Podaci javnog prijevoza u realnom vremenu

Važno je dati građanima stvarne podatke o trenutnoj poziciji vozila javnog prijevoza ne bi li građani mogli učinkovitije putovati javnim prijevozom.

Želimo inicirati otvorenu i necenzuriranu objavu tih informacija uživo, u obliku primjerenom za daljnju računalnu obradu. To je važno zato što je te iste podatke moguće iskoristiti i na pametnim telefonima i na druge načine kako bi stotine tisuća građana od njih mogle ostvariti dodatne beneficije.

Niz primjera iz svijeta - London, München, Stuttgart, Bayern, Minneapolis, Boston, San Francisco te brojni drugi gradovi - demonstriraju ne samo zanimanje javnosti za takve informacije, nego i da nema opravdanih prepreka objavi takvih podataka.

Naše je mišljenje da građani također mogu puno doprinijeti svojim znanjem jer bi javni prijevoznik otvaranjem ovakvih podataka potaknuo ekonomiju i stvaranje novih i predivnih aplikacija za građane kojima te javne tvrtke pružaju svoje usluge. Zalažemo se za unaprijeđenje usluga i podizanje standarda gradskog i međugradskog prijevoza.

Uključi se u diskusiju ovdje i ako si developer, specificiraj kakvu vrstu podataka trebaš i u kojem obliku/formatu kako bismo mogli tražiti takve korisne informacije od javnih prijevoznika.

Pogledaj više na stranici projekta javni prijevoz u realnom vremenu.

Nije nepoznanica da Zagrebački javni gradski prijevoznik ZET posjeduje GTFS podatke od sredine prošle godine, no još do danas nisu ga željeli objaviti javno niti odgovoriti na zahtjev za pristup informacijama.

Nastavno na diskusiju o jednom open source rješenju, još je slabo izgledno dobiti potrebne podatke od ZET-a. Inspiracija i primjerih nekih projekata: