Participativno budžetiranje

Participativno budžetiranje pomaže dobroj ekonomiji i može vratiti povjerenje građana u politiku. No iako moćan alat, ono nije čarobni štapić i također zahtijeva političku volju. Ključno je pritom da građani shvate da mogu sudjelovati u procesima odlučivanja i doista utjecati na konačne odluke. One, međutim, moraju biti i realizirane kako građani ne bi izgubili povjerenje i interes za daljnjim sudjelovanjem, poručeno je s Druge konferencije o dobroj ekonomiji održanoj potkraj tjedna u Zagrebu u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i Zadruge za dobru ekonomiju.

Projekt participativnog budžetiranja provodi Gong s partnerima, a vise mozete pročitati na linku Pazi(n), proračun!

Upravo su inovacije koje su uključivale građane preko mjesnih zborova, a potom po tematskim raspravama i sve to uz njihov interes i jako dobar odaziv te volju gradskih vlasti, ono što je oduševilo Allegrettija u slučaju Pazina, koji se uostalom potkraj godine okitio nagradom za uključivanje građana u izradu proračuna za 2015. kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj.

GONG poziva na raspravu o participativnom budžetiranju u Hrvatskom saboru:

Radi poticanja rasprave o participativnom budžetiranju i drugim oblicima sudjelovanja građana u odlučivanju, pozivamo Vas na okrugli stol „Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske“ koji će se održati 14. travnja 2015. godine od 10 do 12 sati u Dvorani Ivana Mažuranića u Hrvatskom saboru. Okrugli stol organizira se u suradnji s Odborom za financije i državni proračun te Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora, a u sklopu projekta Pazi(n) proračun!

Ukoliko ste zainteresirani i želite sudjelovati na okruglom stolu, molimo Vas da nam do ponedjeljka 13.04.2015. do 10 sati ujutro pošaljete na email [gong at gong hr] svoj OIB ili broj osobne iskaznice kako biste mogli ući u zgradu Hrvatskog sabora!

Zelena Istra šalje poziv zainteresiranima na seminar “e-Participativni alati”, s programom događanja na linku [PDF].

Poziv na seminar: "e-Participativni alati"
15. - 16.4.2015., Zagreb

Već sredinom osamdesetih godina, u razdoblju naglog širenja dostupnosti osobnih računala, pojavljuju se glasovi koji razvoj novih računalnih tehnologija i komunikacija vide kao nezaustavljivu silu koja će nužno radikalno transformirati društvo te obnoviti posustalu “zapadnu” demokraciju. Širenje interneta i novih medija u devedesetima dalo je novi zamah tom sveopćem tehnološkom optimizmu, koji je predviđao kako će nove tehnologije i kanali komunikacije neizbježno dovesti do zdravije demokracije te političku moć - koju su uzurpirale političke stranke i korporacije - napokon vratiti narodu.

No dvadesetak godina kasnije, postaje očito da “digitalna revolucija” nije urodila jednoznačno pozitivnim i uistinu tektonskim promjenama. Pokazalo se kako su se i korporacije i političke stranke vrlo brzo prilagodile te razvile sofisticirane PR taktike manipulacije novim tehnologijama, medijima, društvenim mrežama, itd. Kao posljedica toga, proširio se krug tehno-skeptika koji oštro kritiziraju naivnu poziciju “tehnološkog determinizma” s prijelaza stoljeća. Iako mnogi pritom odlaze u drugu krajnost, i u potpunosti odbacuju mogućnost svake pozitivne upotrebe “otuđujućih” novih tehnologija, konstruktivniji smjer razmišljanja nudi pozicija kako su nove tehnologije - poput svih alata - same po sebi neutralne, a njihov utjecaj uvelike ovisi o kontekstu u kojem ih upotrebljavamo. Iako dakle, sama njihova pojava i uporaba ne mora nužno uroditi poželjnim promjenama, primijene li se u pomno promišljenom i dizajniranom modelu, one ipak otvaraju mnoge mogućnosti ojačavanja participativnih procesa.

