Komunikacija IPZ-a te DORH-a i USKOK-a

Nakon što DORH i USKOK nisu odgovorili na zahtjev poslan putem IPZ-a, poslao sam žalbu Povjereniku za informiranje zbog “šutnje uprave”. Iz Rješenja koje sam dobio je vidljivo da DORH i USKOK nisu zaprimili mail IPZ-a, a USKOK je napisao da su provjerili i spam. Zanima me je li zaista greška s Vaše strane s obzirom da su ostala tijela javne vlasti bez problema prolazila.

Dragi Domagoj, nije riječ o pogreški s naše strane, sa strane IPZ-a, nego o tehničkom pitanju s njihove strane koje postoji već neko vrijeme. Riječ je o tome da su dotična tijela javne vlasti sa svoje strane namjestila anti-spam filtere tako da zahtjevi s IPZ-a nailaze na soft bounce, premda je jasno da IPZ zahtjevi nisu spam.

Mi smo se već u više navrata obraćali i njima i Povjerenici za informiranje pobijajući, nazovimo to blago, opravdanost takvog režima u odnosu na IPZ. Problem smo otvorili, ali ga zbog objektivne okolnosti nismo stigli istjerati na čistac.

Naime, kako smo u međuvremenu proveli niz sveobuhvatnih upgradeanja na svim razinama IPZ-a, jedno vrijeme nismo bili u mogućnosti nastaviti tjerati to pitanje do kraja. Ilustracije radi, debelo preko 5000 tijela javne vlasti svo ovo vrijeme bez problema zaprima zahtjeve za informacijama poslane s IPZ-a i nitko ih ne tretira kao spam, za razliku od ovih nekoliko povezanih iz domene pravosuđa.

Upravo ovih dana pripremamo se ponovno krenuti u rješavanje takve neopravdane i neodržive situacije. U međuvremenu te molim za razumijevanje i predlažem, s obzirom na to da šalješ zahtjeve prema DORH-u i USKOK-u, da zahtjeve šalješ sa svog privatnog maila na [email protected] i na [email protected].

Istodobno, ako ti ne bi bio problem, odgovore koje zaprimiš na takav način, možeš bilježiti u IPZ-otvorenim postupcima koristeći funkciju “bilješke”.