Najave događanja

Najave događanja i manifestacija iz open zajednice.
Ovdje možete postati info koji imate kako biste shareali sa svima.

Poziv na seminar “e-Participativni alati”, Zagreb, 15.-16.4.2015.

U ime Gorana Matića, koordinatora projekta “Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun”, šaljem vam poziv na Seminar o e-Participativnim alatima:

Već sredinom osamdesetih godina, u razdoblju naglog širenja dostupnosti osobnih računala, pojavljuju se glasovi koji razvoj novih računalnih tehnologija i komunikacija vide kao nezaustavljivu silu koja će nužno radikalno transformirati društvo te obnoviti posustalu “zapadnu” demokraciju. Širenje interneta i novih medija u devedesetima dalo je novi zamah tom sveopćem tehnološkom optimizmu, koji je predviđao kako će nove tehnologije i kanali komunikacije neizbježno dovesti do zdravije demokracije te političku moć - koju su uzurpirale političke stranke i korporacije - napokon vratiti narodu.

No dvadesetak godina kasnije, postaje očito da “digitalna revolucija” nije urodila jednoznačno pozitivnim i uistinu tektonskim promjenama. Pokazalo se kako su se i korporacije i političke stranke vrlo brzo prilagodile te razvile sofisticirane PR taktike manipulacije novim tehnologijama, medijima, društvenim mrežama, itd. Kao posljedica toga, proširio se krug tehno-skeptika koji oštro kritiziraju naivnu poziciju “tehnološkog determinizma” s prijelaza stoljeća. Iako mnogi pritom odlaze u drugu krajnost, i u potpunosti odbacuju mogućnost svake pozitivne upotrebe “otuđujućih” novih tehnologija, konstruktivniji smjer razmišljanja nudi pozicija kako su nove tehnologije - poput svih alata - same po sebi neutralne, a njihov utjecaj uvelike ovisi o kontekstu u kojem ih upotrebljavamo. Iako dakle, sama njihova pojava i uporaba ne mora nužno uroditi poželjnim promjenama, primijene li se u pomno promišljenom i dizajniranom modelu, one ipak otvaraju mnoge mogućnosti ojačavanja participativnih procesa.

Na seminaru “e-Participativni alati” upoznat ćemo se sa islandskim i njemačkim iskustvima primjene e-participatornih alata u jačanju demokracije i participativnom budžetiranju, ali i raspravljati o ostalim mogućnostima primjene novih tehnologija na povećanje transparentnosti javne uprave i financija. Seminar će se održati 15. i 16.4.2015. u Zagrebu, u hotelu International. Dio predavanja biti će održan na engleskom jeziku, nažalost bez mogućnosti prijevoda.

Sudjelovanje zasada potvrdili:

 • Gunnar Grimsson (Citizens Foundation, Island)
 • Robert Bjarnason (Citizens Foundation, Island)
 • Michelle Ruesch (Zebralog, Njemačka)
 • Marko Rakar (Vjetrenjača, Hrvatska)

Seminar organizira Zelena Istra u okviru projekta “Participativno budžetiranje: Građani nadziru lokalni proračun”, kojeg financira Europska unija.

Za sudionike koji dolaze izvan Zagreba, Zelena Istra pokriva troškove puta (po mogućnosti javnim prijevozom), smještaja (noćenja 14./15. i 15./16.4.) te prehrane (večera 14.4., ručak i večera 15.4. i ručak 16.4.).

Prijaviti se možete ispunjavanjem kratkog upitnika na ovom LINKU najkasnije do četvrtka, 9. travnja 2015.

Poziv na seminar nalazi se ovdje.

##National Day of Civic Hacking

6.lipnja 2015. obilježava se Dan civilnog hakiranja. Možda će se nekome “civilno” i “haker” u istom skupu riječi činiti nespojivim – ali riječ je upravo o tome, “hakerima” kojima je u cilju surađivati u stvaranju, građenju i inovaciji u rješavanju izazova u svom susjedstvu, gradu, općini, županiji ili državi.

