Prilika za volontiranje

Ovdje možeš pratiti za nove prilike za volontiranjem na društveno korisnim projektima (aka. civilni projekti).

Prilično je jednostavno:

 1. Prijavi se za volontiranje
 2. Čekaj pozivnicu na email
 3. Na email ćeš dobit zadatak s koracima za korištenje i testiranje
 4. Kada nađeš grešku ili problem, prijavi organizatoru projekta
 5. Kada obaviš zadatak, pošalji organizatoru projekta koliko si vremena utrošio, ovo je potrebno radi evidencije
 6. I čekaš poziv organizatora projekta za upis volonterskih sati u tvoju volontersku knjižicu

U tijeku je testiranje platforme za pravo na pristup informacijama na imamopravoznati.org u vodstvu HrOpen ekspertne skupine Code for Croatia. Pročitaj neke informacije na stranici projekta i ovdje.

Predbilježbe:

 • Prijavi se putem linka (na obrascu odaberi “Testiranje web stranice”), ili
 • Prijavi se putem stranica VCZ ili VCI (linkovi su navedeni niže).
 • Otvoreno za prijavu do 30. travnja 2015.

Trajanje provedbe:

 • Aktivnost testiranja planirana je do 15. svibnja 2015.

Code for Croatia i GONG provode projekt internetske platforme za pravo na pristup informacijama putem koje građani imaju mogućnost zahtijevati informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti a koje će biti od opće koristi jer tada i drugi mogu koristiti te iste informacije. Osim toga, na ovaj način građani mogu provjeriti radi li to tijelo javne vlasti posao u svojoj nadležnosti i kako provode svoje dužnosti. Manjak informacija ili neodgovaranje na zahtjev loše utječe na tijelo javne vlasti te čini izravan prekršaj kada onemogući ili ograniči ostvarivanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.

Ovim projektom želimo omogućiti građanima transparentniji pristup informacijama tijela javne uprave kroz javno objavljivanje upita i odgovora javnih tijela. Po uzoru na WhatDoTheyKnow.com i AskTheEu.org.

Zakon o pravu na pristup informacijama, jedan od ključnih za suzbijanje korupcije. U okviru Europske unije informacije javnog sektora postale su zamašnjak razvoja poduzetničke aktivnosti, poput informatičke industrije i poslovne djelatnosti općenito, kao i razvoja nekomercijalnih aktivnosti, poput znanstveno-istraživačke djelatnosti, nadzora nad djelatnošću javnog sektora i sl., sa velikim društveno-gospodarskim potencijalom. Izraz „informacije javnog sektora“ odnosi se na podatke koje tijela javne vlasti prikupljaju u okviru svog djelokruga, kao što su gospodarsko-financijski podaci, podaci iz pravosuđa, prostorno-geografske informacije, statističke informacije, različiti registri i baze podataka, a koji imaju potencijal za ponovnu upotrebu u svrhu razvijanja novih proizvoda i usluga (npr. navigacijski sustavi, prometne aplikacije, vremenske prognoze, financijske usluge, znanstvena i druga istraživanja i slično).

Na ovaj način svaka javna informacija dobivena od tijela javne vlasti postaje dostupna svima, a razgovor je lako pratiti kroz thread-like formu. U 2013. godini građani su podnjeli 155.000 zahtjeva za pristup informacijama - prijavilo je 50% tijela javne vlasti koji su podnijeli izvještaj, a realno brojka bi mogla biti mnogo veća.

Platformu će održavati volonteri ekspertne skupine Code for Croatia i savjetuje GONG. Platformu podržava Ured Povjerenika za informiranje te Savjet inicijative Partnerstva za otvorenu vlast (OGP).

Tražimo više volontera koji će testirati prvu internetsku platformu za pristup informacijama slanjem unaprijed definiranih zahtjeva tijelima javne vlasti prema specifičnom obrascu kroz mjesec travanj.

Volonter može raditi od doma u vrijeme kada mu najbolje odgovara. Koriste se online alati te je stoga važno poznavanje interneta i dobro snalaženje u raznim internetskim alatima.

Kroz ovu aktivnost, volonter će naučiti više o pravu na pristup informacijama i iz prve ruke vidjeti cijeli proces u pristupu informacijama.

