Faza

Prototyping

Opis projekta

Opis projekta

Aplikacija "Studiraj -> Zaposli se" ima za cilj da pomogne budućim studentima prilikom izbora studijskog programa.

Motivacija:

Pri donošenju jedne od najvažnijih odluka u zivotu, a to je izbor studija, budući studenti se trebaju dobro informisati. Iz tog razloga je korisno ponuditi im jedinstvenu platformu putem koje će, na jednom mjestu, moći saznati sve što ih zanima o postojećim studijskim programima u Republici Hrvatskoj.

S druge strane, svjesni smo da se upisivanje na studijske programe trenutno vrši neplanski što dovodi do hiperprodukcije stručnog kadra u pojedinim područjima. To u mnogome doprinosi visokoj stopi nezaposlenosti među mladima.

Ova aplikacija nastoji da objedini podatke o studijskim programima sa podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o trenutno otvorenim radnim mjestima, tj. potrebama tržišta u određenim sektorima. Na taj način, budući studenti ce moći da donesu odluku koja se bazira na njihovim afinitetima, dostupnosti pojedinih studija i stanju na tržistu rada, što u konačnici možemo nazvati pametnim izborom studijskog programa.

Implementacija:

Prvi korak u implementaciji ove aplikacije bilo je prikupljanje potrebnih skupova podatka. S jedne strane na raspolaganju smo imali podatke o studijskim programima dostupne na Portalu otvorenih podataka http://data.gov.hr/ u XLS formatu. Drugi skup podataka je onaj koji smo mogli dobiti sa Burze rada http://burzarada.hzz.hr/, iz dostupnog RSS feed-a. Podatke u XLS formatu smo preuzeli i učitali u bazu podataka, dok je za RSS podatke bilo potrebno napisati kod koji je dohvatao podatke, parsirao ih i smještao u bazu.

Izazov se sastojao u tome da na neki smislen način povežemo ova dva skupa podataka. Odlučili smo se da to bude na osnovu studijskog područja koje ćemo povezati sa kategorijom radnog mjesta. Studijsko područje (polje field_name) sadrži 70 različitih vrijednosti, dok s druge strane imamo 18 različitih kategorija radnih mjesta. U konsultaciji s uposlenicima HZZ-a, kategorije radnih mjesta smo suzili na 5 koje zahtijevaju visoku stručnu spremu i napravili "jedan na jedan" mapiranje sa područjima studiranja.

Pocetna strana web aplikacije

Prilikom kreiranja korisničkog interface-a imali smo za cilj omogućiti slijedece funkcionalnosti:

*izbor željenog područja studiranja *prikaz visoko-školskih ustanova koje nude studijske programe vezano za odabrano područje *prikaz trenutno slobodnih radnih mjesta iz kategorije kojoj područje studiranja pripada

Aplikacija je implementirana koristeći Play Java framework https://www.playframework.com/.

Strana Zanimanje na web aplikaciji

Planovi za budućnost:

Prvi naredni korak za budućnost bi bio uputiti zahtjev HZZ-u da obogati svoj RSS feed dodatnim podacima koji im stoje na raspolaganju. Naime, trenutno mapiranje kategorija i područja studija ne prikazuje njihovu vezu na savim logičan i konzistentan način. Kategorija radnog mjesta ukljucuje puno širi spektar zanimanja od odabranog područja studiranja. Na stranici http://burzarada.hzz.hr/ postoji detaljnija kategorizacija radnih mjesta (prikazana u padajućem meniju), međutim te podkategorije nisu ukljucene u RSS feed.

Dodatno, postojeća funkcionalnost bi se mogla nadograditi prikazom slobodnih radnih mjesta i studijskih programa po gradovima, ukoliko se korisnik aplikacije tokom studiranja ili rada želi fokusirati na neki određeni lokalitet.

Također, bilo bi korisno dodati i druge filtere poput trajanja i/ili tipa studija. Uz to, dodatni rad na dizajnu korisnickog interface-a bi bio poželjan kako bi se aplikaciji ucinila primamljivom za korisnike.

Aktivnost na projektu

Ovaj projekt još nema aktivnosti - napiši novost ili stavi link na članak u buzz!