The goal of National Day of Civic Hacking is for residents, community groups, and government to collaborate to make their communities stronger. Learn more at hackforchange.org.

##AlaveteliCon 2015

Alaveteli je platforma za pomoc pristupa informacijama tijela javnih vlasti prema pravu na pristup informacijama.

Code for Croatia s GONG-om provodi ovaj projekt u Hrvatskoj pod nazivom Imamo Pravo Znati, a diskusiju o ovoj platformi mozete procitati ovdje.

Sačuvajte datum za Alaveteli konferenciju:

AlaveteliCon 2015
19th and 20th May 2015, Madrid
Impact Hub Next: C/ Alameda 22, Madrid 28014

Please save the date for the second international Alaveteli conference

AlaveteliCon, the world’s only conference dealing with online FOI technologies, will take place in Madrid on 19 and 20 May 2015.

Brought to you by Access Info Europe and mySociety, it will bring together civic society organisations and individuals from around the world. All will have one thing in common: an interest in online Right To Know tools.

Over these two days, we’ll share experiences, both technical and non-technical. And we’ll all come away with concrete actions to increase the impact of our FOI technologies.

Applications Open: The Second International Alaveteli Conference

Prenosim pozivnicu za Dane otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference u ime predsjednika HrOpena @svebor:

Na zagrebačkom FER-u će se od 18. do 20. svibnja održati 22. po redu DORS/CLUC konferencija. DORS/CLUC, odnosno Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference, koje tradicionalno organiziraju dvije neprofitne udruge – HrOpen i HULK. DORS/CLUC predstavlja najveću regionalnu konferenciju posvećenu temama slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux. Na konferenciji se dugi niz godina susreću zajednice otvorenog koda, poslovni korisnici i predstavnici javnog sektora kako bi izmijenili iskustva u primjeni otvorenih tehnologija.

Požurite i prijavite se za sudjelovanje, cijene su povoljnije prije 11.5.2015.!

Konferencija se bavi otvorenim sustavima, proizvodima, ali i otvorenim poslovanjem, te se odmiče od naljepnice “samo za geekove.” Pokrivene teme ove godine će se posebno svidjeti svima koje zanima freelancing, primjena otvorenog koda u retail industriji, prilagodbi Linuxa za POS sustave, što se novo događa u Mozilli (uključujući demonstracije i dijeljenje njihovog telefona!) i Fedori, onima koji rade web rješenja na Drupalu, eZ Publishu i LibreOfficeu. Posebno će korisne informacije dobiti oni koji ciljaju uspostaviti vlastiti file sharing nalik Dropboxu koristeći rješenja ownCloud i Seafile (što uključuje i hands-on radionicu).

Prvi detalji i poziv na konferenciju DORS / CLUC 2015

Dubrovnik Smart City HACKATHON 2015

Smart City Dubrovnik novi je projekt Grada Dubrovnika i razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, osmišljen za njegov budući razvoj temeljen na suvremenim tehnologijama, a planira se realizirati u fazama do 2020. godine.

Ciljevi projekta su višestruki: od zapošljavanja mladih u informacijskom – komunikacijskom sektoru, poticanja razvoja novih start up poduzeća s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba, do senzibilizacije građana i javne uprave o mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija objedinjena u koncept tzv. „pametnog grada“ po uzoru na uspješna iskustva tek nekolicine zapadnoeuropskih gradova koji su krenuli u ovom smjeru.

Projekt Smart City Dubrovnik započet će uz „City OS“ Hackathon Dubrovnik 2015, jedinstveni događaj koji okuplja IT stručnjake, programere, softverske inženjere, te druge profesionalce, odnosno kreativne i inovativne osobe s ciljem razvoja konkretnih IT rješenja koji imaju primjenu u lokalnoj sredini te ih je moguće primjeniti i na druga područja.

Hackathon Dubrovnik 2015 koncipiran je kroz tri glavna događanja od 2. do 10. svibnja 2015: započinje konferencijom za širu javnost i javni sektor te se nastavlja tijekom vikenda intenzivnim 48 – satnim IT programiranjem, dok će prethodno biti održane i specijalizirane radionice za IT sektor o inovativnim programskim alatima.

