Open Data Day Hrvatska 2019

Globalna konferencija koja se tradicionalno povodom Dana otvorenih podataka održava u više od 200 gradova diljem svijeta u Zagrebu će se održati u prostoru HUB385 u Petračićevoj ulici 6, u petak, 1. ožujka, s početkom u 10 sati.

ODD: Zajedno za otvaranje javnih podataka

Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima – pitanja su na koja tražimo odgovor ovog petka, na konferenciji Dani otvorenih podataka.

Konferencija ima za cilj okupiti relevantne stručnjakinje i stručnjake, predstavnike institucija i izvršne vlasti, kao i civilnog društva te IT aktivista kako bismo razmijenili iskustva te zajednički pokušali iznaći rješenja i alate koji bi građanima osigurali jednostavniji pristup relevantnim javnim podacima i maksimalno otežali svaki pokušaj manipuliranja njihovim osobnim podacima i širenje dezinformacija.

Obilježavanje Dana otvorenih podataka izvrsna je prilika za otvaranje javne diskusije o Politici otvorenih podataka Vlade RH u svjetlu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ponovnoj uporabi podataka javnog sektora te vladine Uredbe o troškovima ponovne uporabe informacija. Fokus rasprave bio bi na dostupnosti javnih podataka građanima.

Istovremeno, a obzirom na skorašnje izbore za Europski parlament, Gong smatra važnim upozoriti građane na moguće zlouporabe njihovih osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama te kako se hrvatska tijela, ona koja imaju ovlasti, kapacitete i resurse za to, pripremaju odgovoriti na takve izazove.

Vikend nakon konferencije, posvećen je datathonu u sklopu kojega će se konkretnim tehnološkim rješenjima demonstrirati načini na koje otvoreni podaci mogu doprinijeti većem povjerenju građana u institucije.

Na konferenciju se možete prijaviti putem linka (klikom na kvačicu desno), a program donosimo u nastavku:

PROGRAM

PETAK 1. ožujak

 • 9:30 – 10:00 registracija sudionika

 • 10:00 – 10:30 pozdravne riječi
  Jelena Berković, (izvršna direktorica) Gong
  Miroslav Schlossberg, Code for Croatia

 • 10:30 – 11:45 Okrugli stol – Politika i praksa otvorenih podataka
  Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima?
  Dubravka Bevandić (Voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama) Povjerenik Za Informiranje
  Božo Zeba (Načelnik sektora) Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva
  Josip Salapić (Državni tajnik) Ministarstvo pravosuđa
  Sanja Šimić (direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj) Hrvatska gospodarska komora “Digitalna komora“
  moderira: Melisa Skender

 • 11:45 – 12:00 kava

 • 12:00 – 12:45 Panel diskusija – Politički marketing na društvenim mrežama
  Uoči izbora za Europski parlament koje već nazivaju najhakabilnijim izborima do sad, otvaramo pitanje političkog marketinga na društvenim mrežama – u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije ili učinkovitog monitoringa odakle novac dolazi i kako se troši.
  Marko Boko, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
  Gordan Turković, CTA komunikacije
  Janja Horvat Drobnjak, Državno izborno povjerenstvo
  moderira: Petar Vidov

 • 12:45 – 14:15 ručak&kava

DVA PANELA ISTOVREMENO:

 • 14:15 – 15:00 Panel – Što znamo o aktivnostima svojih zastupnika
  Žiga Vrtačič, Danes je nov dan
  usporedba otvorenosti hrvatskog, slovenskog, bosanskohercegovačkog i poljskog parlamenta na primjeru implementacije Parlametra
  Video Call Sarajevo, U.G. “Zašto ne” Implementacija Parlametera
  Hrvatski sabor
  moderira: Melisa Skender

