Otvoreno znanje - mapiranje besplatnih i otvorenih sveucilisnih predavanja

Pozdrav ekipa!

Zadnjih desetak godina pojedina sveucilista pocela su stavljati pojedina svoja predavanja na on-line servise na video servise poput youtube-a, dostupna besplatno i bez potrebe za registiranjem.

Problem stu su ta predavanja “razbacana” po youtubeu, izmjesana sa hrpom ostalog sadrzaja, i tesko ih je pronaci.

Cilj ovog projekta bi bio mapirati i katalogizirati sva ta predavanja. Cini mi se da bi projekt bilo najbolje napraviti u dvije faze.

Faza 1:
Postaviti “wiki” web stranicu i u njoj popisati sva besplatna i otvorena predavanja koja pronademo na video servisima (ona za koje nije potreba registracija da bi ih se gledalo). Wiki software koji bi koristili treba imati opciju embeddanja youtube videa (i sl. servisa), ali mislim da vecina ima tu mogucnost.

Vec sam bio zapoceo popisivanje takvih predavanja te imam na listi dosta potpuno kompletnih kolegija (od 25-30 predavanja) sa poznatih sveucilista poput MIT, Harvard, Yale, etc. Popis se trenutno nalazi na ovoj stranici http://korent.info/znanje/ i koristi DokuWiki. To bi trebalo prebaciti na neku bolju domenu, i uventualno prebaciti na bolji Wiki framework.

(Dio predavanja sa popisa su predavanja koja je University of California Berkeley stavio na svoj Youtube kanal, no to sveučilište ih je u međuvremenu sva predavanja maknulo sa Youtube-a + na svojoj stranici zatvorili pristup za ne-studente, pa te playliste više ne otvara :confused: )

Faza 2:
Ukoliko bi bilo interesa, iduca faza bi mogla biti izrada kompletne web stranice za katalogiziranje tih predavanja. Osnovna prednost custom web stranice naspram Wiki strabuce je sto bi omogucili da korisnici ocijenjuju i komentiraju predavanja, sto mislim da bi donijelo veliku dodatnu vrijednost korisnicima naspram obicne wiki stranice. A vjerojatno bi omogucilo i lakse pretrazivanje baze predavanja. Recimo predavanja bi se mogla ocijenjivati prema kvaliteti sadrzaja/prezentacije, te kvaliteti videa i zvuka.

Ako bi takva web stranica privukla dovoljno registriranih korisnika, razvila bi se i neka zajednica pa bi tu dalje bio potencijal za dodatan razvoj nekih community based feature-a.

Nadam se da ovo zvuci zanimljivo i da ima zainteresiranih za sudjelovanje!

Lijep pozdrav,
Danijel

2 Likes

Odlična inicijativa!

Ja bi svakako volio objaviti nove materijale negdje na centralno mjesto. Počeo sam davno prije thread https://diskurs.codeforcroatia.org/t/besplatne-online-edukacije/32 upravo u pokušaju da podijelim sa zajednicom online edukacije/predavanja na koja sam naletio.

Samo dosta često dođe do izmjene linkanog sadržaja, pa treba razmisliti kako održavati informacije up-to-date. Što kada link postane mrtav (404 ili slično). Ako je materijal samo web stranica / tekst, nije problem linkati na Wayback Machine (o tome sam napisao kratki blog post).

Pogledaj sličan projekt našeg pratitelja pa pokušaj stupiti u kontakt: Otvoreno obrazovanje.

Zahvaljujem na informacijama!

Jedino mi nije jasno, tko rješava pitanje infrastrukture?
Da li domenu i hosting osigurava “Code for Croatia” ili bi to morali sami riješiti?

Mozda je bolje pitati, kako bi ti zelio setapirati taj wiki (Faza 1)?
Zelis li koristiti Code for Croatia domenu? Nije problem sloziti dediciranu pod-domenu za ovaj projekt, samo mi javi ideje koje nazive URL-a / pod-domene predlazes.
Veznao uz smjestaj na server, s obzirom da vec imas wiki instancu, zelis li setapirati novi ili ti je draze da ostane kod tebe na postojecem serveru?

Veznao uz Fazu 2 - da bude neka stranica gdje korisnici mogu ocjenjivati sadrzaj i komentirati. Jesi li vec istrazivao neka postojeca rjesenja? Ako zelis, mogu organizirati neki brainstorm session da razmislimo o funkcionalnostima koje zelis postici i koji softveri vec pokrivaju te funkcionalnosti. Pada mi na pamet Wodpress ili cak Discourse (poput ovog foruma), koji out-of-the-box ima funkcionalnost komentiranja, a i mogucnost dodavanja pluginova pa i ocjenjivanja/voting. Ako zelis istraziti ovu opciju, mogu kreirati odvojenu kategoriju ovdje na kojoj bi mogao testirati tu ideju. Takodjer, svaki post moze biti oznacen kao wiki, pa ce funkcionirati i kao wiki sadrzaj. Javi sto mislis.

Da, želim koristiti Code for Croatia domenu - mislim da bi naziv “znanje” bio čisto ok. Ne bi bilo loše ni da se preseli na vaš server, mislim da bi to bila bolja solucija.

