ZET - prijevoz u realnom vremenu

Koliko je realistično dobiti od javnog gradskog Zagrebačkog prijevoznika ZET podatke o javnom prijevozu?

Spomenuo sam ranije primjere u inozemstvu i zbog čega je dobro otvoriti podatke o javnom prijevozu u realnom vremenu.

Okupila nas se grupa oko projekta javni prijevoz u realnom vremenu u gradu Zagrebu, te smo u nekoliko navrata održali sastanke s predstavnicima ZET-a o mogućim rješenjima, a ovdje ćemo vam javiti kako su sastanci prošli. Pridruži se grupi i ti prijavom na codeforcroatia.org.

ZET-ova vozila javnog prijevoza u gradu Zagrebu redovito javljaju svoje trenutne pozicije centrali, na osnovu čega ZET računa vrijeme dolaska sljedećeg tramvaja ili autobusa. Taj je iskorak značajno doprinio upotrebljivosti javnog prijevoza pa ga kao takvog pozdravljamo i cijenimo.

Iako te informacije ne pripadaju u pravo na pristup informacijama jer su to podaci u realnom vremenu (katalog informacija Grada Zagreba navodi ih u poglavlju 11.7. koje se odnosi na sektor za promet gdje se izrijekom navode “javni gradski prijevoz i gradska željeznica” te “vozni red”), voljeli bismo kada bi ZET prihvatio objavljivanje ovakvih podataka javno jer bi tim činom velikom broju građana pružio značajnu dodanu vrijednost, a bez dodatnih troškova za ZET.

Postoji li šansa da se ovaj projekt digne iz pepela, s obzirom na promjenu vlasti/uprave ZET-a i predizborno obećanje?

1 Like

Svakako treba pokusati ponovno. Treba uporno zagovarati.

Kao uspjeh u posljednjih nekoliko godina mojih pokusaja mogu reci da je ZET poceo objavljivati GTFS podatke (planirani vozni red, otvoreni format) - koji Google koristi da prikaze vozni red na Google Maps.

Sorry na kasnom odgovoru, ostalo mi je u draftu :blush:

GTFS Realtime Data Feed

ZET je objavio GTFS realtime informacije (za potrebe testiranja, kako navode na webu):

Pogledao sam testne realtime podatke. Koliko vidim podaci sadrže korekcije reda vožnje (TripUpdate poruke), ali ne i trenutačnu geo-lokaciju vozila (VehiclePosition poruke). Zna li se da li će se ovo dodati kasnije ili nije u planu?

To je dobro pitanje. Iskreno, mislim da ce ostati na TripUpdate, jer su i ranije kada su podaci procurjeli na ZetCheck govorili da se radi o nacionalnoj sigurnosti i da ne smiju davati tocnu lokaciju vozila (sumnjam da su promjenili stav sada oko toga).

Čuo sam taj argument, mada ne znam koliko drži vodu. Autotrolej nema tih problema. Pozicije autobusa Autotroleja - Skupovi podаtаkа Portal otvorenih podataka

1 Like