Praktične radionice 2. svibnja voditi će renomirani IT eksperti, a pokriti će sljedeće teme: Apple iOS development, Android development, Arduino elektronika, IBM cloud servisi, Google V8 (Node) i Angular i sl. Natjecatelji razvijaju novi proizvod sukladno potrebama Grada Dubrovnika uz podršku iskusnih mentora. Najbolje ideje odabrati će tim sudaca, a bit će i nagrađene.
Preneseno s udruga-gradova.hr

Vise informacija na sluzbenom pozivu

Mozilla Science Lab Global Sprint 2015
Jun 4 - Jun 5 2015

Join us as we collaborate on projects helping further science on the open web! We’re back with our second global sprint June 4-5, 2015. We could use your help to make this year’s event bigger and better than last.

Our inaugural sprint last July (#mozsprint, for short) brought together over 100 members of the community, from librarians to developers to bench scientists to hack for two-days on open science projects. Over 22 cities around the world were represented (53 hours of consecutive hacking!), and we need your help to do it again this June.

CALL FOR PROJECT IDEAS (OPEN UNTIL MAY 11)

Anything related to doing or teaching open science is a fit for this sprint. These can be tool-based, open educational resources or any other project ideas that

 • further open science,
 • have ways for folks to get involved and make some progress over the course of the sprint and
  have someone available to coordinate the work before and at the sprint.

You can browse some of our featured projects below or see the full list and propose your own on the planning etherpad.

##POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) 20.5. - 24.5.2015., Sarajevo

POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, a također će uključiti i učesnike individualaca i organizacija iz drugih zemalja, a koje se bave specifičnim temama na koje se fokusira konferencija.

http://point.zastone.ba/2015/wp-content/uploads/2012/01/pointTeam.jpg

Konferencija organizacija civilnog društva, POINT 4.0, koju organizuje UG Zašto ne iz Sarajeva, doživjet će svoje četvrto izdanje od 20. do 24. maja u Sarajevu, a kao i prethodnih godina okupit će predstavnike vodećih regionalnih organizacija civilnog društva, ali i goste iz zemalja Europe i svijeta.

POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) je zamišljena kao regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, ali je u svoj rad intenzivno uključila individualce i organizacije iz drugih zemalja, koji se bave specifičnim temama na koje se i fokusira konferencija.

Četvrto izdanje POINT konferencije, održat će se na istoj lokaciji, kao i u prethodne tri godine, u Art Kinu Kriterion u Sarajevu.

Konferencija je kroz svoja prethodna izdanja okupila vodeće stručnjake i organizacije u oblasti korištenja novih tehnologija od strane civilnog društva pa smo tako imali priliku slušati prezentacije o njihovom korištenju u predsjedničkim kampanjama Baracka Obame, koje su održali Julius Van de Laar na prvoj, te Michael Slaby na trećoj konferenciji. Dešavanja u arapskom svijetu svakako su bila jedna od tema konferencije pa smo prošle godine, između ostalih gostiju iz ovog regiona, imali priliku slušati i blogera te uticajnog komentatora dešavanja na Bliskom istoku, Sultana Al-Qassemia koji je govorio o političkoj kontroli printanih medija i šansama koje pružaju društvene mreže za osnaživanje slobode govora. Pojedine panel diskusije, posvećene međunarodnim temama i tokom prethodnih godina su se bavile dešavanjima u arapskom svijetu, a prošle godine su bile posvećene i temi dešavanja u Ukrajini.

Brojne radionice na prethodnoj konferenciji su bile fokusirane na razvoj aplikacija i alata za pomoć područjima poplavljenim u maju prošle godine, a učesnici su se bavili i otvorenim podacima, njihovom vizualizacijom i primjenom, što će biti i jedan od fokusa ovogodišnjeg POINT-a 4.0.

