Praćenje provedbe predizbornih obećanja

Pozdrav,

postoji li interes za praćenje provedbe predizbornih obećanja, nešto po uzoru na Polimeter? S obzirom da su nedavno bili lokalni izbori, za početak bi se mogla pratiti provedba na razini jednog grada prema predizbornim programima…

Nešto slično sam radio prije predsjedničkih izbora, ali samo procjenu vjerojatnosti izvršenja obećanja prema ovlastima predsjednika:

3 Likes

Ovo je dobra ideja!

Ima više primjera na tu temu:

Sam unos i praćenje bi za jednu osobu ili volontere bilo dosta posla, pa bi najbolje bilo da alat bude crowsourcing (da javnost unosi izmjene i ocjenjuje provedbu), gdje bi ekipa volontera samo odobravala izmjene i/ili pazila da nema spama.

Ja sam zainteresiran ako bi krenuo u ovakav projekt.

1 Like

Odlično, ja sam za!

Ne znam koliko bi javnost samoinicijativno unosila izmjene, ali bi možda neki kombinirani pristup bio optimalan (npr. unos obećanja prema programu od strane volontera, a ocjenjivanje provedbe od strane javnosti)…

2 Likes

Vrlo vjerovatno bi mogao setapirati nesto poput ovog portala sa semaforima gdje bi redak bio jedinica lokalne samouprave (JLS - dakle grad ili opcina), a stupci bi bili tematike koje se prate.

Ima li slicnih tema koje bi se pratile za razne JLS ili su toliko razilite da trebamo odvojene stranice imati gdje bi svaki grad/opcina imao svoj stupac? Vidim u PDF-u koji si dao da su chartovi po tematikama prikazani - koje bi tematike bile za pracenje na lokalnoj razini?

Sada brainstormam - ili mozmeo ici u 2 razine, gdje bi prva stranica bila politicari u redovima, prikazano po tematici u stupcima sa ovakvim semaforom, a druga razina kada kliknes na ime politicara dobijes novu stranicu s detaljnijim obecanjima tog politicara. Crtice u semaforu tada mogu biti informacija za svaku godinu mandata (recimo), ili nesto drugo sto se moze dodatno pratiti a da je zajednicko svim tematikama.

Ako zelis, mozemo imati neki Meet call pa da razradimo detalje.

Ako se jos netko zeli pridruziti, javite se ovdje ili u privatnu poruku Mateju ili meni.

1 Like

Probat ću doći do većeg broja predizbornih programa pa ću vidjeti ima li preklapanja u tematskim jedinicama između različitih JLS…

1 Like

Napravio sam mockup prijedloga web sucelja prve stranice (prva stranica, gdje se vide ocjene po tematici). Druga stranica nakon klika otvara detalje s vise informacijama o pojedinacnim obecanjima (pokusati cu napraviti neki prijedlog mockupa malo kasnije).

Ovo je tablica gdje mozemo biljeziti tematike koje zelimo pokriti i ostale parametre:

1 Like

Pronašao sam 9 programa (dodat ću popis naknadno) od 20 najvećih gradova (još nekoliko ih ima ugrađen flipbook na web, ali se ne može downloadati, ako netko zna kako bi se to moglo rješiti neka javi…)…Popis tema u tablici mi se čini sveobuhvatan, samo su u različitim programima obećanja dosta pobacana pa će trebati grupirati obećanja po ovim kategorijama…druga opcija bi bila da svaki grad ima prema svom programu teme, što bi bilo jednostavnije za napraviti, ali lošije za usporedbu i preglednost…

1 Like

Gradovi za koje sam našao program: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Varaždin, Vinkovci, Dubrovnik, Slavonski Brod

1 Like

Yep, tako sam i ja razmisljao. Biti ce lakse uspoređivati na razini tema, zato bi prva stranica bila usporedba po temama, a druga stranica bi davala detalje za svaki grad i narativni opis obećanja i provedbe svakog obećanja.

Super, samo jedan komentar na screenshot sa početnom stranicom. Na početnoj stranici bi umjesto stupića možda bilo bolje staviti broj ostvarenih obećanja/broj obećanja (npr. 1/10) za svaku kategoriju i za svaki grad, a stupiće koristiti na drugoj stranici kod konkretnih obećanja. Ovako se čita npr. Grad Split ima ovlasti za nešto u kategoriji Promet i to je (valjda) ostvareno u 2. godini mandata, ali se ne zna točno što. Također, trebali bi definirati koja je razlika između “Ne”, “Ne znam” i “Nema podataka” da znamo konzistentno primjenjivati (npr. “Da” - ostvareno u predviđenom vremenskom roku, “Ne” - Nije ostvareno u predviđenom vremenskom roku, “Ne znam” - Predviđeno za ostvariti u tom vremenskom razdoblju, ali ne znamo je li ostvareno, “Nema podataka” - Nije predviđeno za ostvariti u tom razdoblju)

1 Like

Super ideja! Ja sam spreman pomoć koliko znam.

(iducih par tjedana nemam slobodnog vremena, ali nakon toga sam slobodan za sudjelovanje u projektu)

3 Likes

Napravio sam fork portala i modificirao sam ga za nase potrebe u vecoj mjeri.
Matej trenutno puni podatke, sajt koristi Google tablicu kao bazu podataka.

Ovo je test site:
http://schlos.github.io/PoliceOpenDataCensus

Javiti cu ovdje kada slozim produkcijski sajt.

Svakako ce dobro doci pomoc ili u poboljsavanju koda sajta ili u punjenju i azuriranju podataka. Vjerujem da ce ti se Matej javiti s detaljima oko podataka.

1 Like

Super, kao što je Miroslav napisao, trenutno radimo na webu (osnovne funkcionalnosti i punjenje podacima) te, što se praćenja provedbe obećanja tiče, radim na kategorizacijama obećanja iz programa različitih gradova po dogovorenim kategorijama - našao sam 9 programa od 20 najvećih gradova pa će tu svakako isto dobro doći pomoć da bar još netko pogleda je li sve ok…

To je trenutno to, slobodno se javi kad uhvatiš vremena pa ćemo vidjeti do kuda smo došli s kojim dijelom, a u međuvremenu ćemo ovdje stavljati kad napravimo nešto novo :slight_smile:

1 Like

Super ideja a bogme i prototip sad već…
Čini mi se da treba potražiti pomoć kroz suradnje sa profesorima i studentima kojima ovo može biti praksa (bar na studijima politologije i informatologije bi to imalo dosta smisla, ako ne i drugdje). Možda Gong.hr i Open.hr mogu pomoći oko uspostave tih kontakata formalno? (naravno ako već ne postoje neki direktniji)

1 Like

Preselio sam prototip u repozitorij pod CodeForCroatia, pa ce od sada produkcijski sajt biti dostupan na:
http://dev.codeforcroatia.org/PredizborniProgrami/

Repozitorij:

Ima jos bugova, sve je jos work-in-progress :slight_smile:

1 Like

Svakako bi suradnja sa fakultetima mogla biti od koristi i nama i njima, pogotovo u fazi praćenja provedbi…uz to, jedna od ideja je i izravno kontaktiranje stranaka koje su na vlasti u pojedinim jedinicama za suradnju u praćenju provedbe (s jedne strane mi nećemo propustiti pojedino izvršenje, a s druge njima može biti korisno u njihovom radu…)

Zbog ukidanja Google Sheets API v3, JS koji smo koristili za vizualizaciju vise ne radi.
Github ticket tog problema i analiza nalazi se ovdje:

Kao brzu alternativu, predlazem viazualizaciju podataka putem Google Spreadsheet web stranica, pa dajem primjer jedne takve stranic ekoja pokazuje pregled svih predizbornih programa za Tomislava Tomasevica:

Usporedba svih politicara i statistika obecanja prema kategorijama:

Ovo je MASTER data source tablica sa svim podacima:

@Matej evo kao sto smo se dogovorili, napravio sam alternativni web umjesto onog web koda koji vise ne radi.

Linkove sam stavio u post iznad:
https://diskurs.codeforcroatia.org/t/pracenje-provedbe-predizbornih-obecanja/672/17?u=schlos

Javi treba li nesto promjeniti?

Ako si zadovoljan i mozemo za prvu fazu koristiti te stranice, budem ih dodao na web da se lakse izabere iz izbornika kojeg politicara posjetitelji zele pregledavati.

Umjesto onih semafora, sada sam napravio da broji koliko programa/obecanja ima u nekoj kategoriji, pa prikaze koliko je zavrseno od ukupnog broja u toj kategorji (npr. “1 od 29”), a to se oslanja na checkbox u stupcu L u prvom listu u Google Sheetu. Pa predlazem da tamo oznacis checkbox tek kada je neki redak u potpunosti proveden.

Pozz

Super, sviđa mi se preglednost po kategorijama i političarima u komparativnom pregledu.
Nastavit ću sa unosima za ostale i napraviti update izvršenja obećanja…

Jel se mogu ubaciti i neki grafovi? Npr. ako se napravi pie chart u tablici iz koje se povlače podaci, hoće li se prikazati i na webu?

Da, to je iz tablice, pa sve sto dodamo u 2 nova sheeta vidjeti ce se na web linku.

Sto zelis da grafikon prikazuje?
Mozes ga kreirati i dodati na bilo koji list pa mi javi da ga ubacim u jedan od web listova; ili javi parametre pa cu ja napraviti grafikon(e).