Otvoreni podaci sanitarne inspekcije

Uvod

Prije svega, pristupačni podaci orijentirani na korisnike omogućuju bolje odluke. Postoji izbor internetskih portala koji nam daju informaciju o lokacijama restorana, no trenutno ne daju informacije o sanitarnoj ocijeni tih restorana. Omogućimo li LIVES integraciju, moći ćemo ne samo birati mjesto gdje ćemo jesti već ćemo imati informaciju o sigurnosti hrane u tom objektu.

Promoviramo javno zdravlje - jer ovaj projekt može voditi ka stvarnim, mjerljivim poboljšanjima u javnom zdravstvu. Evo jedan primjer iz SAD-a: kada je grad Los Angeles zatražio da svi restorani moraju izložiti na ulazu u objekt karticu s higijenskim ocijenama, istraživanje je pokazalo pad od 13 posto u hospitalizaciji radi bolesti vezanih uz hranu. Digitalno objavljivanje ovih informacija na internetu može imati isti utjecaj.

Bolje nagrade za sigurnu hranu. Ovo može promijeniti način na koji ugostiteljska branša radi, jer povećanje vidljivosti ovih informacija korisnicima može potaknuti ugostitelje da teže boljim rezultatima.

Suradnja između gradova. Bilo koja zajednica koja provodi ocjenjivanje ugostiteljskih objekata i ima podatke dostupne na interentu može početi koristiti LIVES mjerilo. Pozivamo inovatore nadležnih tijela da se obavežu na dijeljenje rezultata sanitarne inspekcije, da promiču poboljšanje javnog zdravstva i potiču informirano donošenje odluka korisnika: potpišite obećanje za implementaciju LIVES standarda u svojoj zajednici.

Projekt kojim bi se u Hrvatskoj mogao provesti ovakav program treba imati na umu Hrvatske zakone, a posebno Zdravstvena ispravnost hrane: Zakon o hrani, Zakon o sanitarnoj inspekciji (Uprava za sanitarnu inspekciju) te Pravilnik o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom. Pogledaj ovlasti na stranici Sektor županijske sanitarne inspekcije i pravne podrške. U PPT prezentaciji Sanitarna inspekcija na vratima na stranici broj 10 stoje kriteriji ocjenjivanja objekata (ocjene 1-4). Potrebno razraditi plan provedbe i postaviti aplikaciju po uzoru na Food Inspection Data za prikupljanje obećanja nadležnih tijela za provođenje ovakve politike.

Želimo zamoliti gradske vlasti da se obavežu da će dozvoliti pristup rezultatima sanitarnih inspekcija ugostiteljskih objekata u vašem gradu čime će promicati poboljšanje javnog zdravlja i omogućiti građanima da sami donose odluku na stvarnim informacijama.

Transparentnost je dobra za javno zdravlje. Ne bi li se javno zdravlje poboljšalo nužno je provesti jedinstven i relevantan program koji provodi ocjenjivanje ugostiteljskih objekata. Uvođenjem higijenskih kartica s ocjenama od 1-10 u restorane grada Los Angelesa, smanjio se broj hospitaliziranih radi bolesti vezanih uz hranu za 13%.

Otvaranjem podataka omogućujemo poduzetnicima izgradnju novih projekata, otvaranje novih radnih mjesta, što dovodi do gospodarskog rasta korištenjem tih podataka. Industrijska predviđanja za vlade koje promiču vidljivost podataka predviđa se napredak od 25% u privatnoj komercijalnoj aktivnosti.

Kako možeš pridonijeti

Ima nekoliko načina na koje možeš pomoći:

  • Podrži ovaj projekt prijavom u team
  • Saznaj trenutne zakonske okvire
  • Saznaj i javi teamu gdje možemo pronaći informacije o sanitarnim ocjenama (inspekcije i/ili HACCP nalazi)

Resursi

Pogledajte dobar primjer korištenja internetske aplikacije za informiranje i prikupljanje obećanja nadležnih tijela da provedu ove mjere na foodinspectiondata.us. Ova jednostavna internetska aplikacija pisana je otvorenim kodom s GitHuba. Potrebno napisati mjere provođenja i prijevod stranice za informiranje. Pogledaj način dijeljenja informacija u LIVES formatu - LIVES specifikacija.

Link za korisnika: Otvoreni podaci sanitarne inspekcije
Link za programere: GitHub - codeforcroatia/sanitarnipodaci: Javni podaci sanitarne inspekcije

Arhivirana stranica projekta na Wayback Machine