Faza

Prototyping

Opis projekta

Aktivirali smo (poslije par godina cekanja :)) rad na implementaciji FixMyStreet projekta za Hrvatsku.

Popravi.to je online alat napravljen da bi doprinjeo poboljšanju javnih politika i inkluzivnom odlučivanju, te građanima pružio mehanizme za prijavu problema lokalnoj administraciji te nadzoru njihovog rješavanja u svojoj sredini.

Želja nam je za pokazati ovim prijektom kako gradovi i mjesta u Republici Hrvatskoj mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u otkrivanje problema te optimizirati prioritiziranje i rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Preporučeno štivo za kick-off projekta i za sve članove tima:

Status s Open Data Day 2018

Project description (English)

Na Open Data Day 2018 postavili smo: - verziju na nas server - napravili ispravne postavke za lokaciju - radili na prijevodu sa engleskog - prilagodili temu (cobranding) zasnovanu na postojecoj temi za grad Bristol, UK - definirali kategorije za prijavu problema

Treba napraviti: - test mailing servera - popuniti bazu sa nekoliko tesnih prijava

Sadržaj s Open Data Day 2019

FixMyStreet / Popravi.to je online alat napravljen da bi doprinjeo poboljšanju javnih politika i inkluzivnom odlučivanju, te građanima pružio naćin da prijavljuju probleme lokalnoj administraciji i nadziru njihovo rješavanje u svojoj sredini.

Na hackatonu ćemo raditi na implementaciji FixMyStreet projekta za Hrvatsku. Alat omogućava prijavu problema kao što su rupe na cesti ili pločniku, pokvarena ulična rasvjeta ili nezakonito odlaganje smeća kroz jednostavno Web sučelje. Problemi se automatski prosljeđuju nadležnoj lokalnoj administraciji, a prijavitelji problema mogu nastaviti pratiti tijek rješavanja problema.

Želja nam je za vrijeme hackathona postaviti primjer za jedno mjesto u Hrvatskoj i tako pokazati kako i drugi gradovi i mjesta mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u rješavanje problema u svojoj okolici.

Primjer kako se ovaj projekt koristi u drugim zemljama: Zürich, Švicarska | Švedska | Ujedinjeno Kraljevstvo | Kosovo

U Hrvatskoj: Popravi.to

Twitter: @popravito

Plan rada za 2021

Kick-off projekta: FixMyStreet projekt u HR za prijavu problema na javnoj infrastrukturi (forum).

Pomoć na projektu: Prijave za projektnu ekipu za Popravi.to (forum).

Prijevode sučelja s izvornog engleskog jezika na hrvatski jezik radimo putem Transifex projekta FixMyStreet.

… nadopunjavamo informacije prema potrebi …

Aktivnost na projektu

Grupa entuzijasta pokrenula servis za građane Popravi.to

Grupa volontera, programera, dizajnera i drugih entuzijasta koji stoje iza naziva Code for Croatia osmislila je odličan besplatan servis Popravi.to koji će uskoro olakšavati građanima prijavljivanje štete i raznih drugih problema na javnim površinama i infrastrukturi, u kvartu, gradu i bilo gdje na području Hrvatske. Ovaj vrijedan projekt nastao je u nadi da će se pomoću njega građani uključiti u rješavanje problema, jednostavnom prijavom pomoću Popravi.to aplikacije, ali će samim time moći i nadgledati tj. nadzirati nerješavanje problema koje su sami prijavili, a na koje službe nisu reagirale.

Pročitaj cijeli članak na lider.media…Objavljeno

Građani će s našom aplikacijom nadzirati rad GRADSKIH SLUŽBI

Više o ovom projektu za Zagreb News je ispričao njegov voditelj Miroslav Schlossberg. Popravi.to je aplikacija bazirana na FixMyStreet otvorenom kodu – to znači da je kod izradila zajednica programera, a pokretač FixMyStreeta je udruga MySociety iz Velike Britanije. Oni su pokrenuli svoju web stranicu 2007. godine, a nakon njih druge zajednice pokretale su slične portale diljem svijeta koji i danas odlično funkcioniraju. Ljudi koji stoje iza takvih projekata najčešće su volonteri koji sami o svom trošku razvijaju i održavaju portale i aplikacije, a takav je slučaj i kod nas u Popravi.to, ispričao je Schlossberg.

Pročitaj cijeli članak na zagrebnews.hr…Objavljeno