Popravi.to (FixMyStreet Hrvatska)

Opis projekta

Popravi.to je servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama čiji je zadatak da ih otklone i riješe, od 2021. je dostupan na internetu i pokriva područje cijele Hrvatske.

Popravi.to je besplatan alat, nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, koji olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu, gradu, ili bilo gdje na području Hrvatske.

Želja nam je za pokazati ovim projektom kako lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u otkrivanje problema te optimizirati prioritiziranje i rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Preporučeno štivo za sve članove Popravi.to ekipe:

CodeForCroatia projektna stranica sačuvana je u trajnoj arhivi Wayback Machine koja sadrži i press clippinge.

Popis svih postova na temu Popravi.to možete pretraživati putem linka: Topics tagged fixmystreet.

Development:

Imate li pitanja u korištenju portala? Trebate li podršku Popravi.to ekipe?
Pišite nam na: Popravi.to podrška - Code for Croatia.

FixMyStreet

FixMyStreet je projekt otvorenog koda koji omogućuje građanima da jednostavno prijave probleme u svojoj okolini, poput rupa na cesti, svjetala koja su ispala ili nečistoće na javnim površinama, koristeći web-mjesto ili aplikaciju. Prijave se šalju direktno lokalnim vlastima koje su odgovorne za rješavanje problema. Projekt je počeo u Velikoj Britaniji, a kasnije je preuzet i prilagođen od strane drugih zemalja širom svijeta.

Glavni cilj FixMyStreet projekta je poboljšati komunikaciju između građana i lokalnih vlasti kako bi se brže i efikasnije rješavali problemi u javnom prostoru. Projekt to postiže:

 • omogućujući građanima da jednostavno i lako prijave probleme putem web-mjesta ili aplikacije
 • preusmjeravajući prijave direktno lokalnim vlastima koje su odgovorne za rješavanje problema
 • pružajući transparetnost i pristup informacijama o stanju u javnom prostoru i aktivnostima lokalnih vlasti
 • pružajući mogućnost građanima da se uključe i da se osjećaju odgovornima za stanje u svom okruženju.

Projekt također može pomoći u smanjenju troškova za lokalne vlasti tako što im omogućuje da brže i efikasnije raspoređuju svoje resurse za rješavanje problema u javnom prostoru.

Postoje nekoliko ključnih praksi koje se preporučuju kod korištenja FixMyStreet projekta kako bi se postigli najbolji rezultati:

 1. Transparentnost: Osigurati transparentnost u vezi sa stanjem u javnom prostoru i aktivnostima lokalnih vlasti. Građani trebaju imati pristup informacijama o problemima koji su prijavljeni i kako su riješeni.
 2. Brzina reakcije: Lokalne vlasti trebaju reagirati na prijave što je brže moguće i osigurati da se problemi rješavaju u najkraćem mogućem roku.
 3. Povratna informacija: Građanima treba dati povratne informacije o tome kako je njihova prijava riješena. To će im pomoći da se osjećaju odgovornima za stanje u svom okruženju i da se uključe u rješavanje problema.
 4. Uključivanje građana: Uključiti građane u proces rješavanja problema, dopustiti im da daju svoje mišljenje i podržavaju inicijative za poboljšanje javnog prostora.
 5. Pravilna kategorizacija i označavanje prijava: Osigurati da se prijave označavaju i kategoriziraju ispravno kako bi se lokalne vlasti mogle lakše organizirati i rješavati probleme.

Sve ove prakse su važne za postizanje glavnih ciljeva FixMyStreet projekta, kao što su poboljšanje komunikacije između građana i lokalnih vlasti, brže i efikasnije rješavanje problema, osnaživanje građana da se uključe u rješavanje problema u svom okruženju i smanjenje troškova za lokalne vlasti.

Najbolja praksa za implementaciju FixMyStreet ili sličnog softvera uključuje sljedeće korake:

 1. Priprema: Prije implementacije, potrebno je istražiti potrebe i želje građana, kao i identificirati lokalne vlasti koje će biti odgovorne za rješavanje problema.
 2. Dizajn: Izraditi dizajn i funkcionalnost web-mjesta ili aplikacije koja će omogućiti građanima da jednostavno prijave probleme i prate njihovo rješavanje.
 3. Integracija: Integrirati softver sa sustavima lokalnih vlasti kako bi se prijave automatski preusmjeravale na odgovarajuću osobu ili odjel.
 4. Edukacija: Osnažiti građane i lokalne vlasti da koriste softver kroz edukaciju i obuku.
 5. Pružanje podrške: Pružiti podršku i savjetovanje tijekom cijelog procesa implementacije, kao i nakon toga, kako bi se osiguralo da se softver koristi efikasno i da se rješavaju eventualni problemi.
 6. Kontinuirano poboljšanje: Kontinuirano pratiti i analizirati korištenje softvera i raditi na poboljšanjima kako bi se osiguralo da odgovara potrebama i željama građana i lokalnih vlasti.

Svi ti koraci su važni za uspješnu implementaciju i korištenje FixMyStreet ili sličnog softvera. Ako se pravilno implementira, ovaj softver će pomoći poboljšanju komunikacije između građana i lokalnih vlasti, osnaživanju građana da se uključe u rješavanje problema u svom okruženju i smanjenju troškova za lokalne vlasti.

Organizacije koje upravljaju FixMyStreet portalom obično rade na sljedeći način:

 1. Prijem i obrada prijava: Organizacije prihvaćaju prijave od građana putem web-mjesta ili aplikacije i obrađuju ih. To uključuje pregled informacija o problemu, određivanje odgovarajuće kategorije i označavanje prijave.
 2. Raspodjela prijava: Organizacije preusmjeravaju prijave na odgovarajuće lokalne vlasti ili odjele koji su odgovorni za rješavanje problema.
 3. Praćenje rješavanja: Organizacije prate rješavanje problema i daju građanima povratne informacije o statusu njihove prijave.
 4. Analiza podataka: Organizacije analiziraju podatke o prijavama i rješavanju problema kako bi identificirale trendove i poboljšale procese.
 5. Komunikacija sa građanima: Organizacije komuniciraju sa građanima kako bi odgovorili na pitanja i primili povratne informacije o korištenju portal.
 6. Poboljšanje portal: Organizacije rade na poboljšanju funkcionalnosti i dizajna portala kako bi se osiguralo da odgovara potrebama i željama građana i lokalnih vlasti.
 7. Osnaživanje građana: Organizacije se trude osnažiti građane tako što ih uključuju u proces rješavanja problema, dopuštaju im da daju svoje mišljenje i podržavaju inicijative za poboljšanje javnog prostora.

Sve ove aktivnosti su važne za uspješno upravljanje FixMyStreet portalom i postizanje glavnih ciljeva projekta, kao što su poboljšanje komunikacije između građana i lokalnih vlasti, brže i efikasnije rješavanje problema, osnaživanje građana da se uključe u rješavanje problema u svom okruženju i smanjenje troškova za lokalne vlasti.

Konkretni primjeri smanjenja troškova za lokalnu samoupravu koji se mogu postići korištenjem FixMyStreet ili sličnog softvera su:

 1. Učinkovitije raspoređivanje resursa: FixMyStreet softver omogućuje lokalnoj samoupravi da brže i preciznije raspoređuje resurse za rješavanje problema. To se postiže automatskim preusmjeravanjem prijava na odgovarajuću osobu ili odjel, što omogućuje da se resursi iskoriste što efikasnije.
 2. Smanjenje troškova ispravljanja pogrešaka: FixMyStreet omogućuje građanima da brzo i jednostavno prijave probleme, što pomaže lokalnoj samoupravi da ih riješi u najkraćem mogućem roku. To smanjuje troškove koji nastaju kao posljedica pogrešaka koje su se mogli izbjeći.
 3. Poboljšanje planiranja i izgradnje infrastrukture: FixMyStreet omogućuje lokalnoj samoupravi da bolje planira i izgradi infrastrukturu jer se podatci o problemima i potrebama građana prikupljaju i analiziraju.
 4. Smanjenje potrebe za dodatnim istraživanjem: FixMyStreet omogućuje lokalnoj samoupravi da prikuplja podatke o problemima i potrebama građana na način koji je efikasniji i jeftiniji od tradicionalnih metoda istraživanja.
 5. Poboljšanje odnosa sa građanima: FixMyStreet omogućuje lokalnoj samoupravi da bolje komunicira sa građanima i da im pruži transparentnost u vezi sa stanjem u javnom prostoru i aktivnostima lokalnih vlasti. To poboljšava odnose sa građanima i smanjuje potrebu za dodatnim troškovima koji nastaju kao posljedica loših odnosa.

Svi ovi primjeri pokazuju kako korištenje FixMyStreet ili sličnog softvera može pomoći lokalnoj samoupravi da smanji troškove i bolje raspoređuje svoje resurse.

PopraviTo na Open Data Day 2018

Project description (English)

Na Open Data Day 2018 postavili smo:

 • verziju na nas server
 • napravili ispravne postavke za lokaciju
 • radili na prijevodu sa engleskog
 • prilagodili temu (cobranding) zasnovanu na postojecoj temi za grad Bristol, UK
 • definirali kategorije za prijavu problema

Treba napraviti: - test mailing servera - popuniti bazu sa nekoliko tesnih prijava

PopraviTo na Open Data Day 2019

FixMyStreet / Popravi.to je online alat napravljen da bi doprinjeo poboljšanju javnih politika i inkluzivnom odlučivanju, te građanima pružio naćin da prijavljuju probleme lokalnoj administraciji i nadziru njihovo rješavanje u svojoj sredini.

Na hackatonu ćemo raditi na implementaciji FixMyStreet projekta za Hrvatsku. Alat omogućava prijavu problema kao što su rupe na cesti ili pločniku, pokvarena ulična rasvjeta ili nezakonito odlaganje smeća kroz jednostavno Web sučelje. Problemi se automatski prosljeđuju nadležnoj lokalnoj administraciji, a prijavitelji problema mogu nastaviti pratiti tijek rješavanja problema.

Želja nam je za vrijeme hackathona postaviti primjer za jedno mjesto u Hrvatskoj i tako pokazati kako i drugi gradovi i mjesta mogu uz vrlo mala ulaganja uključiti svoje građane u rješavanje problema u svojoj okolici.

Primjer kako se ovaj projekt koristi u drugim zemljama: Zürich, Švicarska | Švedska | Ujedinjeno Kraljevstvo | Kosovo

U Hrvatskoj: Popravi.to

Twitter: @popravito

PopraviTo launch 2021

U siječnju 2021. napravili smo Kick-off za Popravi.to - FixMyStreet projekt u HR za prijavu problema na javnoj infrastrukturi.

Proveli smo javno savjetovanje sa zainteresiranom zajednicom i finalizirali popis pretpostavljenih kategorija za prijavu problema putem Popravi.to: Popravi.to kategorije za prijavu problema.

Kreirali smo imenik adresa za dostavu prijava građana: https://codeforcroatia.org/t/prikupljanje-kontakt-adresa-za-komunalne-probleme/496.

Prijevode sučelja s izvornog engleskog jezika na hrvatski jezik kontinuirano radimo putem Transifex projekta FixMyStreet: https://codeforcroatia.org/t/ispravak-tekstova-stranice-popravi-to-putem-transifex-usluge/503.

Na Open Data Day 2021 prezentirali smo projekt i pozvali javnost da se uključi na projekt:

Proveli smo zatvoreno beta testiranje portala koje je trajalo od ožujka 2021. do javnog launcha u studenom 2021. Više informacija na https://codeforcroatia.org/t/popravi-to-testna-i-razvojna-okolina/495.

