Pravo na pristup informacijama - portal ImamoPravoZnati.org

Opis projekta

Izraz “informacije javnog sektora” odnosi se na podatke koje tijela javne vlasti prikupljaju u okviru svog djelokruga, kao što su gospodarsko-financijski podaci, podaci iz pravosuđa, prostorno-geografske informacije, statističke informacije, različiti registri i baze podataka, a koji imaju potencijal za ponovnu upotrebu u svrhu razvijanja novih proizvoda i usluga (npr. navigacijski sustavi, prometne aplikacije, vremenske prognoze, financijske usluge, znanstvena i druga istraživanja i slično).

Želimo omogućiti građanima transparentniji pristup informacijama tijela javne kroz javno objavljivanje upita i odgovora javnih tijela. Po uzoru na WhatDoTheyKnow.com i AskTheEu.org.

Provedba ovog projekta oslanja se na Zakonu o pravu na pristup informacijama.

CodeForCroatia projektna stranica sačuvana je u trajnoj arhivi Wayback Machine koja sadrži i press clippinge.

Popis svih postova na temu ImamoPravoZnati - Pravo na pristup informacijama možete pretraživati putem linka: Topics tagged alaveteli

Imate li pitanja u korištenju portala? Trebate li podršku ImamoPravoZnati.org ekipe?
Pišite nam na: ImamoPravoZnati.org podrška - Code for Croatia

Kako možeš pridonijeti

Ima nekoliko načina na koje možeš pomoći:

 • Korištenjem portala kada želite pristupiti informaciji od tijela javne vlasti, slanjem PPI zahtjeva putem ImamoPravoZnati.org internetske stranice
 • Volontiraj u Imamo pravo znati ekipi:
  • Pomozi u održavanju backend aplikacije na VPS serveru (skillset: Linux Admin, Ruby on Rails)
  • Pomozi nadograditi frontend - template i kustomizaciju (skillset: Github, Ruby on Rails, HTML, CSS, photo editing)
  • Prijavi se za administraciju portala (aka “Moderator”), pročitaj više koja su očekivanja na Admin’s guide
 • Prati ovaj projekt na društvenim mrežama Google Plus, Twitter, Facebook
 • Za više informacija pogledaj Uključite se - Imamo pravo znati

Resursi

 1. Server
  • Linux VPS serverski zahtjevi (za Alaveteli aplikaciju):
   • min. 1 CPU core
   • min. 512 MB (+swap), preporučljivo 2 GB RAM
   • min. 10 GB HDD za svaku godinu rada (s mogučnošću proširenja)
   • Operativni sustav: Debian Squeeze, ili Ubuntu LTS
 2. Domena
 3. Repozitorij koda
 4. Dokumentacija
 5. Microstranice

Alaveteli softver

Alaveteli je softver otvorenog koda koji pomaže organizacijama u postavljanju internetskog mjesta za Pravo na psristup informacijama. Omogućuje pojedincima da podnose zahtjeve za informacijama vladinim tijelima i drugim organizacijama, prate napredak tih zahtjeva i dijele primljene odgovore. Alaveteli je izgrađen na Ruby on Rails web razvojnom okviru i dizajniran je tako da je lako instalirati i prilagoditi. Koristi se u nekoliko zemalja poput Velike Britanije, Sjedinjenih Država i drugih zemalja kao alat za transparentnost i odgovornost.

Postoji nekoliko razloga zašto se odlučiti implementirati Alaveteli softver u svojoj zemlji. Prvo, omogućuje povećanje transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti. Građani imaju pravo znati kako se njihovi novci troše i kako se donose odluke, a Alaveteli softver omogućuje jednostavno podnošenje zahtjeva za pristup informacijama i automatizirano praćenje odgovora.

Drugo, Alaveteli softver može pomoći tijelima javne vlasti da lakše upravljaju zahtjevima za pristup informacijama. Oni mogu lakše razvrstati i obrađivati zahtjeve, te lakše odgovarati na iste.

Treće, Alaveteli softver je open-source platforma, što znači da je besplatan i da se može prilagoditi potrebama svake zemlje. To omogućuje svakoj zemlji da prilagodi softver svojim specifičnim potrebama i zakonskim okvirima, što povećava njegovu učinkovitost i prilagodljivost.

Četvrto, Alaveteli softver pomaže u poboljšanju javne participacije građana, što može dovesti do veće odgovornosti i odgovornosti tijela javne vlasti prema građanima. To također povećava osjećaj odgovornosti građana prema javnim pitanjima i procesima.

Peto, implementacija Alaveteli softvera može povećati efikasnost i učinkovitost tijela javne vlasti u obradi zahtjeva za pristup informacijama, što smanjuje potrebu za dodatnim resursima i smanjuje potrebu za ručnim radom.

Ukratko, implementacija Alaveteli softvera može imati pozitivan utjecaj na društvo kao cjelinu, kroz povećanje transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti, poboljšanje javne participacije građana, povećanje efikasnosti i učinkovitosti u obradi zahtjeva za pristup informacijama.

