Javni prijevoz u realnom vremenu

Opis projekta

Važno je dati građanima stvarne podatke o trenutnoj poziciji vozila javnog prijevoza ne bi li građani mogli učinkovitije putovati javnim prijevozom.

ZET-ova vozila javnog prijevoza u gradu Zagrebu redovito javljaju svoje trenutne pozicije centrali, na osnovu čega ZET računa vrijeme dolaska sljedećeg tramvaja ili autobusa. Taj je iskorak značajno doprinio upotrebljivosti javnog prijevoza pa ga kao takvog pozdravljamo i cijenimo.

Želimo inicirati otvorenu i necenzuriranu objavu tih informacija uživo, u obliku primjerenom za daljnju računalnu obradu. To je važno zato što je te iste podatke moguće iskoristiti i na pametnim telefonima i na druge načine kako bi stotine tisuća građana od njih mogle ostvariti dodatne beneficije.

Niz primjera iz svijeta - London, Munchen, Stuttgart, Bayern, Minneapolis, Boston, San Francisco te brojni drugi gradovi - demonstriraju ne samo zanimanje javnosti za takve informacije, nego i da nema opravdanih prepreka objavi takvih podataka. Iako te informacije ne pripadaju u pravo na pristup informacijama jer su to podaci u realnom vremenu (katalog informacija Grada Zagreba navodi ih u poglavlju 11.7. koje se odnosi na sektor za promet gdje se izrijekom navode “javni gradski prijevoz i gradska željeznica” te “vozni red”), voljeli bismo kada bi ZET prihvatio objavljivanje ovakvih podataka javno jer bi tim činom velikom broju građana pružio značajnu dodanu vrijednost, a bez dodatnih troškova za ZET.

Naše je mišljenje da građani također mogu puno doprinijeti svojim znanjem jer bi ZET/HŽ ili neki drugi javni prijevoznik otvaranjem ovakvih podataka potaknuo ekonomiju i stvaranje novih i predivnih aplikacija za građane kojima te javne tvrtke pružaju svoje usluge. Zalažemo se za unaprijeđenje usluga i podizanje standarda gradskog i međugradskog prijevoza.

25.05.2010. procurila je interaktivna karta ZET-a s podacima u realnom vremenu

Dobar primjer

Hampton Roads Transit daje podatke iz dva izvora podataka:

  • Putem web stranice daju planirani vozni red, odnosno GTFS podatke, oni koji se koriste za prikazivanje prijevoza na Googleovim kartama na Transit layeru: googletf.gohrt.com
  • Putem FTP servera daju podatke u realnom vremenu u obliku CSV zapisa s trenutnom pozicijom vozila: ftp://216.54.15.3/Anrd/hrtrtf.txt

Open source aplikacija koja koristi ove izvore podataka je HRTBus REST API i mobilna responsivna stranica Finder:

Arhivirana stranica projekta na Wayback Machine

Aktivnost na projektu

Novost #4

Održali smo sastanak sa ZET-om na temu objavljivanja podataka o javnom prijevozu Grada Zagreba u realnom vremenu:

  • petak, 17. listopada 2014
  • srijeda, 29. listopada 2014

ZET je obećao i trenutno rade na ostvarivanju pristupa podacima o javnom prijevozu u skoro pa u realnom vremenu.

Možete nas kontaktirati direktno za više informacija o tim sastancima.

Novost #3

ZET vozni red od danas i na Google Maps (slika) - ZET-ov vozni red na Google Transit usluzi pokazuje statičan vozni red iz GTFS datoteke te ne pokazuje u gradski prijevoz realnom vremenu.

ZET za cijeli svijet: Mreža tramvaja i autobusa na Google Transitu

Zagrebački tramvaji i autobusi moći će se “guglati” jer od sutra, 7. listopada ostvaruje se suradnja ZET-a s najpopularnijom i najmoćnijom svjetskom internetskom tražilicom.

Time će cijela prometna mreža javnoga prijevoza Zagreba biti dostupna preko Googleova servisa Transit, na raspolaganju svim korisnicima internetu u svijetu. Zagreb je, pohvalili su se u ZET-u najavljujući novi tehnološki iskorak, prvi grad u Hrvatskoj s takvom Googleovom uslugom, čime se priključuje mnogim svjetskim metropolama s mrežom javnog prijevoza na webu.


Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr… Objavljeno 6 Lis 2014

Novost #2

Pisali smo u ZET da nam se ocituju u vezi ZET-ovih planova u objavljivanju podataka o trenutnoj poziciji (lokaciji) vozila javnog prijevoza. Evo odgovor koji smo dobili:

On 07.05.2014 12:43, Goran K. wrote:

Poštovani!

Željeli bismo naglasiti da se slažemo s Vašim razmišljanjima, u dijelu koji se odnosi na atraktivnost ove vrste informacija za građane.

