Pozdrav ekipa!
Zadnjih desetak godina pojedina sveucilista pocela su stavljati pojedina svoja predavanja na on-line servise na video servise poput youtube-a, dostupna besplatno i bez potrebe za registiranjem.
Problem stu su ta predavanja “razbacana” po youtubeu, izmjesana sa hrpom ostalog sadrzaja, i tesko ih je pronaci.
Cilj ovog projekta bi bio mapirati i katalogizirati sva ta predavanja. Cini mi se da bi projekt bilo najbolje napraviti u dvije faze.
Faza 1:
Postaviti “wiki” web stranicu i u njoj popisati sva besplatna i otvorena predavanja koja pronademo na video servisima (ona za koje nije potreba registracija da bi ih se gledalo). Wiki software koji bi koristili treba imati opciju embeddanja youtube videa (i sl. servisa), ali mislim da vecina ima tu mogucnost.
Vec sam bio zapoceo popisivanje takvih predavanja te imam na listi dosta potpuno kompletnih kolegija (od 25-30 predavanja) sa poznatih sveucilista poput MIT, Harvard, Yale, etc. Popis se trenutno nalazi na ovoj stranici http://korent.info/znanje/ i koristi DokuWiki. To bi trebalo prebaciti na neku bolju domenu, i uventualno prebaciti na bolji Wiki framework.
(Dio predavanja sa popisa su predavanja koja je University of California Berkeley stavio na svoj Youtube kanal, no to sveučilište ih je u međuvremenu sva predavanja maknulo sa Youtube-a + na svojoj stranici zatvorili pristup za ne-studente, pa te playliste više ne otvara )
Faza 2:
Ukoliko bi bilo interesa, iduca faza bi mogla biti izrada kompletne web stranice za katalogiziranje tih predavanja. Osnovna prednost custom web stranice naspram Wiki strabuce je sto bi omogucili da korisnici ocijenjuju i komentiraju predavanja, sto mislim da bi donijelo veliku dodatnu vrijednost korisnicima naspram obicne wiki stranice. A vjerojatno bi omogucilo i lakse pretrazivanje baze predavanja. Recimo predavanja bi se mogla ocijenjivati prema kvaliteti sadrzaja/prezentacije, te kvaliteti videa i zvuka.
Ako bi takva web stranica privukla dovoljno registriranih korisnika, razvila bi se i neka zajednica pa bi tu dalje bio potencijal za dodatan razvoj nekih community based feature-a.
Nadam se da ovo zvuci zanimljivo i da ima zainteresiranih za sudjelovanje!
Lijep pozdrav,
Danijel