Tako će 20. maja biti održan Data Advocacy Day na kojem će biti predstavljena mreža ActionSEE, koja će promovisati značaj zagovaranja otvorenosti javnih podataka u regionu Zapadnog Balkana, dok će 24. maja biti održana Data Academy, koja će učesnike konferencije fokusirati na značaj veće otvorenosti javnih podataka, ali i tehničke mogućnosti za njihovu prezentaciju i primjenu na različitim područjima.

Ostatak program-a POINT 4.0 konferencije kao i imena njenih gostiju će biti objavljeni uskoro, a do tada u našoj arhivi pogledajte kako je to izgledalo prethodnih godina.

http://honorsprogram.gwublogs.com/wp-content/uploads/sites/2/2013/11/Open_Government_Partnership.jpg

Open Data Youth Camp

29th August to 2nd September 2015

Open Data Boot Camp is a youth camp focusing on use and reuse of public sector information organized by the Council for the Open Government Partnership (OGP) in Croatia (Rovinj).

OGP was launched in 2011 as a unique organization of governments and civil society organizations committed to making governments more open, transparent, accountable, and responsive to citizens. Eight countries founded OGP in 2011 and now it has a membership of 65 countries and has recently marked the publishing of the 100th OGP Action Plan.

The Republic of Croatia became a member of the OGP in 2011, and has thus assumed the responsibility of developing and implementing the Action Plan which includes a number of measures and activities in the area of transparency and openness of government. The Republic of Croatia, following the international recognition of its success and ambition in implementing OGP, became a member of the OGP Steering Committee in August 2014.

The Open Data Boot Camp will take place from 29th of August to 2nd of September 2015. The goal of the camp is to provide a space for young active citizens to explore the potential of open data, to learn and discuss open government values and to become familiarized with the theory and the practices of the right to access information. The potentials of the use and reuse of public sector information will be explored through examples of the similar activities carried out in France, United Kingdom, and the United States as well as through examining the progress Croatia made by launching the Open Data Portal. Experts from Croatia, France, UK and USA will come together in creating a four day program of lectures and workshops in order to assist the participants in finding new solutions for commercial use of data as well as for using and reusing data for the benefit of the local community.

Application form is available on link e-upitnik.gov.hr and is open until 2nd August 2015 midnight CEST

Pozivamo zainteresirane za civic hacking - developere, dizajnere, aktiviste i volontere na Open Zagreb Hack Night u ponedjeljak, 21. runja 2015 u 18h na FER-u u sobi TCR, ostale informacije na newsletteru: #opendata: Nova postignuća u Hrvatskoj

Moodle Mreža Srbije (MMS) vas poziva da učestvujete na petom regionalnom (zapadnobalkanskom) i istovremeno petom srpskom Moodle Mootu, koji će se održati 24. oktobra 2015. godine na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu.

Skup će okupiti eminentne stručnjake iz regiona koji će sa učesnicima podeliti svoja iskustva u korišćenju i nadogradnji ove popularne platforme za elektronsko učenje, kao i njenoj integraciji sa drugim obrazovnim rešenjima.

Osim predavanja po pozivu planiran je i niz izlaganja koja će predložiti domaći i ostali zainteresovani učesnici, u sekciji “Primer dobre prakse” u kojoj će se dalje razmenjivati iskustva u radu sa različitim verzijama sistema, interesantnim dodacima i dr. Cilj skupa je razmena iskustava u korišćenju sistema Moodle, kao i druženje i povezivanje korisnika u regionalnu Moodle mrežu.

Učešće na skupu je besplatno, a za njega su se prijavili oni koji u svom radu koriste ili razvijaju Moodle (tzv. Moodleri) kao sistem administratori, programeri, ali i nastavnici i drugi krajnji korisnici.

Skup je registrovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (kod S10482015) kao konferencija koja nosi 1 bod te je u planu izdavanje potvrda o učešću na njemu u skladu sa tom akreditacijom. Učesnici koji su pri prijavi naglasili da žele takvu potvrdu a članovi su Moodle Mreže Srbije ili HrOpen-a dobiće je besplatno, dok za druge učesnike njeno izdavanje iznosi 800 dinara. Blagovremenom uplatom te svote potvrđujete učešće na skupu i omogućavate izdavanje potvrda tokom trajanja skupa.

