Projekt mapiranja kriminaliteta u Hrvatskoj

U suradnji s neformalnom grupom aktivista HollaBack, poceti cemo projekt mapiranja nesigurnih mjesta u gradu Zagrebu, Rijeci, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Vec sam ranije pisao o iskustvima dobivanja podataka od policije i o kolegi koji je vec neke podatke uspio dobiti od policije pozivajuci se na zakon o novinarstvu (on je novinar), pogledajte sljedece diskusije:

Projektne zadatke mozemo razdvojiti na dva bitna milestonea:

 1. Prkupiti sto je vise moguce lokacijskih podataka o kriminalnim aktivnostima
 2. Izrada vizualizacije - npr. heatmap karta.

Prikupljanje podataka mozemo razdvojiti po regijama i grupama:

 • Open Zagreb i HollaBack prikupljati ce podatke specificne za grad Zagreb (cilj je dobiti sto granularnije podatke - po kvartovima, ili policijskim postajama)
 • HollaBack traziti ce podatke za grad Rijeku
 • Code for Croatia pokriti ce ostatak Hrvatske za dobivanje kriminalnih podataka za sve ostale regije/gradove

Pozivam zainteresirane da se ukljuce u diskusiju ovdje.


Opis projekta

Uvod

Prikupljat će se podaci o kriminalitetu u RH, a zatim kreirati interaktivna karta s označenim mjestima, vremenom, stopom i vrstom nasilja. Karta će biti dostupna na internetskim stranicama i služit će široj i stručnoj javnosti te državnim službama. Građani će pregledavati kretanje kriminaliteta u njihovom gradu, dok će se državne i ovlaštene službe moći upozoriti na postojanje potencijalnih problema čime će se olakšati njihovo rješavanje.

Mapiranjem podataka o stopi kriminaliteta u Zagrebu i RH pridonijet će se razumijevanju uvjeta u kojima dolazi do nasilja, primjerice ima li gradska infrastruktura (javna rasvjeta, blizina policijskih postaja) veze s količinom i vrstom nasilja. Želimo razumjeti faktore koji utječu na sigurnost i time suzbiti postojeće stereotipe, primjerice potvrditi ili odbaciti tezu o tzv. opasnim mjestima ili o opasnim večernjim / noćnim satima.

Podaci korišteni za prikaz su statistički podaci o pozivima i očevidima policije, te podaci o broju prijavljenih i razriješenih kaznenih djela dobiveni od MUP-a. Podaci su dobiveni korištenjem prava na pristup informacijama putem platforme za pravo na pristup informacijama Imamo pravo znati. Dodavat će se i podaci iz drugih izvora, primjerice neformalne dojave građana te rezultati relevatnih istraživanja.
Ideja je potekla iz Indije i nekoliko mobilnih aplikacija sličnog cilja pomoću kojih se pokušalo stati na kraj nasilju koje je onamo jedan od vodećih problema. No, danas postoje krim karte gradova diljem svijeta, a ne samo u Indiji.

Ciljevi projekta

 • Objediniti podatke o kriminalnim djelima u RH na jednoj interaktivnoj karti koja će biti dostupna javnosti
 • Pridonijeti razumijevanju faktora koji utječu na sigurnost, primjerice istražiti okolnosti zbog kojih na određenim lokacijama dolazi do određene vrste nasilja
 • Upozoriti državne službe i službe lokalne samouprave na postojanje potencijalnih problema i olakšati njihovo rješavanje

Partneri

Na projektu sudjeluju članovi/ce i volonteri/ke neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska i HrOpen ekspertne skupine Programiraj za Hrvatsku.

Hollaback! Hrvatska lokalni je ogranak međunarodnog pokreta posvećenog iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja. Iako je ulično uznemiravanje jedan od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja, on je najmanje zakonski suzbijan. Svjesni/e smo da postoji jasan i legalan okvir za suzbijanje nasilja i iskorištavanja u obitelji ili na radnom mjestu, dok se, kada je riječ o javnim mjestima, situacija dramatično mijenja. U Hollabacku!, vjerujemo kako se svatko ima pravo osjećati sigurno i samopouzdano u svome gradu.

Kako možeš pridonijeti

 • Možeš nam pomoći slanjem zahtjeva za otvaranjem podataka prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.
 • Pridruži se timu, registriraj se, a zatim kontaktiraj voditelje projekta @schlos, @amfg @brbi.

Resursi

O alatima

Licence i zahvale

Hvala curama i dečkima iz grupe HollaBack! na ustrajnosti u slanju zahtjeva za pristup informacijama.

Putem zahtjeva za pristup informacijama na ImamoPravoZnati.org dobili smo krupne statisticke podatke o broju dojava na podrucju PU Karlovacka za razdoblje 2010 - 2014. godina

c/p nize da imamo na jednom mjestu.

Grad Karlovac, dojave koje su zaprimljene kroz OKC:

 • 2010 godine: 2691 dojava
 • 2011 godine: 4039 dojava
 • 2012 godine: 3967 dojava

Broj dojava koje je zaprimila Policijska postaja Karlovac IS MUP:

 • 2013 godine – 2367 dojava
 • 2014 godine – 3474 dojava

Stigli su i statisticki podaci od PU Zagrebacke putem ImamoPravoZnati zahtjeva za pristup informacijama.

Odgovori iz skeniranog PDF-a na pomazu jer smo dobili informacije od kada do kada koriste koje metode prikupljanja podataka.

Bok @brbi, @amfg04, @lorena, @rogina_irena, @Lana_Zg

Pripremio sam sastavljene zahtjeve za pristup informacijama prema policijskim upravama (ima ih 20 u Hrvatskoj). Nadam se da cemo od njih uspjeti dobiti sve sto trazimo.

Koraci:

 1. kreiraj korisnicki racun na ImamoPravoZnati.org
 2. otvori stranicu Status projekta s popisom zadataka
 3. izaberi koje bi policijske uprave preuzela/o i napisi ovdje (reply i nabroji zupanije)
 4. na stranici Status projekta klikni na link “Link: Zahtjev za pravo na pristup informacijama (PPI)”
 5. to ce automatski otvoriti ImamoPravoZnati.org i sve ispuniti
 6. potpisi se, klikni na tipku ispod popunjenog obrasca i prati korake do kraja
 7. kada stigne odgovor, unesi u zajednicu tablicu.

Dalje:

 • Ako odgovore da treba ispuniti neki PDF il DOC obrazac, referiraj se na ovaj odgovor (odgovori im i napisi da nije potrebo prema zakonu).
 • Ako te traze kucnu adresu, referiraj se na ovaj odgovor (odgovori im da email adresa predstavlja adresu za komunikaciju).
 • Kada odgovore provjeri jesu li poslali sve sto je trazeno. Ako nije napisi im odgovor i trazi “dopunu informacija”.
 • Ako ne odgovore u roku 15 dana, posalji im pozurnicu.
 • Pisi nam ovdje o problemima na koje si naletila/o.

Ne ostavljajte vase osobne informacije u zahtjevu jer sve sto je u zahtjevu je javno. Savjetujem vam:

 • ne unosite kucne adrese
 • ne unosite datum rodjenja
 • ne unosite email adresu
 • ne unosite brojeve telefona.

Cim pocnu dolazit podaci kreirati cu jednu tablicu u koju cemo sve unositi.

evo, javljam da sam poslala zahtjev vezan za zadarsku županiju.

@lorena odlicno!

Svi ostali koji sudjeluju na projektu mogu pratiti druge zahtjeve klikom na tipku Zapratite te ce dobivati obavijesti kada se promjeni status zahtjeva, a i time pokazuju podrsku “I mene zanima” za ovaj zahtjev. Pokazite vasu podrsku klikom na tipku Zapratite na Loreninom zahtjevu!

javljam da sam poslala na Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Sisačko-moslavačku županiju. Super je što je već sve pripremljeno i sređeno, svaka čast :slight_smile: Potpisala sam se i osobno i kao članica inicijative (Barbara Perasović
Članica inicijative Hollaback Hrvatska (http://croatia.ihollaback.org/o-nama/))

@brbi cool! zapratio sam te na svim zahtjevima.

ne daj se smesti ako sluzbenik za informiranje iz MUP-a trazi da ispunis obrazac, samo se pozovi na ZPPI te da nije potrebno ispunjavati obrasce. niti nikakve druge dodatne informacije poput tvoje kucne adrese (nikada ne smijemo javno na imamopravoznati pisati svoju privatnu adresu).

@hollaback: @rogina_irena, @amfg04, @lorena
zapratite sve zahtjeve koje je brbi podnijela da pokazete podrsku za taj zahtjev i ujedno cete dobivati obavijesti o izmjenama, linkove na njezine zahtjeve mozete pronaci na stranici Status KrimKarta klikom na link “Zahtjev za pravo na pristup informacijama” tamo gdje je dodijeljen nositelj zahtjeva te na stranici kliknite tipku “Zapratite”.

Dobra vijest - trenutno imamo covjeka na 4 zupanije, ostalo je jos nepokriveno 16 zupanija. Provedba prkupljanja informacija je na 6%.

dobila sam odgovor od Sisačko Moslavačke županije, pitali su me da im dostavim adresu, u suprotnom će smatrati da je zahtjev nepotpun / nerazumljiv. Kako je Miroslav predložio, odgovorila sam im da elektronička pošta vrijedi umjesto fizičke adrese. To je valjda ok?

Poštovani Pitanja MUP,

zahvaljujem na odgovoru.

Međutim, zahtjev je ispunjen sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama. Zahtjev sadrži naziv i adresu tijela javne vlasti, te naziv i adresu podnositelja zahtjeva: Podnositelj zahtjeva za pristup informacijama nije dužan slati kućnu poštansku adresu jer je poslana elektronska pošta, a upit poslan elektronskim putem smatra se pisanim zahtjevom.

Više o tome možete pročitati na sljedećim linkovima:
http://imamopravoznati.org/help/requesting#postal_address
http://imamopravoznati.org/help/privacy#email_address

Lijep pozdrav,
Barbara Perasović

1 Like

@brbi to je ono sto se cesto naziva borba protiv vjetrenjaca

nazalost, tesko je dobit informacije od njih, jer oni zele sebi smanjiti posao da ne moraju prikupljati podatke koje ih trazimo pa pokusavaju naci nacin da tebe i ostale nas odvrate od daljnje prepiske (lakse ima je copy/pejstati template za odgovor koji imaju, nego potraziti podatke).

Predlazem da posaljes zalbu Povjereniku za informiranje ovaj zahtjev:
http://imamopravoznati.org/request/podaci_iz_okcp_i_evidencije_doja_4#incoming-579
jer si na njemu vec dobila odgovor da ti odbijaju dati odgovor pozivajuci se na članak 20. stavak 2. ZPPI (nepotpun i/ili nerazumljiv zahtjev). Tekst zalbe posaljes na email ppi@pristupinfo.hr

Tekst zalbe, prema nekom templateu kojeg ja koristim:

To: ppi@pristupinfo.hr
Subject: Žalba protiv rješenja - Podaci iz OKCP i Evidencije dojava, policijska uprava Sisačko-moslavačka

Poštovani,

Ovim putem Povjereniku dostavljam žalbu radi odbijanja zahtjeva za pristupom informacijama.

Dana 27. lipnja 2015 podnjela sam zahtjev za pravo na pristup informaciji tijelu javne vlasti Ministarstvo unutarnjih poslova.

U zahtjevu sam tražila informacije:

 • statisticki podaci iz OKCP o prijavama policijskoj uprava Sisačko-moslavačka
 • podatke iz evidencije dojava, policijska uprava Sisačko-moslavačka

Tijelo javne vlasti je suprotno odredbama članka 15. i članka 16. Zakona o pravu na pristup informacijama odbilo moj zahtjev. Odbijanjem zahtjeva uskraćeno mi je zakonsko ostvarenje prava na pristup informacijama.

Rješenje osporavam u cijelosti, te sukladno članku 25. Zakona o pravu na pristup informacijama izjavljujem žalbu zbog nepotpuno i pogrešnog utvrđenog činjeničnog stanja.

Tijelo javne vlasti je nepotpuno utvrdilo činjenično stanje rekavši da nisam poslala sve potrebne informacije u zahtjevu (moje ime i prezime, moju adresu, naziv i sjediste tijela javne vlasti) sto nije tocno.

Link: http://imamopravoznati.org/request/podaci_iz_okcp_i_evidencije_doja_4
U prilogu: cijela korespodencija u ZIP datoteci

Iz svega navedenog je vidljivo da ne postoje razlozi za uskratu zatražene informacije.

Na temelju navedenih razloga, predlažem Povjereniku za informiranje da uvaži moju žalbu, poništi Rješenje tijela javne vlasti i omogući mi pristup zatraženoj informaciji i izda uputu za buduće postupanje tijelu javne vlasti za rješavanje upita za pristup informacija koje su u vlasništvu ili nastale djelovanjem tijela javne vlasti kao i zahtjeva postavljenih putem ImamoPravoZnati.org internetskog mjesta.

Preferiram odgovor elektronskim putem (na navedenu email adresu).

U Zagrebu dana 30. lipnja 2015.

Best regards / lijep pozdrav,
Ime i prezime
email adresa za odgovor
kucna adresa
10000 Zagreb

(zaboldani su dijelovi koje u templateu za ubuduce samo izmjenite sa potrebnim podacima)

(ovo ide emailom na Povjerenicu i kucna adresa nije obavezna, ali pozeljna, nazalost)

Inace zalbe idu jako sporo, ali paralelno i ja cu poslati predstavku za krivo tumacenje zakona MUP-a, pa cemo pricekati 30 dana da vidimo sto ce Povjerenica uspjeti napraviti.

Zato cim ranije posaljes zalbu tim bolje.

Hvala puno na pomoci i sugestijama! Trenutno sam na putu, i zalbu bi mogla poslati u nedjelju ili najkasnije ponedjeljak 6.7. To nece biti kasno?
Pozdrav

Nema problema, moze i tada. Sretan put!

Inace, ja sam vec poslao predstavku za sve MUP-ove zahtjeve kojom sam
zakljucio:

Od ukupno 9 zahtjeva poslanih putem ImamoPravoZnati.org, MUP je za 8
zahtjeva trazio nadopunu informacija (kucnom adresom ili ispunjavanjem
obrasca) pozivajuci se na cl.20, st.2, ZPPI-ja. Cime se ocigledno zeli
odvratiti podnositelja zahtjeva u daljnjem trazenju informacija.

Best regards / lijep pozdrav,
Miroslav Schlossberg

Kako ste dobili najavu putem vaseg team leadera:

Sastanak je danas u 18.00h kod Gl.kol.

Pripremite sva pitanja koja imate u vezi projekta.

Nize prenosim informacije sa sastanka s @amfg04 i @Lana_Zg odrzan 9. srpnja.

Status:

 • Na prvoj fazi 2 osobe iz tima su podnjele zahtjev(e)
 • Prva faza projekta je na 6% provedbe
 • Pokrenuta su 4 zahtjeva za pristup informacijama od ukupno 20 zahtjeva
 • MUP je odlucio blokirati i ne odgovarati na zahtjeve

Daljni koraci:

 • sto prije podnijeti sve zahtjeve, kako bismo imali priliku nakon 15 dana izjaviti zalbu Povjereniku za informiranje
 • nikada ne slati kucnu adresu u zahtjevima prema MUP-u
 • prema MUP-u slati iskljucivo informacije koje se nalaze u vec sastavljenim zahtjevima
 • odgovarati MUP-u azurno kako bi sve bilo u roku i da bi imali pravo ostvariti zalbu

Ako dobijete cudno pitanje od MUP-a na koje ne znate mozete li odgovoriti, napisite ovdje pa cemo vam @Lana_Zg ili ja savjetovati kako dalje.

Template za zalbu koji mozete iskoristiti kada vam ne odgovore u roku:

http://imamopravoznati.org/request/press_objave_mup_a_2015_godina#comment-90

Poslala sam požurnicu na Splitsko Dalmatinsku i Osječko Baranjsku, te žalbu povjerenici vezano uz Sisačko Moslavačku županiju.

Žao mi je što nisam stigla na sastanak, prethodna dva tjedna sam bila na putu…

Mogla bih preuzeti još neke zahtjeve, no malo sam se pogubila - bi li bi mogli poslati link na onu Excel tablicu gdje pratimo tko što radi?

Hvala :smile:

Pogledaj gdje stojimo s provedbom projekta na ovom linku: Status projekta (predlazem da si bookmarkiras stranicu)

 • na toj stranici mozes vidjeti statuse svojih i ostalih zahtjeva, te slobodne zahtjeve
 • tamo ces vidjeti zelenu tipku “Dodaj nove podatke na popis” koji ce otvoriti Google Spreadsheet tablicu
 • slobodno preuzmi bilo koje zadatke kojima je prazna celija “owner”
 • link za zahtjev se nalazi na stranici Status projekta (pise Zahtjev za pravo na pristup informacijama)

Za zalbu koristi ovaj link iznad. Ja sam poslao zalbu na email Povjerenice (ppi@pristupinfo.hr) a u komentar sam kopi/pejstao sadrzaj zalbe da drugi znaju da sam podnio zalbu. Ne moras cijeli tekst zable stavljati u komentar zahtjeva, dovoljno je samo napisati da je poslana zalba Povjereniku, npr. ovako:
http://imamopravoznati.org/request/godisnji_financijski_izvjestaji#comment-85

Nema potrebe slati pozurnicu za ostale MUP zahtjeve, jer su ti u jednom zahtjevu odgovorili da im nisi poslala adresu (a jesi - elektronsku adresu, i to moraju uvaziti), i da se taj odgovor odnosi na sva 3 tvoja zahtjeva. Slanje pozurnice nece skoditi, ali necemo cekati odgovor jer nema smisla trositi vrijeme kada su vec odbili odgovoriti (imali su rok od 8 dana da produze rok,a to nisu napravili). Mozes odmah i za ta 2 poslati “zalbu za sutnju administracije”.

Samo cim prije posalji zalbu da udje u proceduru. U medjuvremenu cu saznati sto se moze uciniti da se ubrza.

Pridruzila nam se i @sonja pa cemo imati extra pomoc u slanju zahtjeva. Toplo je pozdravite!

Svi zahtjevi prema MUP-u su sada poslani:
http://dev.codeforcroatia.org/krimkarta-status/

Cekamo njihove odgovore ili istjek zakonskog roka za odgovor (15 dana) i tada saljemo zalbe Povjerenici za informiranje.

Zalbu saljete Povjerenici putem svog privatnog maila, a predlozak je prikazan u ovom komentaru:
http://imamopravoznati.org/request/press_objave_mup_a_2015_godina#comment-90

Mozete dodati komentar ispod zahtjeva da obavijestite citatelje da ste podnjeli zalbu, te kaada stigne odgovor Povjerenice mozete isto dodati komentar.

@brbi ova 3 zahtjeva su kandidati za zalbu povjerenici za sutnju administracije:

http://imamopravoznati.org/request/podaci_iz_okcp_i_evidencije_doja_4
http://imamopravoznati.org/request/podaci_iz_okcp_i_evidencije_doja_3
http://imamopravoznati.org/request/podaci_iz_okcp_i_evidencije_doja_2

Ako stignes, posalji zalbu jos do kraja ovog mjeseca jer ce rok za zalbu istjeci 29.7.

cc @amfg04