HR javna IT infrastruktura

Dragi svi,
drago mi je vidjeti CodeForCroatia inicijativu, molio bih Vas za par trenutaka pažnje na temu korištenje eOI (elektroničke osobne iskaznice), strojnog pristupa javnim podacima i strojno čitljivim formatima podataka u RH. Nedavno sam održao predavanje pri HGK na temu digitalizacije RH i sveo bih preporuke na pet točaka:

  1. Hrvatski IT digitalizira RH
  2. eOI obvezno sredstvo identifikacije
  3. CEF digitalna infrastruktura kao okosnica CDU
  4. Otvoreni API (strojni pristup)
  5. Otvoreni podaci (strojno čitljvo)

Rado bih da sa primjerima, kako to za raliku od RH radi Estonija, pokažemo kako ubrzati digitalni razvoj pa da predložimo slijediti taj model i omogućimo brži digitalni razvoj RH.

Što se tiče tematike, evo je razrađena do neke mjere kroz predavanje koje sam nedavno održao u HGK kao i članak koji je objavljen na portalu Netokracije:

(za nove korisnike je max 2 linka u postu pa su to ova dva gore)

Također uključio sam se i u eSavjetovanje oko eOI, ali nije urodilo plodom.

Cilje je zapravo prikupiti kritičnu masu koja bi poslala Vladi manifest, da ovo što se događa, isključivanje HR IT-a, monopoli propisani zakonom za FINA-u, ili ponašanje AKD-a nije dobro i ne vodi prihvaćanju novih tehnologija niti će doprinijeti daljnjoj digitalizaciji.

Generalno u RH funkcionira digitalna represija, fiskalizacija, eRačun, JOPPD obrasci. IT u dijeli u kojem je državi bitno ubrati poreze i davanja, a u vidu konzumacije usluga od države i prava građana tu su šalteri i obrasci.

Nedavno je najavljeni i poskupljenje eOI, odnosno upravo je prošlo eSavjetovanje.

Građani financiraju izdavanje novih eOI koje nakon toga kao monopolist za aplikaciju digitalnog potpisa u internetskim aplikacijama koristi isključivo tvrtka AKD d.o.o., a na čemu ostvaruje dodatan prihod te uz nametanje tehničkih i financijskih prepreka onemogućava digitalizaciju RH i digitalno opismenjavanje građana RH.

S obzirom da se eOI financiraju novcem građana neposredno plaćanjem cijene za eOI te posredno preko poreza za održavanje PKI infrastrukture potrebno je građanima RH i zainteresiranim hrvatskim IT tvrtkama omogućiti besplatan strojni pristup eOI certifikatima kao i strojni pristup funkcijama eOI kako bi hrvatski IT sektor mogao za građane RH ponuditi napredna digitalna rješenja bazirana na visokoj razini autentifikacije i kvalificiranom elektroničkom potpisu.

Upitno je kome ide novac od eOI izdanih u ubrzanom i žurnom postupku, odnosno da li u tom slučaju tvrtka AKD d.o.o. više naplaćuje izradu i dostavu eOI izdanih u žurnom postupku u odnosu na eOI izdane u redovnom postupku. Apsolutno nema razloga niti objašnjenja zašto redovni postupak traje 30 dana, a pogotovo nema razloga za naplatu većeg iznosa za izdavanje eOI u ubrzanom i žurnom postupku jer se radi o izradi nekoliko tisuća eOI na dnevnoj bazi koje se izrađuju strojno.

Ja sam zahtjev za izdavanje eOI predao 9.10.2020. u redovnu proceduru (što je vidljivo iz potvrde o podnijetom zahtjevu), za koju je rok izrade 30 dana. eOI je zapravo bila gotova drugi dan, a tek je 29.10.2020. stigla SMS obavijest da je eOI gotova. eOI je bila gotova drugi dan, 10.10.2020. Na samoj osobnoj je datum izdavanja 09.10.2020., a na eID portalu se vidi da su certifikati stavljeni 10.10.2020. i vrijede do 11.10.2025. Dakle drugi dan je eOI bila gotova (nema baš niti razloga da ne bi bila) i onda uručenje ide tek nakon 20 dana?

Uopće je suvišan ovaj pristup MUP-a da ima tri vrste postupka: žurni, ubrzani i redovni? Pa zar država treba masno zaraditi na nama za izdavanje osobne? Evidentno je osobna gotova drugi dan, ali se ne uručuje odmah prvenstveno iz razloga kako ne bi pao interes za žurni ili ubrzani postupak odnosno kako bi se isti naplaćivali 100% odnosno 500% više od redovnog postupka.

AKD d.o.o. za korištenje servisa za digitalni potpis traži inicijalno 35 tisuća kuna te do 200 tisuća kuna godišnje za korištenje sustava koji je tehnički nepotreban i još k tome značajno povećava razinu kompleksnosti. Dodatno za programski pristup eOI tvrtka AKD d.o.o. naplaćuje 270 tisuća kuna. Dakle uz to što sami građani preuzimaju trošak eOI tvrtka AKD d.o.o. na eOI je ostvaruje cijeli dijapazon povezanih usluga koje naplaćuje, dok su te usluge u digitalno razvijenim zemljama poput Estonije besplatne!!!

