Popravi.to (FixMyStreet Hrvatska)

Opis projekta

Popravi.to je servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama čiji je zadatak da ih otklone i riješe, od 2021. je dostupan na internetu i pokriva područje cijele Hrvatske.

Popravi.to je besplatan alat, nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, koji olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu, gradu, ili bilo gdje na području Hrvatske.

Želja nam je za pokazati ovim projektom kako lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u otkrivanje problema te optimizirati prioritiziranje i rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Preporučeno štivo za sve članove Popravi.to ekipe:

CodeForCroatia projektna stranica sačuvana je u trajnoj arhivi Wayback Machine koja sadrži i press clippinge.

Popis svih postova na temu Popravi.to možete pretraživati putem linka: Topics tagged fixmystreet.

Development:

Imate li pitanja u korištenju portala? Trebate li podršku Popravi.to ekipe?
Pišite nam na: Popravi.to podrška - Code for Croatia.

PopraviTo na Open Data Day 2018

Project description (English)

Na Open Data Day 2018 postavili smo:

  • verziju na nas server
  • napravili ispravne postavke za lokaciju
  • radili na prijevodu sa engleskog
  • prilagodili temu (cobranding) zasnovanu na postojecoj temi za grad Bristol, UK
  • definirali kategorije za prijavu problema

Treba napraviti: - test mailing servera - popuniti bazu sa nekoliko tesnih prijava

PopraviTo na Open Data Day 2019

FixMyStreet / Popravi.to je online alat napravljen da bi doprinjeo poboljšanju javnih politika i inkluzivnom odlučivanju, te građanima pružio naćin da prijavljuju probleme lokalnoj administraciji i nadziru njihovo rješavanje u svojoj sredini.

Na hackatonu ćemo raditi na implementaciji FixMyStreet projekta za Hrvatsku. Alat omogućava prijavu problema kao što su rupe na cesti ili pločniku, pokvarena ulična rasvjeta ili nezakonito odlaganje smeća kroz jednostavno Web sučelje. Problemi se automatski prosljeđuju nadležnoj lokalnoj administraciji, a prijavitelji problema mogu nastaviti pratiti tijek rješavanja problema.

Želja nam je za vrijeme hackathona postaviti primjer za jedno mjesto u Hrvatskoj i tako pokazati kako i drugi gradovi i mjesta mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u rješavanje problema u svojoj okolici.

Primjer kako se ovaj projekt koristi u drugim zemljama: Zürich, Švicarska | Švedska | Ujedinjeno Kraljevstvo | Kosovo

U Hrvatskoj: Popravi.to

Twitter: @popravito

PopraviTo launch 2021

U siječnju 2021. napravili smo Kick-off za Popravi.to - FixMyStreet projekt u HR za prijavu problema na javnoj infrastrukturi.

Proveli smo javno savjetovanje sa zainteresiranom zajednicom i finalizirali popis pretpostavljenih kategorija za prijavu problema putem Popravi.to: Popravi.to kategorije za prijavu problema.

Kreirali smo imenik adresa za dostavu prijava građana: https://codeforcroatia.org/t/prikupljanje-kontakt-adresa-za-komunalne-probleme/496.

Prijevode sučelja s izvornog engleskog jezika na hrvatski jezik kontinuirano radimo putem Transifex projekta FixMyStreet: https://codeforcroatia.org/t/ispravak-tekstova-stranice-popravi-to-putem-transifex-usluge/503.

Na Open Data Day 2021 prezentirali smo projekt i pozvali javnost da se uključi na projekt:

Proveli smo zatvoreno beta testiranje portala koje je trajalo od ožujka 2021. do javnog launcha u studenom 2021. Više informacija na https://codeforcroatia.org/t/popravi-to-testna-i-razvojna-okolina/495.

2. studenog 2021. portal Popravi.to je javno launchan u beta inačici. Više o lansiranju pročitajte u objavi za medije: Prijavi problem u svom gradu: Popravi.to aktivira građanke i motivira javnu vlast – Gong.