Pogledaj također i na

Nedostaju nam kontakt podaci za približno 10% tijela javne vlasti te trebamo vašu pomoć u pronalasku pravilnih kontakt e-mail adresa kako bismo putem ImamoPravoZnati platforme omogućili pristup informacijama svih tijela javne vlasti u Hrvatskoj.

Zadaci se sastoje od pronalaska kontakt e-mail adrese za neko tijelo javne vlasti i slanje tih podatak putem ImamoPravoZnati.org internetske stranice.

Hrvatska udruga otvorenih sustava i Interneta s Hrvatskom udrugom linux korisnika i ove godine organiziraju Dane otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference. Više o samoj konferenciji možete saznati iz najave.

Ovim putem vam prenosim poziv predsjednika udruge HrOpen @svebor za otvorena volonterska mjesta.

Trebali bismo 2 volontera/ke za pomoć na registracijskom stolu u ponedjeljak i utorak (18.5. i 19.5.) od 8h ujutro pa nešto malo nakon ručka (ali su volonteri dobrodošli da ostanu i nakon toga te poslušaju konferenciju do kraja odnosno do 18h - nije obavezno).

Ako ste komunikativna osoba, i imate već iskustva u sličnim volontiranjima na događajima - javite se privatnom porukom na @svebor.

Oba dana volonterima smo osigurali ručak a svakome volonteru upisati ćemo volonterske sate u volontersku knjizicu!

Code for Croatia provodi volonterski program otvaranja registara od društvene koristi putem internetske platforme za pravo na pristup informacijama www.ImamoPravoZnati.org gdje građani mogu ostvariti svoje zakonsko pravo da zahtijevaju informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti. Mnoge institucije vode baze podataka koje su do sada bile zatvorene za javnost, a novim Zakonom o pravu na pristup informacijama i otvaranjem tih podataka javno postaju svima korisni.

Ovim projektom želimo omogućiti građanima transparentniji pristup informacijama tijela javne uprave kroz javno objavljivanje baza podataka te osvijestiti tijela javne vlasti o njihovim obavezama sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI) i Akcijskom planu Partnerstva za otvorenu vlast (OGP).

Tražimo predane volontere koji će u sklopu svog zadatka preuzeti zahtjev za pristup informacijama, putem internetske platforme za pristup informacijama poslati unaprijed definirani zahtjev tijelima javne vlasti, čekati odgovor i postupati sve do dobivanja tražene informacije.

Predbilježbe:

Trajanje provedbe:

 • do 30. rujna 2015.

Status provedbe:

Kontakt osobe:

Vaša pitanja vezano uz ovu volontersku aktivnost možete postaviti na temi Otvaranje registara javnog sektora od društvene koristi

Potrošački portal “Reklamacije.net

Udruga IME u suradnji s udrugom Open.hr i Code for Croatia pokreće novu verziju portala Reklamacije.net. Portal bi uključivao dva segmenta. Jedan je nova verzija glavnog portala na kojem bi se svakodnevno objavljivali tekstovi vezani za problematiku kvalitete proizvoda na tržištu, a drugi segment čini interaktivni dio utemeljen na Alavateli aplikaciji. Na ovom djelu portala građani će moći javno, temeljem Zakona o pravima potrošača, iznijeti svoje prigovore na kvalitetu proizvoda i usluga.Volonteri bi obavljali sljedeće aktivnosti: rad na unosu kontakata u aplikaciju Alavateli poput kontak podataka tvrtki, ustanova i javnih tijela, prevođenje ili pisanje tekstova o korištenju portala, osmišljavanje sadržaja portala, kontaktiranje zainteresiranih javnosti radi uspostave suradnje (poduzeća, udruge, pravnici itd.), PR i marketinške aktivnosti radi postizanja prepoznatljivosti portala.

Vise o ovome:
http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/pretrazivanje-projekata/projekt-2786/

Moderator prava za pristup informacijama

Tražimo moderatore i administratore na projektu pravo za pristup informacijama - portal Imamo pravo znati.

Više na VCZ-u: http://vcz.hr/lokalno-volontiranje/pretrazivanje-projekata/projekt-3249/.