 • 14:15 – 15:00 Predstavljanje widgeta Who Targets Me? i Mozaika veza
  Jelena Tešija, Who Targets Me?
  Widget za praćenje političkog oglašavanja putem društvenih mreža koji će se koristiti tijekom kampanje za EP izbore (primijenjen na irskom referendumu o reproduktivnim pravima)
  Andrea Kovač, Mozaik veza
  izlazi iz beta faze i predstavlja poboljšane vizualizacije, čišće podatke, brže filtriranje i mogućnost eksporta podataka
  moderira: Oriana Ivković Novokmet

 • 15:00 – 15:30 pauza

 • 15:30 prikazivanje filma „The Cleaners“ (trajanje 88 minuta)

OPEN DATA WEEKEND

SUBOTA 2. ožujka

 • 9:30 registracija sudionika
 • 10:15 – 11:00 predstavljanje projekata i pripremljenih setova podataka
 • Datathon traje do 18:00

NEDJELJA, 3. ožujka

 • 9:30 registracija sudionika
 • Datathon (nastavak) do 17:00
 • 17:00 proglašenje najboljih rješenja s Datathona

Arhivirana stranica na Wayback Machine.

Trodnevni događaj Open Data Day 2019 (Dani otvorenih podataka 2019) započeo je u petak 01.03.2019. Događaj se održava na globalnoj razini, u Hrvatskoj organiziran od strane udruge Gong i Code for Croatia. Temeljna ideja je ukazati na probleme koji postoje u pogledu objave podataka od strane tijela javne vlasti te kasnije potaknuti prisutne da objavljene podatke određene tematike obrade i povežu u smislenu cjelinu ili sudjeluju na projektu koji na neki način omogućuje lakše pretraživanje i sintetiziranje podataka.

Prvi je dan započeo uvodnim predstavljanjem izvršne direktorice Gong-a Jelene Berković i Miroslava Schlossberga iz udruge Code for Croatia pozdravljanjem i predstavljanjem programa gostima. Na okruglom stolu su sudjelovali Dubravka Bevandić, Božo Zeba, Josip Salapić i Sanja Šimić u raspravama i diskusiji gdje su obrađena pitanja: zbog čega je teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima. U panelima nakon pauze u diskusiji između Marka Boka, Gordane Turković i Janje Horvat Drobnjak stavio se fokus na temu Političkog marketinga na društvenim mrežama, iznosima i regulacijama te učinkovitom monitoringu financijskih sredstava takvih kampanja. Sa Žigom Vrtačičem iz Slovenije i Video Call Sarajevo obrađeno je pitanje usporedbe hrvatskih, slovenskih, bosanskohercegovačkih i poljskih parlamenata i aktivnosti njihovih zastupnika iz informacija Parlametra. Jelena Tešija predstavila je widget „Who Targets Me?“ koji služi praćenju političkog oglašavanja putem društvenih mreža i predstavljanje njegovog korištenja tijekom nadolazeće kampanje za EP izbore, a Andrea Kovač je objasnila izlazak projekta Mozaik veza iz beta faze. Funkcija weba je predstavljanje i poboljšane vizualizacije, predstavljanje čišćih podataka, brže filtriranje i mogućnost eksporta podataka. Konferencijski dan završio je projekcijom filma „The Cleaners“ koji nam je prikazao svijet skrivenih radnika i radnica u zemljama trećeg svijeta preko kojih otkrivamo temeljne probleme digitalnog doba. Iz opisa poslova se otvaraju pitanja demokracije u dobu društvenih mreža, pojave lažnih vijesti, govora mržnje, nasilja , pornografije te kršenja moralnih i radničkih prava radnika koji obavljaju posao čišćenja takvih objava korisnika.