Na seminaru “e-Participativni alati” upoznat ćemo se sa islandskim i njemačkim iskustvima primjene e-participatornih alata u jačanju demokracije i participativnom budžetiranju, ali i raspravljati o ostalim mogućnostima primjene novih tehnologija na povećanje transparentnosti javne uprave i financija. Seminar će se održati 15. i 16.4.2015. u Zagrebu, u hotelu International. Dio predavanja biti će održan na engleskom jeziku, nažalost bez mogućnosti prijevoda.

Seminar organizira Zelena Istra u okviru projekta “Participativno budžetiranje: Građani nadziru lokalni proračun”, kojeg financira Europska unija.

Za sudionike koji dolaze izvan Zagreba, Zelena Istra pokriva troškove puta (po mogućnosti javnim prijevozom), smještaja (noćenja 14./15. i 15./16.4.) te prehrane (večera 14.4., ručak i večera 15.4. i ručak 16.4.).

Prijaviti se možete ispunjavanjem kratkog upitnika na ovom LINKU najkasnije do četvrtka, 9. travnja 2015.

Poziv na seminar, kao i program seminara, nalaze se u privitku ovog maila.

Srdačan pozdrav,
Goran Matić

Evo ja bio, zanimljivo na oba skupa. Moje bilješke:

A: GONG (Sabor)

 • potreba za poboljšanjem zakonskih okvira za objavu bolje strukturiranih podataka
 • potreba za boljim i jeftinijim alatom za unos podataka (mnogi se
  načelnici žale da im je preskupa transparentnost)
 • ni najbolji gradovi (pazin, crikvenica, rijeka) ne objavljuju
  analitičke podatke (knjiga ura, BIL, PR-RAS…), proračun za građane
  još uvijek dosta nejasan, a format objave je uglavnom pdf ili xls
 • istaknuta je neozbiljnost zakonodovca (npr. promjena propisa o
  proračunu 15.12, neposredno prije krajnjeg roka podnošenja)

Na kraju poruke imate mail organizatora sa linkovima na sve dokumente i izvještaje (mogu fwd originalni mail zainteresiranima).

B: Zelena Istra
Pogledao sam sve prezentacije (osim prve) ali za ovu temu interesantne su bile Gambin i Rakar. Gambin radi nešto slično nama, a kod Rakara je najinteresantnija bila najava objave analitičkih dokumenata.
Primijetio sam da svi koriste vertikalnu strukturu za prikaz, ne znam zašto smo mi odabrali baš openspending (koji koristi horizontalnu pa tu imamo toliko problema sa konverzijom strukture)?
Evo linka gdje možete skinuti sve materijale sa seminara:
Održan seminar "e-Participativni alati" | Participativno budžetiranje.
Miroslav je obećao organizirati sastanak da malo sve to prodiskutiramo.

—mail GONG

Poštovani i poštovane,

u ime organizatora, želimo Vam još jednom zahvaliti na sudjelovanju na okruglom stolu „Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske“ održanom 14. travnja 2015. u dupkom punoj dvorani Ivana Mažuranića u Hrvatskom saboru, u suradnji sa saborskim Odborom za financije i državni proračun te Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Transparentan i građanima otvoren te razumljiv proračun znači manji dug i deficit, a osim što jača povjerenje građana u institucije, privlači i ulagače. Stoga, građane treba educirati da bi proračune mogli čitati, a (lokalne) vlasti podsjećati da koliko god naricale kako otvorenost ima svoju cijenu, netransparentnost dugoročno daleko više košta – ključne su poruke okruglog stola o čemu cjeloviti izvještaj možete pročitati na internetskim stranicama GONG-a. Putem članka dostupne su i:

 •   LOTUS - lako pretraživa baza podataka iz istraživanja transparentnosti i odgovornosti svih 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj www.lotus.gong.hr
  
