Kako OCD-i mogu koristiti Popravi.to

Po uzoru na ranije uspješne društveno korisne projekte, Code for Croatia pokrenuo je još jedan takav projekt. Ovdje pričamo o projektu Popravi.to.

Radi se o internetskoj aplikaciji otvorenog koda pod nazivom FixMyStreet. Pokretanjem Popravi.to internetske stranice, omogućili bismo zainteresiranim dionicima da korištenjem portala putem desktop browsera i mobilnog browsera prijavljuju probleme na gradskim i općinskim površinama, bez potrebe da znaju adrese kamo treba uputiti njihove prijave - sve se događa automatski u pozadini. Saznajte više u kratkoj prezentaciji.

U duhu javnog savjetovanja, jer je ipak ovo društveni projekt, pozivamo sve zainteresirane OCD da koristite linkove na forumu kako biste sudjelovali u javnoj raspravi s vašim komentarima i pitanjima:

Primjeri dozvoljenih vrsta prijava na Popravi.to

Primjeri kategorija koje korisnici mogu izabrati kada prijavljuju problem. Kategorije su tu da možemo dostaviti prijave na dedicirane email adrese za takvu vrstu problema, te ujedno kako bismo mogli reći koja lokalna samuprava (JLS) bolje rješava probleme na javnim gradskim ili općinskim površinama. Zamolio bih vas da pošaljete novi post s popisom novih/dodatnih kategorija koje bi vaš OCD želio koristiti na Popravi.to uz objašnjenje svake kategorije.

Code for Croatia na portalu Popravi.to neće ulaziti u sadržaj prijava niti u procesom popravka problema - mi ne “utjerujemo” od nadležnih službi da poprave problem, ali nadamo se da će javne objave potaknuti JLS (jedinice lokalne samouprave) na transparentnije rješavanje problema. Code for Croatia je tu kao tehnička podrška portala koju bilo tko može koristiti.

Od korisnika portala razlikujemo različite vrste dionika koji imaju različite ovlasti u sustavu, ali kao primjer navodimo neke:

 1. Građani - oni prijavljuju probleme

 2. Administratori - to su Code for Croatia volonteri koji će prema potrebi mijenjati adrese na koje šaljemo prijave za određene kategorije nekog JLS-a

 3. Osoblje - to su specijalni korisnici koji imaju ovlasti da rade promjene na nekim JLS ili kategorijama; to mogu biti radnici u JLS ili čak neki OCD partneri. Ovu vrstu pristupa nudimo besplatno svim zainteresiranim JLS i OCD.

Više detalja o razinama korisnika možete pročitati u službenoj dokumentaciji.

Uloga Code for Croatia na projektu Popravi.to:

 • inicijalno podizanje i konfiguriranje portala Popravi.to
 • tehnička podrška portala
 • definiranje djelokruga portala (kao na primjer scope entiteta i kategorija)
 • organizacija Popravi.to foruma na kojima bi partnerski OCD-i dobivali informacije o planiranom razvoju portala, mjesto gdje mogu razmjenjivati iskustva i diskutirati o novim kategorijama i funkcionalnostima portala
 • koordiniranje svih dionika uključenih u projekt i portal (svih partnerskih OCD-a)

Uloga partnerskih organizacija civilnog društva (OCD) na projektu Popravi.to:

 • sugeriranje dodatnih kategorija i ostalih postavki
 • korištenje portala Popravi.to za prijavu problema nadležnim gradskim i općinskim službama (razina pristupa “Građani”)
 • korištenje portala Popravi.to u ulozi Osoblja (razina pristupa “Staff”)
  – pristup upravljanju prijavama (izmjena statusa, raspodjela problema, prioritizacija problema)
  – pristup naprednoj statistici, izvoz statistike itd

Tako bi partnerske OCD imale mogućnost u svom radu koristiti ovaj napredan alat za upravljanje problemima na javnim površinama prijavljanima gradovima i općinama.

Ukoliko vaš OCD upravlja problema koji se također mogu prijavljivati i putem Popravi.to, ovaj thread namjenjen je za vas. A ukoliko imate potrebu za ovakvim alatom ali za drugačiji djelokrug ili kategorije problema, kontaktirajte nas.

Code for Croatia ovaj portal nudi partnerskim OCD-ima besplatno i bez naknade - nama će biti drago ako odlučite koristiti ovaj alat.

FixMyStreet je vrlo sofisticiran sustav i programeri koji ga razvijaju rade na njemu od 2007. godine. Code for Croatia podupire ovakva korištenja postojećih rješenja umjesto izgrade prilagođenih sustava čija bi izgradnja trajala godinama i koštala velike velike količine novaca a vrlo često naručitelj ostane razočaran i ne dobije što je inicijalno zamislio. Broj zemalja koje koriste ovaj sustav i starost sustava govori koliko je kvalitetan i stabilan, te ujedno daje veću sigurnost za održivost tj. neće se ugasiti samo tako.

Kao šlag na tortu, web aplikacija ima svoj API (programsko sučelje) što znači da je moguće u sustav spojiti neki drugi sustav (npr. ako imate svoj interni IT softver koji želite spojiti na Popravi.to). Upravo taj API je omogućio postojanje mobile aplikacije. Mobilna aplikacija je također open source (otvoreni kod), spaja se na web stranicu Popravi.to i bilo tko je može koristiti da je podesi za svoje potrebe, mnogi su to učinili, kao na primjer[1]. Repozitorij koda mobilne aplikacije nalazi se ovdje.

Code for Croatia nema interesa niti resoursa za razvoj odnosno prilagodbu i objavu mobilne aplikacije, pa ako drugi OCD želi napraviti mobilnu aplikaciju, možete slobodno to napraviti, mi vam možemo asistirati gdje je to potrebno.

Dodatna opcija je ako želite Popravi.to web stranicu brandirati u boje i izgled OCD-a i prikazivati na vašoj web domeni, to je opcija koju možete napraviti u vlastitom angažmanu a mi vas možemo podržati.