Postoje razmišljanja i prijedlozi da ZET, uz pomoć tvrtke vlasnika sučelja (interface-a) prema web-u, razvije mobilnu aplikaciju putem koje bi građani mogli na raznovrsnim mobilnim uređajima primati informacije o odlascima vozila s pojedinih stajališta ZET-ove prometne mreže, svojevrsni mobilni pandan displaya na našim stajalištima, ali s neusporedivo većim mogućnostima.

Prema informacijama kojima raspolažemo, autori aplikacije koja se nedavno pojavila, neovlašteno su koristili izvor informacija od drugog pravnog subjekta s kojim je ZET surađivao na implementaciji sustava nadzora, odnosno uz čiju asistenciju sustav i radi. Taj izvor informacija nije u nadležnosti ZET-a.

Ubrzo nakon što je aplikacija postala dostupna široj javnosti, zabilježeno je opterećenje poslužitelja koji sustav koristi, a u postojećoj konfiguraciji nije predviđen za takvu namjenu, što je narušavalo njegov rad.

Naime, tehnički resursi kojima raspolažemo ne dozvoljavaju distribuciju podataka prema vanjskim korisnicima, odnosno veći broj “ulazaka” na poslužitelj od onog predviđenog ugrožava funkcioniranje sustava te ga izlaže sigurnosnim rizicima.

Iz tog je razloga tvrtka koja održava sustav povećala razinu sigurnosti i onemogućila pristup neovlaštenim aplikacijama.

Nadalje, ZET je vlasnik informacija, ali ne i protokola kojim su se informacije distribuirale vanjskim korisnicima.

Kada za to budu ispunjeni preduvjeti, ZET će svojim putnicima zasigurno ponuditi korisne i praktične informacijske alate kojima će prijevoznu uslugu učiniti još kvalitetnijom u smislu planiranja putovanja, na čemu intenzivno radimo.

Međutim, učinit ćemo to na legalan način i u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske, odvajajući informacije od javnog značaja od osobnih podataka do kojih se, bez našeg ranijeg saznanja dopiralo.

S poštovanjem!

Za Ured za odnose s javnošću,

Goran K.,

Zagrebački holding d.o.o.,

Podružnica ZET,

Ozaljska 105, 10 000 Zagreb

@Filip,

Hvala na info!

Posalji mi mail da te ukljucim u email prepisku na ovu temu. Moj mail ces pronaci u profilu nakon sto se ulogiras.

Takodjer i svi ostali zainteresirani na ovu temu.

Novost #1

Jučer sam kontaktirao Google i upitao postoji li mogucnost mene kao korisnika ZET usluga a koristeći se isključivo javno dostupnim informacijama kao raspored tramvaja i autobusa sudjelovati u izradi publici transita na Google mapama dodajući vozne redove pojedinih linija kao i koordinate i nazive stanica. Ovo je odgovor:

Hello Filip,

Thank you for your interest in Google Transit and writing to us.

In regard to your query, we want to make you aware of the process that is followed in order to make an agency’s data available to end-users on Google Maps. It starts with an agency requesting us to display their routes on Maps. Therefore, if you want to see ZET’s data on Maps, please write to the agency and encourage them to join Google Transit. A rider’s voice is always important to transit agencies. We can make an agency’s public network data information available on Maps on the basis of route information provided by the Transit agency only.

Additionally, please know that we are working on improving the coverage of Europe area on Maps, and we anticipate to include ZET’s data as well.

We appreciate you for taking out time to write to us and share your input.

Best regards,

Kanika The Google Transit Team

Iz navedenog se da zaključiti da Google nije zaprimio još niti jedan mail suradnje od ZETa i da su lagali javost da surađuju sa Google u vrijeme kada je ZETcheck bio aktualan.

Studenti morali ugasiti ZETcheck, aplikaciju točniju i bolju od ZET-a

Besplatna mobilna aplikacija prikazivala je točno vrijeme dolaska autobusa i tramvaja na više od 1600 stanica, a u mjesec dana preuzelo ju je 19.193 korisnika. Tvrtka koja održava ZET-ov sustav onemogućila je pristup podacima


Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr… Objavljeno 29 Tra 2014

Točniji od ZET-a: Uz ZETcheck nema kašnjenja, a ni živciranja

Mladi FER-ovac Ivan Jurin osmislio je aplikaciju za točan dolazak tramvaja i autobusa, koja je u samo tri dana imala tri tisuće preuzimanja. ZETcheck obuhvaća 1600 stanica, sve dnevne i noćne linije


Pročitaj cijeli članak na www.vecernji.hr… Objavljeno 19 Ožu 2014

Karta s trenutačnim položajem tramvaja stoji na internetu, ali je ZET ne želi otvoriti za javnost. Zašto?

Karta namijenjena ZET-ovcima ‘procurila’ je preko Twittera. Sat vremena kasnije je zaključana.


Pročitaj cijeli članak na www.jutarnji.hr… Objavljeno 25 Svi 2010