Kada se implementira softver za zahtjev za informacijama poput Alaveteli, postoje nekoliko najboljih praksi koje treba imati na umu:

 1. Jasno definirajte opseg zahtjeva za informacijama koji će biti prihvaćeni: važno je imati jasno razumijevanje tipova informacija koji će biti dostupni putem procesa zahtjeva za informacijama.
 2. Uspostavite jasan proces za obradu zahtjeva za informacijama: to uključuje tko će biti odgovoran za pregled i odgovaranje na zahtjeve, koliko će trajati odgovor i koji će biti proces za žalbe ili sljedeće zahtjeve.
 3. Osigurajte da je softver lako koristiti: proces zahtjeva za informacijama trebao bi biti jednostavan i prilagođen korisniku, s jasnim uputama i smjernicama kako podnijeti zahtjev.
 4. Pružite način da korisnici prate status svojih zahtjeva: ovo može pomoći poboljšanju transparentnosti i odgovornosti, te također pomoći korisnicima da se planiraju za objavu informacija.
 5. Osigurajte odgovarajuće obuku i podršku za osoblje: osoblje treba biti obučeno kako koristiti softver i kako se nositi sa zahtjevima za informacijama, te pružiti trajnu podršku kako bi se riješili eventualni problemi koji se pojave.
 6. Pregledajte i procjenjujte učinkovitost sustava: redovito procjenjujte implementaciju i učinkovitost softvera za zahtjeve za informacijama i prilagodite prema potrebi kako bi se poboljšala korisničko iskustvo i transparentnost procesa.

Organizacije koje koriste Alaveteli softver za pravo na pristup informacijama trebaju imati jasno definiranu strukturu i procese za upravljanje portalom.

 1. Odgovorna osoba: Treba postojati odgovorna osoba koja će biti zadužena za upravljanje portalom, uključujući odgovaranje na zahtjeve za informacijama, ažuriranje postavki i podataka, te tehničku podršku.
 2. Tim za podršku: Treba se osigurati da postoji tim za podršku koji će pružiti pomoć korisnicima prilikom korištenja portala, rješavati tehničke probleme i odgovarati na pitanja.
 3. Proces za obradu zahtjeva: Treba imati jasan proces za obradu zahtjeva za informacijama, koji će uključivati ​​prijem, pregled, odgovor i praćenje zahtjeva.
 4. Pravila i smjernice: Treba postojati jasno definirana pravila i smjernice za podnošenje i odgovaranje na zahtjeve za informacijama, kako bi se osiguralo da se zahtjevi pravilno obrađuju.
 5. Sigurnost podataka: Treba se osigurati da se podaci na portalu čuvaju sigurno i da se pridržavaju svih propisa o zaštiti podataka.
 6. Analitika i evaluacija: Organizacije trebaju redovito analizirati i evaluirati rad portala, kako bi se osiguralo da se zahtjevi za informacijama pravilno obrađuju i da se poboljša korisničko iskustvo.

Značenja kratica i pojmova

PPI = pravo na pristup informacijama
ZPPI = Zakon o pravu na pristup informacijama

ImamoPravoZnati launch 2015

9. lipnja 2016. portal ImamoPravoZnati predstavlje je javnosti. Tekst najave možete pročitati putem linka Imamopravoznati.org – prilika za razvoj demokratske političke kulture izvorna najava sačuvana je u trajnoj arhivi Wayback Machine.*

Imamo pravo znati - alat za pristup informacijama od tijela javne vlasti.

Na ovaj način svaka javna informacija dobivena od tijela javne vlasti postaje dostupna svima, a razgovor je lako pratiti kroz thread-like formu. U 2013. godini građani su podnjeli 155.000 zahtjeva za pristup informacijama - prijavilo je 50% tijela javne vlasti koji su podnijeli izvještaj, a realno brojka bi mogla biti mnogo veća.

ImamoPravoZnati podrška korisnicima

Ako imate pitanja koja nisu odgovorena na stranicama za pomoć, pišete na našu diskurs zajednicu ImamoPravoZnati.org podrška - Code for Croatia, a za razgovor s Imamo pravo znati ekipom volontera, kontaktirajte nas.

ImamoPravoZnati ekipa

Code for Croatia članovi i podupirajući članovi, prijatelji i volonteri su začetnici projekta ImamoPravoZnati: Zahvale onima kojima je potrebno zahvaliti - Imamo pravo znati.

Nakon launcha portal je potrebno kontinuirano održavati a to obavljaju članovi @ImamoPravoZnati ekipe uz podrušku Code for Croatia ekipe i stručno savjetovanje Gonga. Ako nam se želiš pridružiti, posjetite stranicu grupe klikom na link i zatražite članstvo ili nam se javite putem privatne poruke.

… nadopunjavamo u ovom wiki postu nove informacije prema potrebi …

Najvažnija postignuća u 2021. godini:

 • MySociety je nadogradio portal na najnoviju Alaveteli verziju 0.39.1.6
 • s novom verzijom uključene su nove funkcionalnosti:
  • korisnici mogu priložiti link na objavu u medijima uz bilo koji zahtjev za pravo na pristup informacijama (opcija se nalazi u sidebaru, pod U VIJESTIMA)
  • novinari, aktivisti i istraživači koriste ImamoPravoZnati Pro
  • mogućnost za uključenje opcije u budućnosti za crowdsourcing pristupa informacijama putem zahtjeva
 • sada imamo jasnije objašnjenje o portalu, naša načela, kako upravljamo portalom, pravila ponašanja i privatnost u skladu s GDPR