Open Data Day - Dan otvorenih podataka Hrvatska

Opis projekta

Dani otvorenih podataka - događaj u trajanju od tri dana tijekom kojih se održava konferencija na odabranu temu koja obuhvaća diskusiju i panel o otvorenim podacima te dvodnevni hackaton (tehnički civilni izazovi s naglaskom na povezivanje timova koji mogu riješiti probleme).

Dani otvorenih podataka organiziraju se s ciljem podizanja svijesti o važnosti i primjeni otvorenih podataka u različitim područjima. Svake godine odabire se glavna tema konferencije koja se održava prvi dan te u sklopu koje se održava diskusija i panel gdje svi zainteresirani imaju priliku sudjelovati, dobiti informacije, obogatiti svoje znanje te postavljati pitanja govornicima. Sljedeća dva dana održava se datathon koji se sadrži od dijela orijentiranog prema osobama sa tehničkim znanjima i interesima gdje se koriste napredni alati za rad s otvorenim podacima te djela za sve zainteresirane gdje se radi s osnovnim alatima bez potrebnog predznanja.

Ciljevi projekta

  • Podizanje svijesti o važnosti otvorenih podataka
  • Okupljanje zainteresiranih građana u svrhu kreiranja društveno korisnih projekata
  • Informiranje građana o načinima primjene otvorenih podataka
  • Razmjena znanja i ideja sudionika međusobno kroz praktičan rad
  • Formiranje potencijalnih skupina za daljnji rad na društveno korisnim projektima

Pogledaj neke ideje na kojima radimo. Do natjecanja možeš prijaviti nove ideje - pozivamo i tebe da predstaviš svoje ideje tako da kreiraš novu temu na ovom forumu.

Što je civilno hakiranje?

Nasuprot onom što sada mislite, “civilni hakeri” nisu vrsta hakera kojima je svrha činiti štetu - upravo suprotno. Civilni hakeri su tehnologisti, aktivisti, dizajneri, poduzetnici, inženjeri - svi - koji su voljni surađivati s ostalima u stvaranju, građenju i inovaciji u izazovima njihovog susjedstva, gradova, općina, županija i države.

Što je pravo na pristup informacijama?

Pravo na pristup informacijama je temeljno ljudsko pravo, zaštićeno brojnim međunarodnim konvencijama te samim Ustavom RH (čl. 38., st.4.) i Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13). S obzirom da ostvarenje prava na pristup informacijama doprinosi većoj odgovornosti u radu tijela javne vlasti i efikasnijoj borbi protiv korupcije, ono je pretpostavka demokratizacije društva te sredstvo koje građanima pruža mogućnost da dođu do informacija koje su im potrebne za ostvarivanje njihovih prava. Pravo na pristup informacijama ostvaruje se proaktivnom objavom informacija na internetskim stranicama tijela javne vlasti, uključujući i mogućnost sudjelovanja u donošenju propisa u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ili upućivanjem zahtjeva za pristup informacija tijelu javne vlasti. Građani i pravne osobe zahtjev za pristup informacijama kao i zahtjev za ponovnu uporabu informacija mogu podnijeti ili neposredno slanjem zahtjeva tijelu javne vlasti ili putem Imamo pravo znati.

Tko će doći?

Aktiviti i aktivistice, developeri i developerke, koderi i koderice, hakeri i hakerice, dizajneri i dizajnerice, voditelji projekata, djelatnici vladinih tijela, inovatori — svatko sa strašću da učini svoj grad još boljim mjestom.

Što trebam ponijeti?

  • Sebe
  • Laptop ili tablet ili olovku i papir (ili bilo što da ti pomogne da budeš produktivan/na)
  • Entuzijazam!

Detaljnije informacije

Najave, informacije i prošli događaji:

CodeForCroatia projektna stranica sačuvana je u trajnoj arhivi Wayback Machine koja sadrži i press clippinge.

Popis svih postova na temu Open Data Day možete pretraživati putem linka: https://diskurs.codeforcroatia.org/tag/opendataday