Lakše do informacija - predstavljanje platforme "Imamo pravo znati"

Jeste li ikad tražili informacije od tijela javne vlasti?

Niste znali komu poslati zahtjev za informacijama?

Od sada na jednom mjestu možete na jednostavan način poslati zahtjeve za informacijama bilo kojem tijelu javne vlasti.

Kako bi omogućili građanima lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta te doprinijeli transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti prema građanima, Programiraj za Hrvatsku i GONG organiziraju javno predstavljanje internetske platforme

Imamo pravo znati

u utorak, 9. lipnja 2015. u 10:30 sati (Tuesday, June 9, 2015 8:30 AM)
u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Na predstavljanju će govoriti Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge otvorenih sustava i interneta i Jelena Berković iz GONG-a.

Podnošenje zahtjeva za pristup informacijama putem interneta ima istu težinu kao i papirnato pisani zahtjevi. Tijelo javne vlasti zakonski je obavezano odgovoriti, a kad ne odgovori u roku, platforma Imamo pravo znati na vrijeme obavještava podnositelja zahtjeva.

Upravo zbog toga je sva komunikacija na platformi Imamo pravo znati javnog karaktera. U duhu otvorenih sustava, ova platforma koristi slobodni kod “Alaveteli” i otvorene podatke Registra službenika za informiranje s Portala otvorenih podataka (data.gov.hr).

Da bismo olakšali građanima traženje informacija od tijela javne vlasti, GONG i Hrvatska udruga otvorenih sustava i Interneta su, u suradnji s Povjerenicom za informiranje i podršku savjeta Partnerstva za otvorenu vlast, prilagodili internetsku platformu Alaveteli kakva se koristi u dvadesetak zemalja Europe.

Platforma se nalazi na stranici http://imamopravoznati.org te je dostupna u hrvatskoj i engleskoj verziji.
Infografika koju smo prikazali na javnom predstavljanju, a koja objašnjava pravo na informacije i kako ih dobiti putem ImamoPravoZnati.org nalazi se na Youtubeu.

Jen Bramley (International Project Manager, mySociety ) i Dave Whiteland (mySociety international team developer, mySociety) snimili su nam poruku povodom predstavljanja internetske platforme. Njihova poruka dostupna je na GONG-ovom Youtube kanalu.

Jen Bramley je istaknula:

Imamo pravo znati represents 20th instalation of our free open source Alaveteli software, the aim of which is to empower citizens anywhere in the world by publishing the permanent online archive of information requests and their responses, today thanks to HrOpen and Gong Croatians have easier path to free public information. May them bring all the benefits of an open society.

Promotivne info materijale Povjerenice za informiranje možete naći na pristupinfo.hr.
Stoga vas pozivamo da nam pomognete u informiranju građana o ovoj aplikaciji kao alatu koji će im olakšati traženje informacija od tijela javne vlasti kako bi zajednički doprinijeli transprantnosti!