Prijavi se na Gongov Antikorupcijski edukativni modul, studeni 2021

Korupcija nije jednostavan fenomen. Razlikuje se prema svojem opsegu i posljedicama koje izaziva, a borbu protiv iste ne možemo svesti samo na individualnu odgovornost jer sustavno prožima sve sfere našeg društveno-političkog života. Perfidno ukorijenjena predstavlja veliki izazov otvorenom, demokratskom, prosperitetnom društvu. Što je čini otpornom, koje institucije i mehanizmi ju trebaju raskrinkati, je li politička volja glavni preduvjet za njezino iskorjenjivanje?„Korupcija“ je tema o kojoj sigurno svaka građanka i svaki građanin Republike Hrvatske imaju neki stav.

Prijavi se na Gongov antikorupcijski modul i informiraj se o temama kao što su: klijentelizam, korupcija, kaznena odgovornost za korupciju, regulacija stranačkog financiranja, sitna korupcija, institucionalna korupcija, politička (ne)odgovornost, pravo na pristup informacijama, korupcija u medijima i mediji o korupciji, watchdog uloga civilnog društva i brojne druge.

Očekivani ishodi antikorupcijskog modula su: razumjeti uzroke i posljedice korupcije kao svakodnevne prakse u životima pojedinaca, prepoznati odnos nacionalnih i europskih institucija u borbi protiv korupcije. Prepoznavanje prava na pristup informacijama kao alata dostupnog svim građankama i građanima u borbi protiv korupcije, kao i prepoznati dobre primjere istraživačkog novinarstva o korupciji. Naposljetku cilj je dobiti uvid i u to koja je uloga civilnog društva po pitanju antikorupcije.

U realizaciji antikorupcijskog modula sudjeluju:

prof. dr. sc. Zdravko Petak, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu
izv.prof.dr.sc. Sunčana Roksandić, Katedra za kazneno pravo, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
doc. dr. sc. Dario Čepo, Katedra za sociologiju, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Đurđica Klancir, istraživačka novinarka
Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
Josipa Dika, Gongova antikorupcijska i izborna stručnjakinja
Melisa Skender, Stručnjakinja za Gongove digitalne platforme i otvaranje podataka javnog sektora
Dražen Hoffmann, koordinator edukacijskih aktivnosti u Gongu
Lucija Dumančić Jovanović, Damira Brunac – Koordinatorice razvoja i provedbe Gongovih aktivnosti namijenjenih razvoju građanske pismenosti
Ukupno trajanje modula je 14 sati, a sve sudionice i sudionici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Predviđen termin održavanja edukacije je petak, 12. i subota, 13. studeni 2021. u Zagrebu.

Klikom na link ovdje prijavite se za sudjelovanje (do 3. studenog 2021.):

Uz poštivanja epidemioloških mjera na snazi, u edukaciju će biti uključeno 15 osoba. Sudjelovanje je za sve sudionike_ice besplatno, a mjesta za sudjelovanje popunjavaju se redoslijedom zaprimljenih prijava.

Izvor: Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul – Gong