Reklamacije.net portal za prijavu reklamacija

Opis projekta

O portalu Reklamacije.net

Kad čujemo riječ reklamacija, prvo pomislimo na pritužbu na određeni proizvod kojeg smo kupili, a s kojim nismo zadovoljni iz različitih razloga. S obzirom da često kupujemo i trošimo novac na nama potrebne proizvode, nezadovoljstvo s njihovom lošijom kvalitetom je uobičajena situacija. Pokretači ovoga portala su 2008. godine krenuli s idejom da se ljudima omogući mjesto gdje će javno moći upozoriti na razne trgovce i proizvođače koji prodaju nekvalitetne proizvode ili pružaju loše usluge te da se javnim iznošenjem istine, barem djelomično utječe na poboljšanje kvalitete našega tržišta.

Portal je do danas ostvario preko 2 milijuna posjeta, no došlo je vrijeme za promjene koje će portalu Reklamacije.net dati novu dimenziju.

Ideja je da se, za početak, portal “rastavi” na dva djela. Jedan dio bi bio središnji portal Reklamacije.net (izrađen u WordPressu ili sličnom CMS-u) na kojemu bi se objavljivali tekstovi vezani uz prava potrošača i nove proizvode: njihove prednosti i mane, novi zakoni i propisi, kvaliteta namirnica i proizvoda koje svakodnevno kupujemo, savjeti stručnjaka što napraviti u određenoj situaciji i sl.

Drugi dio bi se nalazio na subdomeni prigovori.reklamacije.net koja bi bila na Alaveteli programskoj platoformi i putem koje bi građani mogli uputiti izravni i javni e-mail određenoj pravnoj osobi.

Želja nam je da se u rad portala uključe i poduzeća, državne i javne službe i institucije te stručnjaci iz raznih područja i da na taj način svi zajedno poboljšamo kvalitetu naših života.

Nadamo se da ćemo putem portala Reklamacije.net efikasno ukazivati na probleme koji nas okružuju i doprinijeti njihovom rješavanju.

Projekt Reklamacije.net odvija se u suradnji udruge Institut za medije (IME) i Code for Croatia (CfC).

Kako možeš pridonijeti

Ovdje saznaj kako se možeš uključiti u projekt, koje vještine i znanja su potrebna.

Postoji nekoliko načina na koje možeš pomoći:

Bilo tko

 • Slanjem prigovora određenom trgovcu putem portala prigovori.Reklamacije.net internetske stranice
 • Podržavanjem ovoga projekta prijavom u team (klikni tipku uz avatare +Add i dodaj svoje korisničko ime registrirano na CodeForCroatia.org)
 • Praćenjem portala na društvenim mrežama

Developeri

 • Pomozi u održavanju backend aplikacije na VPS serveru (skillset: Linux Admin, Ruby on Rails)
 • Pomozi nadograditi frontend - template i kustomizaciju (skillset: Github, Ruby on Rails, HTML, CSS, photo editing)
 • Pomozi u izradi glavnoga portala Reklamacije.net u WordPressu

Administracija

 • Prijavi se za administraciju portala Reklamacije.net (aka “Moderator”), pročitaj više o očekivanjima na Admin’s manual - pogledaj oglas za volontiranje (VCZ.hr)
 • Administracija uključuje izmjenu e-mail adresa trgovaca po prijavi trgovca, po nedostavljenom prigovoru, po prijavi korisnika; dodavanje novog trgovca po prijavi korisnika; nadzor nad poslanim prigovorima, uklanjanje neželjenih poruka (spam, klevetanje, osobni podaci); blokiranje korisnika koji uzastopno prekoračuju uvjete korištenja portala; pružanje savjeta korisnicima kroz komentare

Novinari

 • Prijavi se za authorship i pisanje članaka na glavnom portalu Reklamacije.net

Zadaci i njihov status projekta objavljeni su na Github Issues i Waffle: Stories in Ready

Resursi

Linkovi gdje možete pronaći sve potrebno vezano uz ovaj projekt.

Alaveteli Github repozitorij

Linux VPS serverski zahtjevi (za Alaveteli aplikaciju):

 • min. 2 CPU core
 • min. 2 GB (+1 GB swap)
 • min. 10 GB HDD (s mogučnošću proširenja)
 • Operativni sustav: Debian Squeeze, ili Ubuntu Server LTS

Domena Reklamacije.net za glavni sadržaj portala - vijesti, članke; i poddomena prigovori.Reklamacije.net za podnošenje prigovora odnosno reklamacija.

Reklamacije.net Github repozitorij za web temu

Popis trgovaca

 • Popis sadrži nazive i email adrese trgovaca

O alatima

Neki dodatni alati koji se koriste.

Izvori

Alaveteli - How to get started

Alternativa Alaveteliju je Froide: pogledaj source kod i produkciju.

Licence i zahvale

Licence za ovaj projekt. Zahvale uključenim ljudima na projektu.

Projekt Reklamacije.net je 2008. godine pokrenula udruga No-Me-Kultura, kasnije je udruzivanjem presao na Institut za medije (IME), a 7. lipnja 2017. projekt nastavlja aktivno odrzavati Programiraj za Hrvatsku.

Status

Ovaj projekt je neaktivan od 2019. godine jer Code for Croatia i Gong nemaju dovoljno resoursa za ovaj projekt. Ukoliko ima zainteresiranih za ovaj projekt - pisite nam!

Arhivirana projektna stranica na Wayback Machine.