URL: Course: 5th WeB & Serbian Moodle Moot 2015

planira tko?

@tomos za koje dogadjanje te zanima?

Prenosim jos jednu najavu dogadjaja:

##Poziv na prezentacijski trening: Javne nabave, big data i razotkrivanje korupcije

Centar za mirovne studije organizira prezentacijski trening o korištenju** Big data analiza za detekciju koruptivnih rizika u području javnih nabava**, i to 28.01. u prostorijama Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112 a, s početkom u 10:00 sati.

Trening vodi Istvan Janos iz Corruption Research Centre Budapest koji će prezentirati konceptualni okvir rada na javnim nabavama i koruptivnim rizicima, prezentirati big data pristup, metodologiju izrade baza (sadržaj baza koji je potreban za detekciju rizika), te metodologiju i primjenu mjerenja koruptivnih rizika.

Cijeli trening odvijat će se na engleskom jeziku bez prijevoda. U prilogu se nalazi pozivno pismo sa dodatnim informacijama i okvirni program.

Prijave primamo do zaključno 26.01. do 17 sati na email: sandra.bencic@cms.hr.

Attach:

fyi: cc @stjepan

Prenosim poziv:

##Call for Participation: Policy & FLOSS for the Commons

We invite you to participate in the forthcoming international workshop “Commons Collaborative Economies: Policies, Technologies and City for the People” in Barcelona, March 11-13. This event if organized by the P2Pvalue project in collaboration with the Barcelona municipality.

This interdisciplinary workshop will follow up the previous workshop FLOSS4P2P, this time expanding the focus to policy. It will provide an opportunity for policy people to interact with the technical teams of Free/Libre/Open Source Software (FLOSS) platforms for commons-based peer production communities, and to get a deep dive into how to promote the commons approach to collaborative economy from institutions. We have three aims:

 1. Highlight the relevance of the commons-oriented model within the collaborative economy
 2. Build policy recommendations for the European Commission concerning the regulation of the collaborative economy
 3. Provide technical guidelines to build software platforms for collaborative communities

The workshop will include panels on relevant topics, unconference dynamic spaces, a hackathon, and working groups to draft the mentioned policy and technical documents.
We welcome proposals for:

 1. Lightning talks (2m): summarise your idea & receive feedback from the audience
 2. Leading Discussion (20-30m): gather those interested in your project/tech/policy/research, introduce it to the group, and discuss
 3. Participatory sessions (30m-1h): engage the interdisciplinary attendees in co-creating, playing or creative dynamic sessions

Please email: info@dimmons.net with your proposals, deadline Feb 29.
You may find additional info at Procomuns: Commons Collaborative Economies | Barcelona - Policies, Technologies and City for the People. Policy & FLOSS for the Commons.

We hope you will be able to join to help pushing forward the transition to the commons!

Thank you

The P2Pvalue crew

cc @svebor

Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet, ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku
pozivaju Vas na hackathon

##CodeAcross & OpenDataDay 2016
koji će se održati u

subotu, 5. ožujka 2016. godine. i
nedjelju, 6. ožujka 2016. godine
10.00-19.00 sati
na FER-u, Unska 3, Zagreb

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, udruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da za vikend, 5. i 6. ožujka 2016. sudjelujete na hackathonu, čiji će sudionici imati priliku razvijati aplikacije otvorenog koda vezanih uz vizualizacije na karti, javnu nabavu, pravo na pristup informacijama, ali timovi mogu odabrati i druga područja.

Uz podršku sponzora, organizatori su osigurali vrijedne nagrade!
Sudionici hackathona na oba dana imaju osiguran ručak.
Organizatori pokrivaju određeni broj stipendija za pokrivanje troška puta i smještaja za sudionike koji dolaze izvan Zagreba:

PROGRAM za subotu i nedjelju
9.30 – 10.00 REGISTRACIJA
10.00 – 14.00 HACKATHON
14.00 – 14.30 RUČAK
14.30 – 19.00 HACKATHON

Molimo potvrdu dolaska putem internetske stranice http://codeacrosscroatia.eventbrite.com