 •   prezentacija rezultata istraživanja LOTUS što ga je napravio GONG u suradnji s Udrugom gradova: http://www.gong.hr/hr/dobra-vladavina/pristup-informacijama/cak-1473218-gradana-i-gradanki-rh-zivi-u-mraku/
  
 •   prezentacija trendova transparentnosti proračuna u Hrvatskoj što ju je izradila Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije: http://gong.hr/media/uploads/20150414_trendovi.pdf 
  

Ujedno, želimo Vas uputiti na dodatne izvore informacija koji bi trebali biti korisni svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave jer proizlaze iz iskustva provedbe projekta „Pazi(n), proračun!“:

 •   mini-dokumentarac o samom projektu, održanim javnim raspravama u mjesnim odborima i sektorskim raspravama: https://www.youtube.com/watch?v=IWZMNG1UpiI
  
 •   internetska stranica za informiranje i raspravljanje o proračunu Grada Pazina u open source formatu: http://proracun.pazin.hr/
  
 •   Proračun u malom Grada Pazina za 2015. godinu: http://proracun.pazin.hr/wp-content/uploads/2015/02/Proracun_u_malom_grada_Pazin_2015.pdf
  
 •   prezentacija projekta gradonačelnika Pazina Renata Krulčića: http://gong.hr/media/uploads/20150414_pazin.pdf
  

K tome, na okruglom stolu imali smo priliku vidjeti prezentacije iz drugih gradova:

 •   proračunski proces u Crikvenici: http://gong.hr/media/uploads/20150414_crikvenica.pdf
  
 •   edukativne proračunske igre u Rijeci „Proračun(ajme)“: http://gong.hr/media/uploads/20150414_proracun%28ajme%29.pdf 
  

Iako se u participativno budžetiranje ulažu nade da može pomoći u poboljšanju povjerenja građana u političke institucije, postoje i upozorenja oko primjerenih načina korištenja ove metode uključivanja građana u donošenje odluka. Na to upozorava Giovanni Allegretti, istraživač participativnog budžetiranja sa Sveučilišta Coimbra u Portugalu koji je tijekom proljeća 2015. posjetio Grad Pazin:

 •   Glas Istre: U Pazinu o participativnom budžetiranju
  
 •   H-alter: Demistifikacijom budžeta do više demokracije
  
 •   Forum.tm: Allegretti: Kada bi mogli odlučivati o trošenju proračunskog novca, građani bi možda vratili povjerenje u institucije
  

O samom okruglom stolu možete pročitati više medijskih izvještaja:

 •   Gong.hr: Transparentni proračuni - manji deficit i dug, veće povjerenje građana
  
 •   Pazin.hr: Pazi(n) proračun! predstavljen u Saboru: Transparentni proračuni – manji deficit i dug, veće povjerenje građana
  
 •   Forum.tm: Općine najnetransparentnije lokalne jedinice u Hrvatskoj
  
 •   Dnevnik.hr: Korisno je uključiti građane u kreiranje proračuna
  
 •   Vecernji.hr: Proračun utječe na život svakog građanina, a većina ne razumije te dokumente
  
 •   Dalmatinski portal: Vodice su najtransparentniji grad u Dalmaciji, dok su Imotski i Vrgorac izrazito netransparentni
  
 •   Povjerenik za informiranje: Okrugli stol „Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske“
  

Za dodatne informacije, na raspolaganju su:

 •   Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina (maja.stranic-grah@pazin.hr) 
  
 •   Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova (dario@udruga-gradova.hr)
  
 •   Duje Prkut, istraživač iz GONG-a (091 / 4825 – 464; duje@gong.hr)
  

Srdačan pozdrav,

Jelena Berković
voditeljica komunikacija
M: +385 (0) 99 5691 617

GONG
T: +385 (0) 1 4825 444
F: +385 (0) 1 4825 445
E: gong@gong.hr