Popravi.to video na YT:

PopraviTo podrška korisnicima

Popravi.to ima svoju odvojenu kategoriju za pitanja korisnika i podršku korisnicima, nalazi se na linku: Popravi.to podrška - Code for Croatia.

PopraviTo ekipa

Code for Croatia članovi i podupirajući članovi, prijatelji i volonteri su začetnici projekta PopraviTo.

Nakon launcha portal je potrebno kontinuirano održavati a to obavljaju članovi @PopraviTo ekipe. Ako nam se želiš pridružiti, posjetite stranicu grupe klikom na link i zatražite članstvo ili nam se javite putem teme: Prijave za projektnu ekipu za Popravi.to - trebamo pomoć.

… nadopunjavamo u ovom wiki postu nove informacije prema potrebi …

Vezane teme:

Najvažnija postignuća u 2021. godini:

U siječnju 2021. skupili smo dovoljno volontera za rad na projektu te napravili Kick-off za Popravi.to - FixMyStreet projekt u HR za prijavu problema na javnoj infrastrukturi (forum).

Napravili smo javno savjetovanje sa zainteresiranom zajednicom i finalizirali popis pretpostavljenih kategorija za prijavu problema putem Popravi.to: Popravi.to kategorije za prijavu problema.

Prikupili smo potrebne email adrese za dostavu prijava građana: https://codeforcroatia.org/t/prikupljanje-kontakt-adresa-za-komunalne-probleme/496.

Prijevode sučelja s izvornog engleskog jezika na hrvatski jezik radimo putem Transifex projekta FixMyStreet: https://codeforcroatia.org/t/transifex-za-ispravak-tekstova-stranice-popravi-to/503.

Na Open Data Day 2021 prezentirali smo projekt i pozvali javnost da se uključi na projekt:

Napravili smo beta testiranje portala koje je trajalo od ožujka 2021. do javnog launcha u studenom 2021. Više informacija na https://codeforcroatia.org/t/popravi-to-testna-i-razvojna-okolina/495.

Početkom studenog, točnije 2. studenog 2021. portal Popravi.to je javno launchan u beta inačici. Više o lansiranju pročitajte u objavi za medije:
https://gong.hr/2021/11/02/prijavi-problem-u-svom-gradu-popravi-to-aktivira-gradanke-i-motivira-javnu-vlast/

Objave u medijima:

Radi nedostatka developerskih resoursa za dovršetak razvoja teme PopraviTo (custom Popravi.to cobrand), odlučili smo frontend staviti u drugu završenu temu koju interno referenciramo kao PopraviToV2 (dok prošlu zovemo PopraviToV1), koja je bazirana na “fiksgatami” cobrandu.

Nova tema “PopraviTo” (PopraviToV2 cobrand) sada ima sve funkcionalnosti koje su nedostajale na PopraviToV1 temi.

Usporedba podržanih funkcionalnih cjelina PopraviTo (v1) FixGataMi (v2)
Homepage :white_check_mark: :white_check_mark:
All reports (statistika) :x: :white_check_mark:
Local reports (pretplate na obavijesti) :x: :white_check_mark:
Static pages (FAQ, Privacy, House rules) :white_check_mark: :white_check_mark:
Contact us :x: :white_check_mark:
New report (wizard) :grey_question: :spider: :white_check_mark:
View report :grey_question: :spider: :white_check_mark:
My profile :white_check_mark: :spider: :white_check_mark:
Admin backoffice :x: :white_check_mark:

Legenda:

  • :spider: - ima bugove
  • :white_check_mark: - implementirano u potpunosti
  • :grey_question: - implementirano djelomčno
  • :x: - nije implementirano

I dalje je otvoren poziv za sve zainteresirane volontere - programere, moderatore portala, itd, a za detalje pogledajte odvojen thread: Prijave za projektnu ekipu za Popravi.to - trebamo pomoć