2. studenog 2021. portal Popravi.to je javno launchan u beta inačici. Više o lansiranju pročitajte u objavi za medije: Prijavi problem u svom gradu: Popravi.to aktivira građanke i motivira javnu vlast - Gong.

Popravi.to video na YT:

PopraviTo podrška korisnicima

Popravi.to ima svoju odvojenu kategoriju za pitanja korisnika i podršku korisnicima, nalazi se na linku: Popravi.to podrška - Code for Croatia.

PopraviTo ekipa

Code for Croatia članovi i podupirajući članovi, prijatelji i volonteri su začetnici projekta PopraviTo.

Nakon launcha portal je potrebno kontinuirano održavati a to obavljaju članovi @PopraviTo ekipe. Ako nam se želiš pridružiti, posjetite stranicu grupe klikom na link i zatražite članstvo ili nam se javite putem teme: Prijave za projektnu ekipu za Popravi.to - trebamo pomoć.

… nadopunjavamo u ovom wiki postu nove informacije prema potrebi …

Vezane teme:

Najvažnija postignuća u 2021. godini:

U siječnju 2021. skupili smo dovoljno volontera za rad na projektu te napravili Kick-off za Popravi.to - FixMyStreet projekt u HR za prijavu problema na javnoj infrastrukturi (forum).

Napravili smo javno savjetovanje sa zainteresiranom zajednicom i finalizirali popis pretpostavljenih kategorija za prijavu problema putem Popravi.to: Popravi.to kategorije za prijavu problema.

Prikupili smo potrebne email adrese za dostavu prijava građana: https://codeforcroatia.org/t/prikupljanje-kontakt-adresa-za-komunalne-probleme/496.

Prijevode sučelja s izvornog engleskog jezika na hrvatski jezik radimo putem Transifex projekta FixMyStreet: https://codeforcroatia.org/t/transifex-za-ispravak-tekstova-stranice-popravi-to/503.

Na Open Data Day 2021 prezentirali smo projekt i pozvali javnost da se uključi na projekt:

Napravili smo beta testiranje portala koje je trajalo od ožujka 2021. do javnog launcha u studenom 2021. Više informacija na https://codeforcroatia.org/t/popravi-to-testna-i-razvojna-okolina/495.

Početkom studenog, točnije 2. studenog 2021. portal Popravi.to je javno launchan u beta inačici. Više o lansiranju pročitajte u objavi za medije:
https://gong.hr/2021/11/02/prijavi-problem-u-svom-gradu-popravi-to-aktivira-gradanke-i-motivira-javnu-vlast/

Objave u medijima:

Radi nedostatka developerskih resoursa za dovršetak razvoja teme PopraviTo (custom Popravi.to cobrand), odlučili smo frontend staviti u drugu završenu temu koju interno referenciramo kao PopraviToV2 (dok prošlu zovemo PopraviToV1), koja je bazirana na “fiksgatami” cobrandu.

Nova tema “PopraviTo” (PopraviToV2 cobrand) sada ima sve funkcionalnosti koje su nedostajale na PopraviToV1 temi.

Usporedba podržanih funkcionalnih cjelina PopraviTo (v1) FixGataMi (v2)
Homepage :white_check_mark: :white_check_mark:
All reports (statistika) :x: :white_check_mark:
Local reports (pretplate na obavijesti) :x: :white_check_mark:
Static pages (FAQ, Privacy, House rules) :white_check_mark: :white_check_mark:
Contact us :x: :white_check_mark:
New report (wizard) :grey_question: :spider: :white_check_mark:
View report :grey_question: :spider: :white_check_mark:
My profile :white_check_mark: :spider: :white_check_mark:
Admin backoffice :x: :white_check_mark:

Legenda:

 • :spider: - ima bugove
 • :white_check_mark: - implementirano u potpunosti
 • :grey_question: - implementirano djelomčno
 • :x: - nije implementirano

I dalje je otvoren poziv za sve zainteresirane volontere - programere, moderatore portala, itd, a za detalje pogledajte odvojen thread: Prijave za projektnu ekipu za Popravi.to - trebamo pomoć