Dosta je mržnje - website za prijavljivanje

GONG i Kuća ljudskih prava predstavljaju projekt Dosta je mržnje

Uvod

DostaJeMrznje.org je online platforma za građane, aktiviste i novinare putem koje mogu prijaviti pojavljivanje neprihvatljivog govora, poput govora i simbola mržnje, pozivana na linč i nasilje, ali i uvredljivog, ponižavajućeg i stereotipizirajućeg prikazivanja ranjihiv društvenih skupina u javnom prostoru - u tiskanim i elektroničkim medijima, na internetskim stranicama, društvenim mrežama, ili pak na javnim površinama. Koristeći kao temelj ticketing alat, platforma omogućuje da neprihvatljivi govor, uz dostatne dokaze, bude proslijeđen na postupanje stručnjacima ili ljudskopravaškim organizacijama s relevantnim pravnim znanjima za pokretanje postupaka uklanjanja takvih poruka iz javnog prostora.

Platforma je pokrenuta s ciljem sprečavanja normalizacije govora mržnje i drugih oblika javne komunikacije koji viktimiziraju nacionalne, etničke, seksualne i druge manjine, osobe migrantskog porijekla i druge ranjive skupine.

Što se događa kada netko podnese prijavu?

Prijave o kojima bude prikupljena dovoljna količina informacija bit će pretvorene u podneske regulatornim tijelima, pravobraniteljstvima i drugim tijelima javne vlasti koja su nadležna za ispitivanje i izricanje sankcija za javno plasiranje neprihvatljivih poruka.

Nakon podnošenja prijave, podnositelje će administratorski tim kontaktirati e-mailom, kako bi bilo moguće utvrditi što više informacija potrebnih za uobličavanje prijave u podnesak odgovarajućem nadležnom tijelu.

Kako možeš pridonijeti

Javi se voditeljima projekta ako želiš volontirati na administriranju prijava i održavanju portala.

Resursi

Linkovi gdje se može pronaći sve potrebno za projekt.

Wordpress news portal DostaJeMrznje.org OSTicket sustav za podnošenje prijave DostaJeMrznje.org/support

O alatima

Platforma se sastoji od dva dijela:

  • news portala (Wordpress)
  • sustava za prijavu (OSTicket)

Licence i zahvale

Projekt provode GONG i Kuća ljudskih prava Zagreb.

Ovaj projekt nastao je u sklopu projekta ‘Dosta je mržnje!’, uz financijsku podršku Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za organizacije civilnoga društva, čiji je provoditelj za Republiku Hrvatsku Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Za sav sadržaj portala projekta isključivo su odgovorni GONG i Kuća ljudskih prava te on ni na koji ne način ne predstavlja službene stavove donatora.