Vlada RH krši svoja predizborna obećanja još iz 2016. godine, a o sigurnoj Hrvatskoj nema ni govora. Vlada RH postupa upravo suprotno od predizbornog slogana i programa “sigurna Hrvatska” jer tehničkim, administrativnim i financijskim preprekama onemogućava širu upotrebu eOI kao sredstvo za postizanje izuzetno visoke razine kibernetičke sigurnosti. Sigurna Hrvatska je sigurna i epidemiološki i kibernetički. Osim kršenja predizbornih obećanja dosadašnja praksa digitalizacije RH u potpunoj je suprotnosti sa pravnom stečevinom EU posebno tu naglašavam eIDAS uredbu u kojoj je navedeno kako će zemlje članice EU poticati privatni sektor na korištenje sredstava elektroničke komunikacije.

  • predizborno obećanje Vlade 2020. g.:

(iz službenog izbornog programa 2020. Hrvatske demokratske zajednice „Sigurna Hrvatska“, str. 25)

** predizborno obećanje Vlade 2016. g.:

„Podršku za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije koncentrirat ćemo na pet tematskih prioritetnih područja … Sigurnost (kibernetička sigurnost …“

(iz službenog izbornog programa 2016. Hrvatske demokratske zajednice „Vjerodostojno“, str. 25)

Posebnu pozornost posvetit ćemo sigurnosti na internetu kako bi se učinkovito borili protiv kibernetičkog kriminala i drugih zlouporaba informatičke i komunikacijske tehnologije

(iz službenog izbornog programa 2016. Hrvatske demokratske zajednice „Vjerodostojno“, str. 68)

*** eIDAS - UREDBA (EU) br. 910/2014:

(17) Države članice trebale bi poticati privatni sektor da dobrovoljno koristi sredstva elektroničke identifikacije …

(58) Kada je za transakciju potreban kvalificirani elektronički pečat pravne osobe, kvalificirani elektronički potpis ovlaštenog predstavnika pravne osobe trebao bi biti jednako prihvatljiv.

4 Likes

Hvala ti @zekonja na inicijativi, Code for Croatia podržava!

Vjerujem da bi trebali iznjedriti neki tekst pisma na temelju gore napisanoga, pa ako netko može pomoći sastavljenjem pisma, neka se javi ovdje.

Svi ostali pojedinci ili organizacije koje žele podržati inicijativu i potpisati pismo, možete se javiti ovdje da vas obavijestimo o narednim koracima.

Objava na LinkedInu:

@zekonja je na LinkedInu objavio svoje pismo Vladi RH pod nazivom “eOI nove generacije - most koji ne vodi nikamo”:

Post o novoj eOI Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva (malo je taj naziv #mouthful):

Na LinkedIn-u sam napravio veći broj objava u kojima nudim pojašnjenje (dez)informacija koje su javnosti plasirane kroz vodeće medijske portale uz izdavanje nove generacije eOI. Poveznice na objave dostupne su ispod objave eOI - gola istina.

Pokušao sam pojasniti koja IT infrastruktura nam je dostupna i kako bi se trebala koristiti. Ukoliko je netko zaitneresiran o tih materijala napraviti novinski članak/dva/tri članka stojim na raspolaganju.

Otvoreno pismo naziva “eOI nove generacije - most koji ne vodi nikamo” pisano je u malo senzacionalističkom tonu i sa političkim konotacijama, a nastalo je kao odgovor na izuzetno aktualnu temu izdavanja novih generaciju osobnih iskaznica iako niti stare nismo iskoristili da napravimo nekakav pomak u digitalizaciji, a u pozadini stoji isključivost HR IT sektora i građana.

Količina netočnih informacija koju je plasirala vlada i mediji mi je toliko fascinantna da sada radim seriju objava na LinkedIn-u pod nazivom “eOI - gola istina” (malo bombastičan naziv).

Za planirano “Otvoreno pismo” Vladi „Smjernice IT strategije (ili neki lako pamtljiv naziv)“promijenili bi narativ i trebalo bi daleko više objašnjavati zašto je to što predlažemo bitno i koji će biti učinci i ekonomski i društveni i tehnički. Samo pismo u niti jednom dijelu ne smije biti kontraverzno, nego bi trebalo istaknuti upravo univerzalnu vrijednost inicijative.

Kada ga se pročita njega bi bez bojazni trebao moći potpisati svatko i osoba u političkim strankama i profesori sa fakulteta. Zato bi izbjegavali konstrukcije tipa “Vlada krši svoja predizborna obećanja”, “digitalna represija” i slično. Pismo bi mogli poslati i na sva Ministarstva kao smjernicu za daljnju digitalizaciju - s obzirom da bi pobrojali prednosti koje bi postigli.

Zato tražim pomoć.