Što se tiče faze 2, s obzirom da bi to bila prilično jednostavna CRUD web stranica, ne znam da li bi bilo brže modificirati postojeći softver ili napisati iz nule. U suštini, web aplikacija je zamisljena kao besplatna verzija eSchooling portala, i izgledala bi poput ovih:

Sa razlikom da ne hostamo videe, nego samo embeddamo postojeće sa youtube/vimeo/… i sličnih servisa na koje sveučilišta uploudaju svoja predavanja.

Wordpress je dobar kandidat, ne znam koliko je fleksibilan za ovaj konkretan use case, ali s obzirom da se za svašta koristi pa i za web shoppove, vjerojatno jest dovoljno fleksibilan.

Za Discourse, nisam toliko siguran da bi bila dobra ideja. S obzirom da je namijenjen za totalno drugcije use caseove, vjerojatno bi negdje naletjeli na zid, tj. da bi bilo potrebno raditi velike modifikacije. Npr. kako prisiliti da se post ponaša kao playlista videa, ili ako bi playlista bila samo niz postova, kako dobiti ukupno ocjenu playliste i pretrazivati prema tome playliste prema toj ocjeni, kako takvu playlistu prezentirati u search resultu, na homepageu i sl… pa ako bi svaki video playliste bio pojedinacni post, trebalo bi dodati mogucnost da post ima svoje “lokalne” komentare/postove i sl…

Khan academy daje svoj source code, ali samo za offline upotrebu u podrucjima sa losim internetom. EdX je open-source, al oni su potpuno drugciji koncept, online emuliraju fizičko pohađanje nastave.

Uglavnom, ja sam otvoren za organiziranje nekog brainstormin sessiona!

Za probavanje kako bi wiki objave s edukacijama, materijelima i slicno radile na Discourse forumu, kreirao sam novu kategoriju “Open Knowledge” - kategorija je trenutno zatvorena, ali mozemo je otvoriti ako ce ti se svidjeti kako radi. Pristup u tu novu kategoriju trenutno imaju osobe dodane u @OpenKnowledge radnu grupu gdje si ti owner, pa mozes prosirivati clanove grupe prema potrebi. U buducnosti kada odlucis otvoriti kategoriju svima, ta radna grupa moze biti kreator postova (ili moderator novih postova), a bilo tko moze zatraziti pristup u OpenKnowledge grupu; dok ce svi ostali tada moci samo dodavati komentare (ili kreirati nove postoje koji prije objave idu vama na moderiranje). Mogu se cuda napraviti.

Ispunjeni requirementi:

  • Wiki post
    Svaki novi topic objavljen u toj kategoriji je objavljen kao wiki objava. Vise o tome na: What is a Wiki post?
  • Youtube playlist
    Moguca je objava Youtube playliste, samo link koji se ubaci u post treba imati odredjenu strukturu. Npr. link playliste koju ubacis treba biti ovakav: https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLx0sYbCqOb8TBPRdmBHs5Iftvv9TPboYG gdje je PLx0sYbCqOb8TBPRdmBHs5Iftvv9TPboYG ID playliste. Vidi sluzbene upute kako sam dosao do tog linka. Vidi primjer wiki objave.
  • Voting
    Ukljucio sam plugin za glasanje na toj kategoriji. Vise infoa na Meta Discopurse postu.

Javi sto mislis o takvoj kategoriji na forumu za sheranje wiki postova.

Bok @schlos . Hvala sto si si uzeo vremena da poslozis ovo! Dedicirani docu wiki bi vjerojatno bio nesto pregledniji, ali svida mi se sto je solucija da bude na ovom forumu otvorenija i pristupacnija za sve koji su vec na ovome forumu - ne treba se ponovo registrirati, niti redirectati na drugi web site.

Budem u narednim danima napravio postove za sve kategorije i krenuo sa prebacivanjem sadrzaja sa onog docuwiki kojeg sam prije koristio

Cool. Ako hoćete to raditi još sustavnije, javnije i ‘održivije’ (ali možda malo kompliciranije) koristeći Wikimedije, gdje se mogu dostati sadržaji u javnoj domeni CC0+ CCby i CCbySA, a oni koji nisu pod jako otvorenim licencama se mogu (samo) linkati sa recimo Archive.org kopija…možemo se čuti sljedeći tjedan pa napraviti neki informativno-koordinacijski chat?

…teoretski da ali u praksi onda i moraš održavati ekstra domenu i software.

Ako me možeš dodati - bio bi zahvalan…volim Discourse kao software, iako nisam siguran da jesuper alat za ovo konkretno…ali daj informiraj i inspiriraj ;-p

@zBlace vidim da si vec dodan, Danijel te dodao 19.5.:
https://diskurs.codeforcroatia.org/groups/openknowledge

Trebao bi sada vidjeti novu kategoriju “Open Knowledge”:
https://diskurs.codeforcroatia.org/c/open-knowledge/19

Trenutno nema puno osim mog testnog posta, ali je Danijel rekao da ce pokusati prebaciti sadrzaj sa svog testnog wikija u postove u tu kategoriju. Treba probati pa vidjeti kako ce ici.

1 Like