Panel rasprava

Foto: Panel rasprava

Subota, prvi dan Datathona, okupila je ponovno sve volontere koji su odlučili znanje i prikupljene informacije primijeniti u praksi. Timovi programera i dizajnera, među kojima su bili i sudionici iz Slovenije, započeli su rad na, za korisnike, besplatnim aplikacijama i alatima koje će zasigurno olakšati pristup određenim setovima informacija, potaknuti ljude da i samostalno doprinesu razvoju i boljem uređenju lokalne zajednice te da možda steknu veće povjerenje u javna tijela s kojima javnost komunicira minimalno ili nedovoljno kvalitetno. Ideja je prikupiti, pročistiti i analizirati setove podataka koje su objavila javna tijela te zaključke na vizualno najrazumljiviji način prezentirati korisnicima, po mogućnosti i uz dodatak interaktivnih opcija. Podaci se uspoređuju i stavljaju u jedan kontekst koji dosad nije bio dostupan kako korisnici ne bi morali raditi vlastite pojedinačne analize (npr. Izrada karte s prikazom bolnica koje vrše određenu uslugu).

Međunarodna iskustva su pokazala da je dostupnost podataka, koje su kasnije obradili novinari ili drugi korisnici te objavili svoje rezultate, uvijek utjecala ili na poboljšanje u pružanju neke usluge ili na povećanje povjerenja zajednice u lokalne političare. Npr. Kad su u određenim državama objavljeni jasno izvori financiranja predsjedničkih kandidata, ankete su pokazale da je poraslo povjerenje u političare. U jednoj zapadnoj državi objavljene su statistike uspješnosti operacija i nakon toga rezultati su poboljšani.

Ovogodišnje teme za radionice bile su tužbe protiv novinara i medija, povezivanje političara iz baze Mozaika (Web stranica za prikaz fizičkih i pravnih osoba te javnih tijela s kojima su povezani hrvatski političari) s drugim otvorenim izvorima (WikiData), izrada karte za prikaz lokacija na kojima je u praksi dostupna usluga prekida trudnoće, izrada skrejpera (alata koji odjednom s Weba može preuzeti set podataka) za preuzimanje dokumenata svih saborskih tijela od 2000. do danas. Na Internetu je već dostupan ranije spomenuti alat Parlametar. To je alat koji olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora kroz analizu glasanja i transkripte nastupa saborskih zastupnika. Razvili su ga kolege iz Slovenije, a implementiran je u Sloveniji i BiH te su volonteri u subotu radili na poboljšanju i ažuriranju verzije za RH.

Kako se nikad ne zna kakva će biti struktura posjetitelja pojedinačnog eventa, volonteri uvijek imaju spremnu i radionicu odnosno edukaciju za one koji se prvi put susreću s navedenom problematikom (ne)dostupnosti informacija.

Predstavljanje setova podataka za Datathon

Foto: Predstavljanje setova podataka za Datathon

Nedjelja, drugi dan Datathona i posljednji dan eventa, ponovno je okupio velik dio subotnje ekipe sa svrhom nastavka subotnjeg rada i završavanja projekata. Event je posjetio otprilike jednak broj žena i muškaraca, ali je zanimljivo da se u nedjelju oformio i jedan isključivo ženski tim što i nije baš uobičajeno u informatičkoj branši. Dan je završio prezentacijom projekata te dogovorom oko daljnjih koraka koje je još potrebno odraditi za nezavršene projekte.

Iako se na eventu ukazuje i na propuste i sporost u djelovanju javnih tijela po pitanju objave podataka, svake je godine očito da stanje postaje sve bolje što definitivno može potaknuti razvoj optimizma i želju prisutnih da se na neki način uključe u rad na boljitku zajednice. To se može napraviti sudjelovanjem u projektima ili kasnije aktivno koristeći beneficije i alate koji se izrade zahvaljujući eventu. Nadamo se da će evenata i sličnih inicijativa biti sve više te da će se vidjeti poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama.

Ženski tim na Datathonu

Foto: Ženski tim na Datathonu

Autori: Nina i Tomislav
Fotografi: Kristina, Hrvoje, Lana

Arhivirana stranca na Wayback Machine.

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.