednom godišnje povezuje u zajednicu.

Sačuvajte datum: pridruži nam se u Zagrebu od 3. do 5. ožujka 2017!

U subotu i nedjelju održavamo Datathon - tehničke civilne izazove s naglaskom na povezivanje timova koji mogu riješiti probleme. Pogledaj neke ideje na kojima radimo. Do natjecanja možeš prijaviti nove ideje - pozivamo i tebe da predstaviš svoje ideje. Na ovoj stranici možeš pogledati izazove koje smo imali prošle godine.

pen Data Day Hrvatska

Što je civilno hakiranje?

Nasuprot onom što sada mislite, "civilni hakeri" nisu vrsta hakera kojima je svrha činiti štetu - upravo suprotno. Civilni hakeri su tehnologisti, aktivisti, dizajneri, poduzetnici, inženjeri - svi - koji su voljni surađivati s ostalima u stvaranju, građenju i inovaciji u izazovima njihovog susjedstva, gradova, općina, županija i države.

Što su principi za vlast 21. stoljeća?

Od raznih opcija koje se iznose u posljednjih nekoliko godina s ciljem poboljšanja načina na koji vlada primjenjuje tehnologiju, smatram da postoje tri osnovne teme koje možemo identificirati:

  • Reforma vladinog procesa nabave (jer se odnosi na akviziciju IT opreme).

  • Izgradnja unutrašnje sposobnosti vlade da bolje upravlja IT projektima (osobito onim većim projektima).

  • Postavljanje API-ja i puštanje otvorenih podataka kako bi se stvorila platforma na kojoj treće strane mogu razvijati nove aplikacije i usluge ("vlada kao platforma").

Što je otvorena vlast?

Jedno od ključnih područja otvorene vlasti je osigurati pravni i tehnički okvir koji je potreban kako bi građani mogli koristiti ustavno zagarantirano pravo na pristup informacijama. Partnerstvo za otvorenu vlast pravo na pristup informacijama njeguje kao jedan od ključnih stupova otvorene vlasti usko povezanih sa sudjelovanjem građana u javnom životu, transparentnošću i kvalitetom javnih usluga. U Republici Hrvatskoj tijekom prve tri godine provedbe inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast provedeno je niz aktivnosti u ovom području uključujući promjene Zakona o pravu na pristup informacijama i uspostavu funkcije Povjerenice za informiranje te aktivnosti informiranja, educiranja i unapređivanja sustava brze i kvalitetne reakcije na zahtjev za informaciju kao i pomak prema proaktivnom objavljivanju informacija. Prepoznajući da smo i dalje suočeni s mnogim izazovima te da uvijek postoji mogućnost poboljšanja postojećeg okvira Akcijski plan inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast predviđa aktivno djelovanje u ovom području u nadolazećem razdoblju.

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti. Republika Hrvatska postala je članicom POV-a 2011. godine te je time preuzela obavezu izrade i provedbe dvogodišnjih Akcijskih planova koji podrazumijevaju niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. U srpnju 2014. godine usvojen je Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. — 2016. Akcijski plan predviđa, uz ponavljanje, nastavak i nadogradnju dosadašnjih napora niz aktivnosti u području otvaranja podatka. Uz objavu portala za baze podataka predviđa se i savjetovanje s javnošću o prioritetima za objavljivanje podatka u redovitim ciklusima od šest mjeseci. Upravo je ova konferencija prilika za raspravu o stanju stvari u području otvorenih podataka, rasprave sa raznim dionicima o koracima u idućih šest mjeseci te prikupljanje mišljenja o tome koje baze podataka bi trebale biti na listi prioriteta za objavljivanje.

Pogledaj naš projekt vizualizacije Status akcijskog plana POV-a.

Što je pravo na informacije?

