Doba otvorenih podataka u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Nacionalni zdravstveni sustav (NHS) u Engleskoj i The GovLab Sveučilišta u New Yorku zajedno su stvorili nacrt – Doba otvorenih podataka u zdravstvu i socijalnoj skrbi – kako bi se ubrzao proces korištenja otvorenih podataka u postavkama zdravstvene zaštite.

Nacionalni zdravstveni sustav (NHS) u Engleskoj i The GovLab Sveučilišta u New Yorku zajedno su stvorili nacrt – Doba otvorenih podataka u zdravstvu i socijalnoj skrbi – kako bi se ubrzao proces korištenja otvorenih podataka u postavkama zdravstvene zaštite.

Nacrt predlaže načine koji omogućavaju raspravu o tome kako sustav zdravstva i skrbi može povećati utjecaj dijeljenja otvorenih podataka uspostavljanjem prioriteta i jasnih načina mjerenja pogodnosti.

Pixabay License

Slika: Pixabay License

Osnovica: Ujedinjeno kraljevstvo već je globalno poznati vođa u korištenju podataka s ciljem unapređenja isporuke zdravstva i socijalne skrbi. Posljednjih godina, Nacionalni zdravstveni sustav u Engleskoj aktivno radi na otvorenom pristupu velikim repozitorijima informacija korištenih u svojim agencijama i odijelima. Nacionalni zdravstveni sustav u Engleskoj prepoznaje ogromni potencijal, ako su dane odgovarajuće zaštitne mjere, omogućavanja pristupa tih anonimnih sakupljenih podataka pacijentima, građanima i znanstvenicima.

Vrijednost otvorenih podataka: Nacrt predlaže okvir za ocjenu potencijala otvorenih podataka u:

 • smatranju organizacija i usluga zdravstvene zaštite odgovornima za ishode liječenja
 • omogućavanju pacijentima donošenje informiranih odluka iz reda dostupnih zdravstvenih opcija
 • poboljšanju učinkovitosti i ekonomičnosti isporuke zdravstvene zaštite
 • poboljšanju ishoda liječenja
 • edukaciji bolesnika i njihovih obitelji te poticanju razumijevanja zdravstvenih ustanova
 • poticanju novih zdravstvenih tvrtki i inovacija.

Potreba za dokazima: Sa svrhom priznavanja potencijala otvorenih podataka postoji hitna potreba za daljnja istraživanja i djelotvorne dokaze za vođenje investicija i prioriteta. Ovaj nacrt predstavlja okvir za razgovor o tome kako Nacionalni zdravstveni sustav u Engleskoj može razviti program na temelju dokaza koji bi vodio investicije i daljnja istraživanja u smjeru pogodnosti otvorenih podataka.

Pixabay License

Slika: Pixabay License

Područja fokusa: Specifična pitanja na koja nacrt može odgovoriti:

 • Koje vrste dokaza možemo skupiti kako bi se izmjerio učinak otvorenih podataka? -Koje metodologije su najučinkovitije za prikupljanje djelotvornih dokaza?
 • Kako možemo koristiti dokaze da bismo razlikovali i odredili prioritete među različitim inicijativama otvorenih podataka?
 • Koji su koraci potrebni za stvaranje okruženja u kojem se podaci koriste za stalno stvaranje informacija i učenja?

Programi koji traju i pružaju pravu vrijednost mogu početi iz korijena zanimljive nove ideje, ali dobe snagu i izdržljivost samo kad su doista utemelji i prilagođeni dokazima. Cilj ovog novog nacrta je pomoći dizajnirati takve dugoročne i uistinu vrijedne programe.

Za dodatne informacije o izvješću, molimo kontaktirajte:

 • Alan Kantrow, glavni direktor za komunikacije, upravljanje Lab @ NYU (781 475 8844)
 • Stefaan Verhulst, suosnivač i glavni direktor za istraživanje i razvoj, upravljanje Lab @ NYU

Mi potičemo raspravu i dodatne uvide zainteresiranih čitatelja. Pozdravljamo primjedbe i prijedloge na forumu, te se radujemo njihovom uključenju u naknadnoj verziji izvješća.

Hvala volonterima inicijative Programiraj za Hrvatsku za prijevod (Mihaela Morduš), lekturu i jezičnu redakturu (L.P).

Izvor
Arhivirana stranica na Wayback Machine.