Uvod u Open projects kategoriju

Rasprave o otvorenim projektima, otvorenom kodu, primjeni i mogućnostima.

  • Budite konstruktivni i sažeti

  • Podijelite dobre primjere sa svima ovdje

  • Predstavite nam vašu aplikaciju i kako je koristiti

Smjernice za otvorene društvene projekte

Imate ideju za Code for Croatia, uključujući Open Zagreb ili čak Code for “ime vašeg grada”? Super! Prije nego što ga dodate na popis projekata, trebate razmotriti neke stvari.

Code for Croatia projekt…

…je za javno dobro

Neki projekti Open Zagreba rade s javnim podacima; neke se rade u partnerstvu s neprofitnim organizacijama ili gradskom upravom; neki samo pomažu Zagrepčanima na velike i male načine. Svi su, međutim, orijentirani na pomoć građanima, a ne na ostvarivanje dobiti.

Postoje sjajni načini na koje se profitne tvrtke mogu uključiti u Code for Croatia aktivnosti. Pro-bono rad profitnih tvrtki na građanskoj tehnologiji je dobrodošao. Tvrtke mogu osigurati alate koje naša zajednica koristi za izradu aplikacija za društveno dobro - ako ste tvrtka zainteresirana za sponzoriranje hack nighta ili drugog događaja i predstavljanje našim članovima, kontaktirajte nas.

Međutim, tražiti od volontera da besplatno rade na profitnim projektima nikada nije u redu na događanjima Code for Croatia.

…je otvorenog koda i dostupan javnosti

Izvorni kod i rezultati vašeg projekta moraju biti dostupni javnosti besplatno. Izvorni kod može biti smješten na Githubu ili nekoj drugoj hosting stranici, a stranica projekta Code for Croatia trebala bi sadržavati poveznicu na repozitorij koda. Aplikacije ili internetske stranice trebaju sadržavati poveznicu na stranicu projekta na Code for Croatia ili izravno na repozitorij koda.

Github ima sjajan vodič za licenciranje otvorenog koda koji vam može pomoći, a ako niste sigurni, slobodno nas pitajte! Službeno otvaranje projekta vrlo je jednostavno i traje samo nekoliko minuta.

Code for Croatia obično predlaže MIT licencu za projekte civilne tehnologije jer je vrlo jednostavna i postavlja malo ograničenja na ponovnu upotrebu koda. Ako više volite drugu licencu otvorenog koda kao što je Apache ili GPL, i oni su u redu, a naravno uvijek možete jednostavno deklarirati svoj kod kao javnu domenu.

…ne krši naš Kodeks ponašanja

Kodeks ponašanja traži od svih na događanjima Code for Croatia da poštuju jedni druge.

…nije politički ili stranački

Code for Croatia je neformalna građanska inicijativa koja djeluje uz podršku Gonga. Nismo političari niti podržavamo određene stranke ili kandidate i ne možemo podržati takve projekte.

Moj projekt bi mogao biti izvan ovih smjernica. Znači li to da ne mogu raditi na tome u Code for Croatia?

Postoji razlog zašto ove nazivamo “smjernicama”, a ne “pravilima”. Većinom nas više zanima duh ovih smjernica, a ne strogi tekst. Ako mislite da bi vaš projekt mogao biti iznimka, slobodno nas kontaktirajte ili razgovarajte s članom Code for Croatia osoblja ili organizatorom događanja kako bismo razgovarali o svojoj ideji.