Faza

Prototyping

Opis projekta

Pitanja o transparentnosti na koja svaki izborni kandidat treba odgovoriti

Koji izborni kandidat podržava otvorenost i transparentnost?

U iščekivanju ovogodišnjih izbora želimo pripremiti pitanja o otvorenosti i transparentnosti u nadi da će kandidati duboko proispitati svoje stavove oko tema otvorenosti i transparenstnosti u svom radu te da će postavljena pitanja imati pozitivnog utjecaja na kandidate. Odgovore kandidata objaviti ćemo javno na internetskim stranicama.

Što i zašto

Programiraj za Hrvatsku zalaže se za otvorenost, transparentnost i odgovornost Hrvatske vlasti. Radi toga je potrebno istaknuti pravovremeno te probleme i potaknuti javnu debatu u predizorno vrijeme. Poput mnogih drugih organizacija, i Programiraj za Hrvatsku će poslati ta pitanja svakom kandidatu.

Oblikovanje pitanja

Pitanja trebaju pokriti važna područja poput:

  • borba protiv korupcije,
  • podrška za nove inicijative otvorenih podataka,
  • održavanje momentuma otvorenih podataka.

Tri su ključna pitanja na koja treba odgovoriti:

  • stav kandidata na temu transparentnost vlasti,
  • poznavanje tematike otvorenih podataka,
  • kako će raditi na poboljšanju otvorenosti vlasti.

Mi pitamo, oni odgovaraju

Mnoge civilne i aktivističke organizacije poslati će svoja pitanja kandidatima. Neki kandidati će odgovoriti a neki neće.

Mislimo da je to značajno i samo po sebi. Broj odgovora će nam pokazati u kojoj su mjeri prepoznati problemi o otvorenosti informacija vlasti i koji kandidati podržavaju transparentnost.

Ubuduće ćemo nastaviti pitati kanidate ista pitanja a kroz njihove odgovore dobiti ćemo mnogo više informacija o prihvaćenosti otvorenosti sadašnjih kao i prošlih kandidata.

Aktivnost na projektu

Novost #2

Obraćamo vam se kao aktivnim članovima ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku. Predizborni zahtjevi pokazali su se kao koristan alat za prikazivanje zagovaračkih napora i povećanje vidljivosti želja građana u javnosti.

Na pragu nove izborne kampanje pred parlamentarne izbore zakazane za 8. studenog 2015. godine, obraćam vam se s prijedlogom da pripremimo novi skup relevantnih pitanja za kandidate na temu transparentnosti u smislu otvorenih podataka i otvorenih sustava.

Svima nam je zasigurno jasno da su ovi izbori jako važni te da ćemo se najvjerojatnije morati još snažnije zalagati ako ne i boriti za očuvanje i veću otvorenost političara.

Stoga vas sve molim da NAJKASNIJE do ponedjeljka 19. listopada 2015. godine u 21h pošaljete svoje nove prijedloge kao i komentare na već postojeća pitanja putem Google Docsa.

Na ovom Google Docs linku možete pročitati postojeća pitanja, napisati svoje dojmove kao i prijedloge na pitanja unošenjem komentara (tipka "Comments" na Google Docs). Sve komentare pristigle najkasnije do 19.10.2015. u 21h biti će uzeti u obzir kod slanja pitanja stranačkim kandidatima 2015.

Komentare pristigle nakon tog roka uzimati će se za buduće izbore jer je ovo skup pitanja koja evolviraju.

Novost #1

U tijeku je komentiranje i sastavljanje pitanja za kandidate na predsjedničkim izborima 2014. Datum izbora je 28.12.2014.

Na ovom Google Docs linku možete pročitati pitanja, napisati svoje dojmove kao i prijedloge na pitanja unošenjem komentara (tipka "Comments" na Google Docs). Sve komentare pristigle najkasnije do 17.12.2014. biti će uzeti u obzir kod slanja pitanja predsjedničkim kandidatima 2014. Komentare pristigle nakon tog roka razmotriti ćemo za buduće izbore.