Otvoreni gradski podaci

Bok! Zanima me bavi li se netko prikupljanjem i analizom gradskih podataka? Imate li kakvih savjeta oko toga što je dostupno i gdje?

Gledao sam malo što je sve dostupno na http://data.zagreb.hr/ i vidim dosta malo toga – uglavnom neki dokumenti sa šturim listama o npr. broju stanovnika po kvartovima i sl. Nema baš detaljnijih podataka… Postoji onaj neki ured u Zagrebu gdje se kao može doći zatražiti podatke (sad sam zaboravio kako se točno zove). Zanima me ima li tko kakva iskustva s tim zahtjevima za podatke? Vidim ekipa ovdje se već bavi time pa ćete me možda znati malo usmjeriti…

Što se teme tiče, za sad nemam još neki konkretan fokus, zanimaju me što detaljniji podaci – demografija, izgrađenost, zelene površine, javni prijevoz, pješaci, biciklisti, motorna vozila… Sve to raspodijeljeno geografski i promjene kroz vrijeme… Za sad me zanima što se sve može skupiti pa bih u drugoj fazi gledao što se gdje zanimljivo može pronaći u tim podacima.

Grad Zagreb lezi na puno podataka ali podaci su jos zatvoreni, zato sam neke skupove podataka trazio kroz pravo na pristup informacijama putem portala ImamoPravoZnati.org (koji je Code for Croatia projekt).

Neke resourse koje smo mapirali nalaze se ovdje zajedno sa skupovima podataka koje smo uspjeli otvoriti:
http://codeforcroatia.org/resources

Osim data.zagreb.hr postoji jos i ova stranica s linkovima na statisticke podatke:
Grad Zagreb službene stranice

I izdvojeni statisticki portal Grada Zagreba:
http://www1.zagreb.hr/zgstat/o_zagrebu_stat.html

Neke od statistickih podataka (demografija itd) mozes dobiti i na Drzavnom zavodu za statistiku.

1 Like