Filip za N1 Newsroom: Političke stranke moraju javno prikazati kako se oglašavaju na Facebooku

U Newsroomu je temu oglašavanja političkih stranaka na društvenim mrežama komentirao Filip Rodik, član Code for Croatia i GONG-a.

Filip Rodik, izvor: N1

Slika: Filip Rodik, izvor: N1

Koliko su podaci koji cirkuliraju na društvenim mrežama tranparentni i tranparentno provjerljivi?

“To je kompleksno pitanje. Ajmo krenuti od toga što su društvene mreže. Facebook ću uzeti kao primjer jer je najveći. Trebao je biti alat za povezivanje, a ispao je alat koji omogućava, recimo političarima, prikupljanje, ali i distribuciju informacija. Ono što mi možemo prikupiti i saznati od Facebooka o tome kako politika koristi društvene mreže, u vremenu se minja. Trenutačno imamo situaciju da postoji inicijativa Facebooka da otvori svoje podatke prema javnosti, pogotovo kad su u pitanju politički oglasi”, kazao je Rodik.

“Ali, na žalost, s naše strane imamo situaciju da Hrvatska u Europi zalaže za transparentnost i ‘gnjavi’ Facebook koji je potpisao kodeks protiv dezinformiranja, a mi na domaćem terenu ne možemo srediti taj problem jer prema nedavnoj odluci DIP-a Facebook nije medij, što tehnički gledano nije, ali ostaje činjenica da se mladi informiraju poglavito preko društvenih mreža.”

Puni intervju pogledajte na hr.n1.info.com.