Zašto linkati izvore na Wayback arhivu weba

Često nalazimo na linkove na internetskim stranicama koji više ne postoje (greška 404), originalni sadržaj na koji smo se referencirali u vrijeme pisanja više nije jednak (izmjenjen je) ili članak koji je bio slobodan za čitanje je sada radi popularnosti moguć za čitanje samo za korisnike s korisničkim računom (npr. paywall).

Kada linkamo na neki internetski sadržaj za referencu, mislim da je bolje linkati na arhivu trenutne stranice radije nego da linkamo na dinamički sadržaj koji se može promijeniti u trenutku kada čitatelj klikne na vanjsku poveznicu.

Wayback arhiva za pristupinfo.hr od 13. rujna 2014:

Ovako linkana vanjska poveznica uvijek će moći prikazati sadržaj stranice na koju se referenciramo čak i nakon nekoliko godina kada je internetska domena izmjenjena i možda više ne postoji sadržaj na koji smo linkali u istom obliku kao i u trenutku linkanja.

Primjer, u vrijeme pisanja ovog članka, dizajn internetske stranice Povjerenika za informiranje se izmjenila, iako je možda zadržan stari sadržaj, u budućnosti možda neće biti moguće pristupiti arhivskoj građi. Radi toga, pregled arhivirane stranice putem Wayback Machine omogućuje nam uvid u sadržaj snimljen u određenom trenutku u vremenu, primjerice sljedeći link prikazuje objavljen članak na stranicama pristupinfo.hr od 13. rujna 2014. godine:

Povjerenik za informiranje, Edukacija za novinare 3. srpnja 2014. u HND-u, od 13. rujna 2014.

Wayback Machine daje arhivu cijelog World Wide Weba od 1996. godine, a Heritrix projekt Srca i Nacionalne sveučilišne knjižnice stvara arhivu hrvatskog weba odnosno TLD koja završava sa .hr.

Save Page Now je Wayback Machine stranica putem koje možete sačuvati bilo koji link, a funkcionalnosti stranice opisane su na postu. Alternativa je archive.today.

Izvorni blog post na CodeForCroatia.org.