Podizanje svijesti o niskoj izlaznosti na izborima

Pozdrav grupi!

Primjetio sam da jako puno osoba pobrka postotke koji se objavljuju kao službeni rezultati (postotak od svih važećih glasova) sa apsolutnim postotkom (postotak od svih sa pravom glasa), pa bih htio podići svijest o tome uz pomoć raznih vizualizacija rezultata prošlih izbora, sa fokusom na neglasače i izlaznost.

Npr. kad se priča o pobjedniku izbora, 37% u slučaju prošlih izbora, dosta osoba misli (barem prilikom izmjene komentara sa random osobama na FB-u) da se taj postotak odnosi na sve sa pravom glasa, tj. da je za tu stranku glasalo preko trećine države, dok je u stvarnosti ta stranka dobila samo 16.9% glasova od sviju sa pravom glasa.

Neke grafove već sam napravio, uz pomoć Google Sheets i Python+Inkscape - ali bilo bi super ako još netko ima kakve ideje kako te brojke bolje približiti prosječnom neglasaču. I s obzirom da mi osjećaj za vizualnu organizaciju i ljepotu nije jača strana, vjerojatno se ovi grafovi mogu i dodatno poboljšati.

Ovu su grafovi koje sam do sada napravio:
(podaci uzeti sa izbori.hr)

Ono gdje bi još trebao pomoć je oko “reach”-a tih grafova. Ja ih mogu staviti samo na svoj osoban profil na društvenim mrežama, to je sve čime raspolažem. Bilo bi super kada bi netko bio zainteresiran staviti ih na neku platformu koja ima veći reach :slight_smile:

Lijep pozdrav,
Danijel

3 Likes

Bok @danijel.korent!
Ako uploadaš sve grafove na Uploads.Wikimedia.org onda se mogu lako sherati i koristiti unutar recimo Wikipedija članaka jer će biti eksplicitno ko je autor i pod kojom su licencom.
Recimo mogli bi se dodati direktno u ovaj članak
Izbori u Republici Hrvatskoj – Wikipedija

2 Likes

Bok @zBlace

Otvorio sam sada account na Wikipediji i uploadao te slike. Ovo su kodovi koje sam dobio:

[[File:Croatian parliamentary election 2016 nonvoters.png|thumb|Chart of 2016 Croatian parliamentary election results with non-voters]]

[[File:Local elections 2017 Split first round with nonvoters.png|thumb|Chart of Croatian local elections 2017 results in Split for first round with non-voters]]

[[File:Croatian parliamentary election results 1995-2020 with turnout vs. winners absolute percentage.png|thumb|Croatian parliamentary election results 1995-2020 with turnout vs. winners absolute percentage]]

[[File:Local elections 2017 Zagreb first round with nonvoters.png|thumb|Chart of Croatian local elections 2017 results in Zagreb for first round with non-voters]]

Nisam ih jos stavio ni u jedan clanak jer jos ucim kako koristiti i editirati wikipediju, ali slobodno vi to napravite ukoliko imate vremena!

Danijel

2 Likes

Super da se pridružuješ!
Mislim da bi imalo smisla napraviti pravi članak na tu temu.

Dodao sam za sada zadnji graf kao primjer ovdje (link na diff)

Možda samo u opis grafova da dodaš info o izvoru podataka?
+
CROPao sam graf na esencijalni dio (probaj izbjegavati drop shadow i dupliranje informacija, te ako možeš uredi da je što kompaktnije i urednije - enciklopedijski :wink:
Javi ako treba još koji t&t…

1 Like

BTW
za sva pitanja oko uploada medija
https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Village_pump

za pitanja oko HR Wikipedije

Da li možes malo pobliže objasniti ovaj dio o dupliciranju informacija? Što je točno duplicirano, jel mislis na ona polja description i caption?

Da li možda postoje negdje službene wiki smjernice/guidelines na tu temu?

Btw, napravio sam nove grafove rezultata proslotjednih lokalnih izbora, za 5 najvecih gradova, budem i to uploudao kad pronadem slobodnog vremena.

Ovaj puta su i u .png i u .svg formatu, ali mi ovaj forum ne dopusta upload .svg datoteke, pa su ovdje samo png:

1 Like

Ne. To je moj brzinski short-cut, ali bilo bi ih dobro opisati konkretnije.

Mislio sam da to što pišeš iznad grafa što je i ispod grafa od kud je izvor, sve može zajedno unutar praznog djela neiscrtanog grafa (tako da ne uzima ekstra visinu).
Naravno to ima smisla samo za jedan graf a ne kad su serija različitih.

Mislim da ne. Možda možeš pitati savjete ili feedback na ovim mjestima
Commons:Graphic Lab/Illustration workshop - Wikimedia Commons Commons:Meet our illustrators - Wikimedia Commons

Super. Možemo se čuti za tjedan dana kad završii 2 krug pa rezultati budu finalni.

Da ali .SVG možeš (i to je preferiran format za ilustracije) direktno uploadati na Wikimedija Commons.

Pozdrav!

1 Like