Pravo na pristup informacijama je temeljno ljudsko pravo, zaštićeno brojnim međunarodnim konvencijama te samim Ustavom RH (čl. 38., st.4.) i Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13). S obzirom da ostvarenje prava na pristup informacijama doprinosi većoj odgovornosti u radu tijela javne vlasti i efikasnijoj borbi protiv korupcije, ono je pretpostavka demokratizacije društva te sredstvo koje građanima pruža mogućnost da dođu do informacija koje su im potrebne za ostvarivanje njihovih prava. Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija štiti, prati i promiče Povjerenik za informiranje kao neovisno državno tijelo. Povjerenik rješava žalbe i provodi inspekcijski nadzor nad tijelima javne vlasti te obavlja druge poslove vezane za primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama. O Povjereniku i pravu građana na pristup informacijama možete se informirati na pristupinfo.hr. Pravo na pristup informacijama ostvaruje se proaktivnom objavom informacija na internetskim stranicama tijela javne vlasti, uključujući i mogućnost sudjelovanja u donošenju propisa u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ili upućivanjem zahtjeva za pristup informacija tijelu javne vlasti. Građani i pravne osobe zahtjev za pristup informacijama kao i zahtjev za ponovnu uporabu informacija mogu podnijeti ili neposredno slanjem zahtjeva tijelu javne vlasti ili putem Imamo pravo znati.

Tko će doći?

Aktiviti i aktivistice, developeri i developerke, koderi i koderice, hakeri i hakerice, dizajneri i dizajnerice, voditelji projekata, djelatnici vladinih tijela, inovatori — svatko sa strašću da učini svoj grad još boljim mjestom.

Što trebam ponijeti?

  • Sebe
  • Laptop ili tablet ili olovku i papir (ili bilo što da ti pomogne da budeš produktivan/na)
  • Entuzijazam!

Project Activity

Open data day: otvaranje podataka javnog sektora može donijeti hrvatskom gospodarstvu 186 milijuna eura

Otvaranje podataka javnog sektora može povećati tržište Hrvatske do 2020. za 186 milijuna eura, otvoriti oko 1000 novih radnih mjesta i uštedjeti javnom sektoru oko 5 milijuna eura, istaknuto je na okruglom stolu o otvorenim podacima koji se održao u okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka od 3. do 5. ožujka.

Read the full article on www.hnd.hr…Published

Obilježavanje Međunarodnog dana otvorenih podataka: Okrugli stol o otvorenim podacima, Zagreb, 3.3.2017.

U okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka (OpenDataDay Hrvatska), 3. ožujka 2017. godine, u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol Otvoreni podaci u organizaciji Povjerenika za informiranje, kao nadzornog tijela koje štiti, prati i promiče pravo na pristup i ponovnu uporabu informacija te provedbu Zakonom o pravu na pristup informacijama propisane obveze proaktivnog objavljivanja podataka u otvorenim, strojno čitljivim formatima (otvoreni podaci). Okrugli stol okupio je preko 100 pripadnika stručne javnosti, uključujući državne dužnosnike i službenike, predstavnike tijela javne vlasti, pripadnike civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice, medija, inozemne stručnjake i dr., s ciljem raspravljanja o pitanjima otvaranja podataka javnog sektora u Republici Hrvatskoj te društvenim i gospodarskim koristima koje proizlaze iz njihova ponovnog korištenja.

Read the full article on www.pristupinfo.hr…Published

MEDIA DAILY: CrossCheck: francuski i međunarodni mediji udružili snage protiv dezinformacija; Open Data Day Hrvatska 2017.

Trideset i sedam francuskih i međunarodnih medija, uz podršku Googlea i međunarodne medijske mreže First Draft, pokrenuli su “CrossCheck”, zajedničku platformu za utvrđivanje činjenica kako bi se razotkrile lažne informacije koje bi mogle utjecati na francuske predsjedničke izbore ovog proljeća. Povodom obilježavanja Dana otvorenih podataka, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet i Povjerenik za informiranje organiziraju vikend građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017.

Read the full article on www.fairpress.eu…Published

Okrugli stol o ponovnoj uporabi informacija u Hrvatskoj

preneseno iz: Ured Povjerenice za informiranje Zagreb, 1. ožujka 2017.

Poštovane i poštovani, kako bi obilježili globalni Dan otvorenih podataka, pozivamo Vas da se pridružite vikendu građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017 koji se održava u Zagrebu se od 3. do 5. ožujka 2017, u organizaciji Hrvatske udruga za otvorene sustave i Internet i njene ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku te Povjerenika za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te uz medijskog sponzora Netokraciju. Nakon što je u hrvatsko zakonodavstvo uvedena europska direktiva o ponovnoj uporabi informacija iz tijela javne vlasti za komercijalne ili nekomercijalne svrhe, neophodno je promovirati otvaranje podataka iz hrvatskog javnog sektora, kao i ponovnu uporabu tih podataka s ciljem stvaranja dodanih vrijednosti poput novih aplikacija ili istraživanja. Stoga, inspirativne razgovore o društvenim i gospodarskim koristima od ponovnog korištenja otvorenih podataka organiziramo kao OKRUGLI STOL O PONOVNOJ UPORABI INFORMACIJA U HRVATSKOJ u petak 3. ožujka od 9:30 do 12:00 sati u SRCE-u, Josipa Marohnića 5, Zagreb.

Nakon toga, građanski haktivisti imat će priliku naučiti više o podatkovnim vizualizacijama i demonstrirati svoje vještine kreirajući open source projekte koristeći open source podatke na VIKEND DATATHON u subotu 4. ožujka i nedjelju 5. ožujka od 9:30 do 17:00 u SRCE-u, Josipa Marohnića 5, Zagreb.

Read the full article on gong.hr…Published

Dani otvorenih podataka

Povodom globalnog Dana otvorenih podataka, vikend građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2017 održava se u Zagrebu se od 3. do 5. ožujka, u organizaciji Hrvatske udruga za otvorene sustave i Internet i njene ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku te Povjerenika za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te uz medijskog sponzora Netokraciju.

Read the full article on www.h-alter.org…Published

Okrugli stol o otvorenim podacima

U okviru obilježavanja Dana otvorenih podataka od 3. do 5. ožujka 2017. godine, u Srcu će se održati okrugli stol na kojemu će se tematizirati pitanje otvaranja podataka javnog sektora u Republici Hrvatskoj, te društvene i gospodarske koristi od ponovnog korištenja otvorenih podataka, za što zakonski okvir pruža Zakon o pravu na pristup informacijama. Okrugli stol organizira Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske, a održat će se u petak, 3. ožujka 2017. godine s početkom u 9.30 sati. Na samom početku programa okupljene će pozdraviti, Svebor Prstačić, predsjednik HrOpen, dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, dr. sc. Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje i dr.sc. Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar uprave. Program događanja odvijat će se u dva dijela. U prvom dijelu bit će govora o tome zašto nam trebaju otvoreni podaci, a u drugom dijelu bit će predstavljena dobra praksa s područja ponovne uporabe otvorenih podataka u Hrvatskoj.

Read the full article on www.srce.unizg.hr…Published

Dan otvorenih podataka okuplja programere, inženjere, dizajnere i aktiviste u – Zagrebu

I ove se godine u Hrvatskoj obilježava Dan otvorenih podataka. Konferencija i radionice u organizaciji Code for Croatia i Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet (HrOpen), u trajanju od tri dana, održat će se prvoga vikenda u ožujku, u prostorima Sveučilišnog računarskog centra – Srce u Zagrebu. Riječ je o događanju koje će okupiti programere, inženjere, dizajnere, poduzetnike i aktiviste koji žele surađivati s drugima u pokretanju inicijativa za razvoj susjedstva, gradova, općina, županija i države u cjelini.

Vikend počinje konferencijom Otvoreni podaci i njihova primjena u Hrvatskoj, u petak 3. ožujka, a nastavlja se dvodnevnim datathonom na kojem će građani moći naučiti nešto više o otvorenim podacima i demonstrirati svoje vještine koristeći slobodni softver i slobodni kod.

Read the full article on www.netokracija.com…Published